March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Bankaktier fortfarande bättre än bankboken

Storbankerna har nu lämnat sina rapporter och de blev bättre än vad analytikerna väntade sig. Ännu en gång bjöd bankerna marknaden på positiva överraskningar och bankaktierna är fortfarande bättre än bankboken.

 

Efter de senaste årens kraftiga resultatförbättringar började marknaden tidigare i år ana att tillväxten skulle plana ut. Rapporterna visade emellertid att analytikerna var för tidigt ute. Bäst har det gått för de svenskbaltiska bankerna, SEB och Swedbank, medan Nordea fortsätter att underprestera. Nordeas rapport var inte lika positiv som de andra bankernas men det beror på att Nordea har stor exponering mot andra nordiska ekonomier som har utvecklats svagare än den svenska ekonomin. Dessutom har Nordea fokuserat på att ta andelar på den svenska bolånemarknaden, en marknad som är kassako för bankerna. Bortsett från det var rapporten stark. Handelsbanken hamnade som vanligt mitt emellan.

 

Nästa år är det valår i Sverige och det är fortfarande för tidigt att räkna ut bankerna. Valår brukar innebära lyft för ekonomin och det finns goda förutsättningar att den svenska BNP-tillväxten närmar sig tre procent under 2014. Förutsättningarna för ett lyft i ekonomin är goda även utan valet som ger ett extra lyft. I ett sådant klimat är bankaktierna fortfarande att räkna med.

 

Att det är valår nästa år är dock något som marknaden har varit medveten om även tidigare men bankaktierna har inte gått särskilt bra under de senaste månaderna. Anledningen till att de svenska bankaktierna inte har presterat väl under de senaste månaderna går att finna i värderingen. Även om utsikterna under de närmaste tolv månaderna ser ljusa ut är svenska banker dyra i förhållande till sina internationella kollegor. Marknaden handlar de svenska bankaktierna med premie eftersom svenska banker anses som relativt säkra. Därmed är det inte givet att banker kommer att tillhöra kursvinnarna trots att förutsättningarna för ännu högre vinster är goda åtminstone under de närmaste tolv månaderna.

 

Det är dock för tidigt för långvariga kurstoppar i bankaktierna värderingen till trots. Det finns fortfarande utrymme för kurstillväxt på ett års sikt och förklaringen är helt enkelt de goda förutsättningarna för svensk ekonomi under nästa år. Värderingen är av sekundär betydelse i en lång trend. Det är först när tillväxtutsikterna i svensk ekonomi börjar försämras som värderingen kan få en avgörande betydelse. Eller när långräntorna börjar dra iväg snabbare än tillväxtutsikterna. Ränteuppgången har kommit av sig och med starkare konjunktur framför oss är det grönt ljus för bankaktier. Banker fortsätter dessutom att bjuda på direktavkastningar som överstiger deras insättningsräntor med råge.

 

Det är möjligt att det under 2014 blir dags att flytta pengarna från bankaktier till bankkonton särskilt om optimismen under valåret leder till lite större kursuppgångar i bankaktier men det är ännu inte dags för det. Knappt för de försiktiga generalerna ens. De svenska bankerna ser oerhört starka ut och de externa makrofaktorerna är gynnsamma.

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.