Stockholmsbörsen inleder måndagens handel med en uppgång på 1,0 procent för OMXS30-index sedan USA-börserna i fredags stärktes på bred front och den positiva utvecklingen fortsatt på de asiatiska aktiemarknaderna.

I Asien har börserna stigit rejält efter att kinesiska inköpschefsindex överraskat positivt.

USA-presidenten Donald Trump uttryckte på fredagen åter optimism om handelsförhandlingarna med Kina. Samtalen i Peking är avslutade och ska nu återupptas i Washington denna vecka. Kinas regering uppgav på söndagen enligt Reuters att den kommer att avhålla sig från att höja tullarna på bilar och bildelar från USA från den 1 april, som en goodwill-gest mot USA som skjutit på högre tullar på kinesiska varor.

I Storbritannien ska parlamentet på måndagen rösta om en rad icke bindande förslag för att visa vägen framåt i brexitprocessen. I fredags röstade parlamentet åter nej till premiärminister Theresa Mays brexitavtal i fredags. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade på söndagen för att EU:s tålamod kan ta slut och uppmanade britterna att fatta ett beslut inom de kommande “timmarna eller dagarna”.