maj 29, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

“Dr Doom” varnar för 10 år av depression och skuld

 • 2020-05-23 08:10
 • REFH

Ekonomen Nouriel Roubini har varnat för en långvarig nedgång och en trög återhämtning från coronaviruset.

Smeknamnet Dr Doom för sina dystra förutsägelser,  “det finns några jobb som helt enkelt inte kommer tillbaka efter denna kris.”

Även om den globala ekonomin återhämtar sig i år från effekterna av coronaviruset kommer det att vara “anemiskt”.

Han varnade för “enastående” lågkonjunktur. Professor Roubini förutsåg finanskrisen 2008 inför många andra.

“Under den globala finanskrisen tog det cirka tre år tills produktionen sjönk kraftigt”, berättade han till BBCs Talking Asia-program från sitt hem i New York.

“Den här gången tog det inte tre år, inte ens tre månader. På tre veckor fanns det ett fritt fall för varje komponent.”

Professor Roubini sade också att någon återhämtning kommer att vara i form av vad ekonomer kallar ett “U”, eller till och med “något närmare en L” – vad han kallar ett “större depression”.

En U-formad återhämtning innebär att tillväxten kommer att falla och botten ut och sedan ta upp sig först efter en lång period av långsam eller ingen tillväxt.

En L-formad återhämtning är ännu mer drastisk – faller kraftigt och stannar där under en längre tid.

Det beror på hur många arbetstillfällen som gått förlorade i både rika och fattiga länder till följd av massiva nedstängningar för att bekämpa viruset.

“Dessa jobb som är borta kommer att återkomma endast delvis, med lägre löner, inga förmåner, deltid,” sade han.

“Det kommer att bli ännu mer osäkerhet i arbetstillfällen och inkomst och löner för den genomsnittliga arbetande personen.”

Studsa tillbaka?
Hans varning kommer när antalet coronavirusfall över hela världen toppar fem miljoner, med många länder som ser en andra våg av infektioner och kämpar för att öppna sina ekonomier igen – en viktig faktor i huruvida ekonomisk tillväxt kan hoppa tillbaka snabbt.

“Du kan öppna butikerna men frågan är om de kommer tillbaka,” säger han. “De flesta köpcentra i Kina är fortfarande tomma. Hälften av flygningarna är inte där. Tyska butiker är öppna men vem vill gå och handla?”

Emerging Asia kommer dock att se bättre tillväxt än “andra avancerade ekonomier.”

Men det blir en större split mellan USA och Kina, och många asiatiska länder kommer att tvingas välja mellan de två supermakterna.

“Var och en av dem kommer att säga till resten av världen, antingen är du med oss ​​eller mot oss,” säger han. “Antingen använder du mina AI-system, min 5G, min teknik, min robotik. Eller så använder du en av mina rivalers. Därför kommer det att bli en mer uppdelad värld.”

Professor Roubinis smeknamn Dr Doom kom till efter att han var konsekvent negativ mot den globala ekonomins utsikter – även när USA gick in i ett starkt decennium av aktiemarknadens avkastning.

På frågan om att ha en negativ position så länge betydde att han någon gång nästan säkert skulle ha rätt, sa han att han föredrar namnet Dr Realist framför Dr Doom.

“När alla sa att Kina skulle ha en hård landning 2015, sa jag att det kommer att vara ojämna,” sa han till mig. “Jag har faktiskt varit mer optimistisk än Wall Street var. De människor som säger att jag är en trasig klocka som är rätt två gånger om dagen har inte följt mig.”

 
ads

Tips