februari 20, 2020
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Bekymrad Ericsson-vd beskriver läget i Kina

 • januari 25, 2020
 • Redaktionen

Det är en bekymrad Ericsson-vd som beskriver läget i Kina. Bolaget har 400 anställda i Wuhan, ursprungsstaden för utbrottet av Coronaviruset. Börje Ekholm kommenterar också för första gången den svenska brottsutredningen mot Ericsson, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv.

2020 är ett ödesår för Ericsson i Kina. Det är nu den jättelika utrullningen av 5G ska äga rum. Miljarder står på spel. Ericssons vd Börje Ekholm gör ingen hemlighet av att utbrottet av att Coronaviruset slår mot affärsklimatet i Kina. Och därmed mot Ericsson.

– Man ska aldrig trivialisera den här typen av smittspridning. Människor drabbas och det skapar oro och resulterar i en rad restriktioner. Det kommer påverka affärsklimatet, säger Börje Ekholm till SvD.

Ericsson har omkring 400 anställda i Wuhan, den hårdast drabbade staden och där utbrottet hade sin början.

– Vi har inga rapporterade sjukdomsfall hittills. De här 400 anställda jobbar inte på någon fabrik utan det handlar bland annat om servicepersonal som arbetar med utrullning av nätverk, säger Ericssons vd.

Bolagets rapport för fjärde kvartalet 2019 mottogs med burop från aktiemarknaden. Kursen faller relativt brant. Vid 15-tiden ned över 6 procent. Det trots att utdelningen höjdes rejält, från 1 krona till 1,50 kronor per aktie. Ericssons omsättning var något högre än förväntat. Men försäljningen i USA var en negativ överraskning och lönsamheten, det som kallas rörelsemarginal, var under analytikernas förväntningar. Börje Ekholm lyfter fram två inslag i rapporten. En dålig och en bra.

– Jag kan inte påstå att jag är nöjd. Lönsamheten i Networks, vårt största affärsområde, är något lägre än tidigare. Det beror bland annat på ett förvärv av ett tyskt antennbolag. Där saknades det vissa tillstånd som gjorde att vi stängde en fabrik tillfälligt. Det slog mot kvartalsresultatet.

– Styrkan i rapporten är ju att vi är tillbaka på tillväxt. Det är viktigt. Vi kapar åt oss en rad 5G-kontrakt och det är strategiskt allra viktigast för oss. Nu på morgonen är vi uppe i 79 5G–kontrakt. Just nu är det en nervös väntan på en jättelik upphandling som China Mobile genomför. Ericsson hoppas på nya 5G kontrakt där.

– Jag tror att Kina kommer bli världens största marknad för 5G. Vi valde redan 2017 att investera för att stärka vår position i 5G i Kina. Jag tycker vi har visat att vi har den teknologi som krävs. Vilka marknadsandelar vi faktiskt får återstår att se, avgörandet kommer framöver.

Ser du någon risk för att den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Kina slår mot Ericsson?

– Jag hoppas det inte påverkar oss, att vi konkurrera på lika villkor på den kinesiska marknaden.

Jacob Wallenberg har uttryckt sitt stöd för den fängslade svensken Gui Minhai. Tar du ställning i frågan?

– Nej, jag kan inte den frågan. Jag jobbar med det vi levererar till våra kunder, säger Börje Ekholm.

I höstas blev klart att Ericsson fick gigantiska böter av amerikanska myndigheter för den korruptionshärva som avslöjats i bolaget. Över tio miljarder kronor ska företaget betala till amerikanska finansdepartementet och amerikanska finansinspektionen.

Nu har svensk åklagare inlett en brottsutredning mot telekomjätten. Även polisens nationella korruptionsgrupp är inkopplad. Chefsåklagare Leif Görts leder utredningen. Börje Ekholm har tidigare riktat häftig vrede mot de före detta Ericssoncheferna. Han har sagt att han skäms för deras beteenden och kallat dem ”kanaljer”, det vill säga lymlar, skurkar.

– Rätt ska vara rätt, lite så kan jag känna.

Hans svar kommer på frågan om han, i alla fall känslomässigt, skulle välkomna ett åtal mot cheferna.

– Å andra sidan kommer ett åtal innebära att vi får fortsätta prata om detta och lägga ned massa tid på ärendet. Vi vill ju helst lägga all tid på kunder och anställda.

Kan du garantera att alla anställda som var inblandade i den här härvan är borta från Ericsson nu?

– Ja, de elva som är direkt berörda är borta. Utöver det är det ytterligare 40 personer som inte längre jobbar för Ericsson. Det finns ingen kvar nu som är inblandad i härvan, säger Börje Ekholm.

Källa: Svenska Dagbladet/Omni