augusti 5, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Aktieforum – Så fungerar dom och så kan du använda dom

 • 2018-10-27 12:10
 • Redaktionen

Krönika av Mattias Ahlberg

God förmiddag! Röken efter en vansinnigt intensiv nyemission med Systemhus börjar lägga sig. Emissionen stängde för en vecka sedan, blev fulltecknad och nu har det varit en vecka av administration och planering inför nästa kampanj på Raise Reach. Det är en fantastiskt tillfredsställande känsla samtidigt som verkligen all energi förbrukas i den sista urladdningen när en kampanj går in i slutskedet. Vi ska inte klaga även om kontoret varit lite urlakat denna vecka, i grunden är det därför vi är där och det vi älskar att göra.

Denna vecka tänkte jag ta upp ett område som jag ganska länge har velat skriva om men det har inte riktigt passat in och därför har det lagts på hyllan tills tillfälle uppstår, det gjorde det nu! Jag ska berätta lite om aktieforum, vilka som finns och vad som är bra att tänka på innan man kastar sig in i vilda diskussioner om enskilda aktier eller börsen i stort.

Evolutionen
Det är i grunden något väldigt positivt vilka möjligheter och närhet till information internet har medfört. Den som vet mest har bäst förutsättningar att göra bra affärer, det är sen gammalt och har alltid varit så, långt innan internets födelse. Det känns rätt konstigt att tänka sig att för bara ett tiotal år sedan var det ganska populärt bland småsparare att mot en kostnad prenumerera på aktietips som e-postades till prenumeranterna varje morgon för en månatlig peng. Ingen tvåvägskommunikation, läs brevet och agera så går det nog bra.
Nu ser den här arenan helt annorlunda ut och det är nog få som ens kommer på idén att betala för något som de facto är gratis där ute och den största skillnaden är kanske att på den nya arenan får man själv vara med och diskutera.
Jag gillar den utvecklingen!

Vilka forum finns? Vart ska man börja leta?
Det finns en uppsjö av kanaler att hitta information. Allt från stora börsmedier som har kommentarsfält till sina artiklar till nätmäklarnas egna forum och framför allt Facebookgrupper. Det är allt för mycket att hantera allt så jag kommer att fokusera på den kanal där jag är mest insatt, Facebookgrupper, så kallade aktieägargrupper.

Sida eller grupp?
Skillnaden mellan en Facebooksida och en Facebookgrupp är att grupperna är skapade oftast av privatpersoner men kan också vara skapade av en sida som kontrollerar gruppen. Grupperna har administratör/er och moderator/er som hanterar godkännande av nya medlemmar och ser till att inte diskussionerna flyger iväg eller bryter mot gruppens regelverk. En sida kan man alltid gilla/följa medan en grupp får man ansöka om medlemsskap till, vissa har kontrollfrågor för att inte fel människor ska tas upp som medlemmar.

Objektivitet och moraliskt ansvar
Det första man bör tänka på är att inga grupper är skapade för att skriva ner en enskild aktie. I nästan alla fall är den eller de som grundat grupperna intressenter i aktien och med en stark grundtro på aktien. Det är också syftet med gruppen att sätta samman olika intressenter och att dela information, analyser och spekulationer så det är inget konstigt med det, tvärtom gruppen fungerar, så länge man har ett visst mått av objektivitet i diskussionerna.
Typiskt dåliga signaler från en grupp är när tvivlare tystas ned eller raljeras över, oavsett om tvivlet är väl grundat eller rent nonsens. Allt för ofta har jag hamnat i grupper där det är strikt förbjudet att ifrågasätta bolagets förehavanden eller strategier, det är inte objektivt och kan i värsta fall vara direkt förödande även för bolaget. Dessa grupper har en känsla av sektbeteende som inte gynnar någon egentligen, vill man bara sprida positiva saker är egentligen en blogg med inaktiverad kommentarsfunktion att föredra. Det är lätt att tro att man inte har ett ansvar för det som framförs på en “privat Facebookgrupp”, det må vara nästan sant ur ett legalt perspektiv eller åtminstone svårt att bli åtalad för men även i de här grupperna gäller samma regler som överallt annars på internet och inte minst har man ett moraliskt ansvar att inte sprida lögner eller vilseleda andra som läser det du skrivit. Bra att ha i bakhuvudet innan man ger sig in i vilda diskussioner om det ena eller det andra.

Vanliga missuppfattningar, uttryck och konstiga diskussioner
Nästan dagligen får jag så kallade PM av människor som jag oftast inte känner sedan tidigare men som kommer från någon av de aktieägargrupper där jag i någon form varit aktiv, jag vet, jag är med i alldeles för många aktieägargrupper men så länge de utvecklar mig så kommer jag att stanna kvar. PM handlar oftast om något som de inte förstått i en diskussion i någon grupp. I en perfekt värld hade frågan kunnat ställas direkt i gruppen, men många känner osäkerhet för toleransen för “dumma frågor” i grupperna, vilket får ses som ett misslyckande från gruppen i fråga. Oftast är det inte heller speciellt dumma frågor utan väldigt relevanta som skulle tillföra något till diskussionen. Fortsätt mer än gärna att PM:a, det är för mig bara berikande och inte på något sätt belastande.

Nyemissionsskräcken – Något som ofta diskuteras i grupperna är den stora rädslan för nyemissioner, det är väldigt konstigt. Inte konstigt om det handlar om att krutet har tagit slut och en nyemission måste göras för att rädda livhanken, det är såklart en negativ signal, men nyemission kan användas till så väldigt mycket annat som tvärtom är väldigt positivt. Exempelvis kan bolaget göra en riktad nyemission för att genomföra ett bra förvärv vilket är kanske den viktigaste anledningen till att vara marknadsnoterad. Oavsett vad syftet är med en nyemission så är det Styrelsens verktyg och att det används antyder snarare om en ansvarsfull och aktiv bolagsledning.

“Jag sitter lång, kursen nu är ointressant” – Skrämmande ofta hör man kommentarer om att kursen är ointressant för att någon “sitter lång”, att sitta lång innebär att investeringen är långsiktig. Även om man sitter lång vilket det på inga sätt är något fel på så är genomsnittligt anskaffningsvärde (GAV) allt! Extremt få bolag i utvecklingsfas lämnar några utdelningar och det är också sunt just för att de är i utvecklingsfas, vinsterna gör mer nytta i nya investeringar än i fickorna på aktieägarna. De “långa” uttrycker också ofta ett starkt ogillande mot så kallade “traders” dvs investerare som inte sitter långa utan sitter korta, alltså försöker tjäna pengar på kort sikt genom att handla i aktien. Det här ogillandet är direkt oförståeligt, de som handlar på kort sikt är förutsättningen för att aktien ska överleva, om alla sitter långa kommer likviditeten i noteringen att sjunka och i slutändan dör aktien, då kommer bolaget i en mycket knepig situation.

Det stora listbytet – I vissa aktier används argumentet att ett byte av marknadsplats kommer att göra underverk. Det är en fullständig sanning om det gäller ett byte från MTF (NGM Nordic, Spotlight eller Nasdaq First North) till Stockholmsbörsen. Förutsättningarna ändras totalt till det bättre, tillgång till institutionellt kapital osv. Men om det handlar om flyttar mellan olika MTF:er så är jag mer skeptisk till någon omvälvande skillnad. Jag har forskat runt och kontaktat MTF:erna för att låta dom argumentera för just sin marknadsplats och slutsatsen är att de samtliga har sina fördelar och nackdelar men att ingen av dom direkt sticker ut till det bättre eller sämre. Däremot vet jag att ett listbyte är förenligt med rätt stora kostnader.

Det kommer sannolikt en uppföljare och fördjupning på denna krönika då ämnet är allt för stort att hantera på en krönika men jag skulle vilja avsluta med en insikt som är bra att ha med sig.
Det är inte bolagsledningens ansvar att se till att ni blir rika på era investeringar. VD och Styrelsens ansvar är att driva rörelsen på bästa möjliga sätt med de resurser de har. Normalt sett har det en korrelation med aktievärdet men de har varken ansvar eller kontroll på aktiekursen, den bestämmer marknaden. Bolaget och den noterade aktien är två olika saker.

Aktiebladet har nyligen också startat en Facebookgrupp där vi diskuterar artiklar, krönikor, Veckans Aktie och mycket mer. Vi passerade 1 000 medlemmar nyligen och är ännu rätt små men fler ansluter varje dag och ju fler vi är desto bättre diskussioner skapas. Så välkommen in i diskussionerna! Länk till vår Facebookgrupp

Tills nästa gång, ha en underbar helg!
Mattias Ahlberg, VD RAIRE Invest

 
ads

Tips