oktober 17, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Digitala guldvaskare

 • augusti 26, 2019
 • Redaktionen

När den amerikanska bankindustrin började blomma upp så gav varje bank ut sina egna sedlar, en del av dem hade till och med texten på sedeln förgylld i guld.

Och under storhetstiden 1860 och några år därtill var det mer än 10 000 olika sedlar i omlopp. Under denna period var även många banker som gick konkurs och många nya föddes i samma ögonblick. Sedlar blev ogiltiga över dagen och förfalskade sedlar blev ett allt vanligare fenomen. Och ur detta kaos så var det dags att skapa lite ordning och reda på penningmarknaden. Vilket ledde till att den nationella valutan föddes för att stabilisera och garantera en vis form av värde på pengarna. Senare så infördes som bekant Guldmyntfoten vilket garanterade pengarnas värde. Och idag är det garanterande värdet på dollar lika med noll. Dollarns värde är satt till omvärldens förtroende för den specifika valutan, vilket gäller alla valutor för den delen. Så värdet på pengar kan verkligen diskuteras.

Bitcoin:s egentliga värde är ett omdiskuterat ämne av många ekonomer och andra digitala guldvaskare. Precis som under guldruschen i Alaska vilket lockade människor från nästan hela världen att investera sina pengar i en bit mark ihop om att hitta guldfyndigheter. Men precis då som nu så var det inte alla som blev rika på guldet och lika lite kommer alla digitala prospekterare finna sitt Klondyke bland kryptovalutorna. Det finns ett ordspråk som säger ”många faror väntar på dem som vill fiska i oroliga vatten”.

Brist på lagstiftningsregler

I många länder finns det redan en förståelse för att processen för att utfärda medel som används för beräkningar inte bör överlåtas till slumpen. Traditionella elektroniska pengar har länge reglerats, och nu är det kryptopengarnas tur.

Det är inte värt att försöka sig på att göra några prognoser för utvecklingen av några kryptokurser utan att skjuta sig själv i foten åtskilliga gånger. Men vi får inte glömma bort att det pågår processer över stora delar av världen för att genom lagstiftningens väg reglera branschen, många länder kan inte längre blunda för de problem som är förknippade med kryptovalutor. Hur brottslingar i all enkelhet kan dölja sina transaktioner utan någon större risk för att bli ertappade. Terrorismen använder sig redan av dessa valutor för att finansiera delar av sina verksamheter. Bitcoin har idag flera tuffa utmaningar på sitt bord än 2010 då allt kändes så enkelt. Situationen med andra populära kryptokurser går åt samma håll.

Skatter på krypto

I USA planerar de till exempel från nästa år att ta ut skatter på krypto-utbyten och diskuterar aktivt relevanta innovationer i lagstiftningen. I flera andra länder diskuteras också branschregleringen och lagstiftarens åsikter går stick i stäv mot alla de som villa ha en valuta som inte kan kontrolleras av något stadsöverhuvud i hela världen. Men skatterna, denna enorma drivkraft kommer svälja Bitcoin och många andra med hull och hår. Och speciellt om USA börjar kräva skatt, då är sötebröds dagarna över för många kryptovalutor. Och precis som i slutet av 1800 talet så kommer vi att få se en reglering för att skapa ordning och reda på dessa valutor vars värde kan skifta enormt per minut. Även om det inte finns något konkret ännu i frågor som gäller regleringar är det i princip omöjligt att göra prognoser för utvecklingen av kryptokurser. Jag tror att allt kommer att klarna något nästa år. Då får vi se hur skattelagstiftningen kommer att fungera i USA och hur marknaden regerar på detta. Fram tills dess så är det vilda västern som råder i kryptovalutornas land, och för de som trivs att vara i den miljön så får ni lov att njuta ännu en stund innan regleringar och skatter tar över stora delar av showen.

 
ads

Tips