april 25, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet 14 augusti – Oljan har lämnat halsgropen

Brant ner i fredags och brant upp i måndags. Blåser det upp till storm på börsen efter den långa sommarstiltjen? 

Den udda fågeln bland riskindikatorerna är oljepriset. Idag dras vi med geopolitiska spänningar dels mellan Ukraina och världens största oljeproducent Ryssland, men även i Irak och i flera delar av övriga Mellanöstern. Trots spänningarna har oljepriset varit stabilt till sjunkande de senaste veckorna. Den lugna prisutvecklingen på olja är slående jämfört med de senaste åren då vi har sett hur oljepriset reagerar kraftigt på geopolitiska spänningar i, eller nära oljeproducerande länder.

Mycket av förklaringen ligger i att produktionen utanför OPEC och Ryssland ökar. Exempelvis har den amerikanska produktionen ökat med 1 miljon fat per dag bara i år. Ökningen består till stor del av skifferolja som kan bidra till att skapa en produktionsbuffert utanför OPEC. På sikt kan det ökade utbudet leda till att oljepriset strukturellt reagerar lugnare på geopolitiska risker. Det vore en välkommen utveckling för både ekonomi och finansmarknader, skriver Nordea i sitt veckobrev: 

 

Günther Mårder, som brukar ha koll på statistiken, funderar på hur stämningen på börsen är: ”Fondsparandet har varit fortsatt högt under sommaren men det är obligationsfonder som lockar – trots urusel ränta. Börsrädsla?

 

Kapitalförsäkringar (KF) ger lägre skatt än Investeringssparkonto (ISK) för den som jagar utdelning från utländska aktier och/eller amerikanska ETF:er. Magnus Hernhag på Privata Affärer har gottat ner sig i detaljerna

 

Vid månadsskiftet lanserar Didner & Gerge sin fjärde fond, Small & Microcap, som kommer fokusera på små och väldigt små globala bolag. Förvaltare blir Henrik Sandell som senast kommer från Swedbank Robur och Carl Granath, som rekryterats från Nordea Fonder.

 

Högre inflation än väntat i Sverige. Senaste inflationssiffran kom in över Riksbankens prognos. Dock är inflationen så långt ifrån 2-procents målet att det inte har någon betydelse för penningpolitiken. Snanare välkomnas inflationsökningen av Riksbanken.

 
Anders Borg flaggar för kommande åtgärder mot den överhettade bostadsmarknaden. Han välkomnar det ena förslaget efter det andra som kan bidra till nedkylning. Om Alliansen vinner valet lär vi se tvingande amorteringar redan under 2015. Innan mandatperiodens slut kanske även nedtrappning av ränteavdrag.
 
 
Vattenfall och ett kommunägt bolag i München bygger en ny stor vindkraftspark i Nordsjön för 11 miljarder kronor. Parken som får namnet Sandbank börjar byggas 2015 och väntas producera 1, 4 terawattimmar förnybar el per år (motsvarar förbrukning för 400 000 hushåll).
 

Synligt, violett ljus blir ett nytt vapen mot antibiotikaresistenta bakterier. Ett skotskt sjukhus blir först i världen att införa lamporna som sprider ett intensivt ljus i ett smalt spektrum runt 405 nanometer, ett synligt ljus med en violett färgton. Belysningen är helt ofarlig för patienter och sjukvårdspersonal – men dödar effektivt farliga bakterier som finns i luften och på ytor. Även fruktade bakterier som mrsa, E.coli och Clostridium difficile stryker med, och på så vis minskar risken för smittspridning på sjukhuset skriver Nyteknik.se

Bakterier där antibiotika inte längre biter är ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan, enligt Världshälsoorganisationen WHO. 

 

Den amerikanska ekonomin har visat relativ styrka jämfört med europeiska ekonomier men onsdagens svaga detaljhandelssiffror blev en besvikelse. Marknaden skakade dock av sig siffrorna då det kan vara en tillfällig företeelse men det är viktigt att Europaoron inte ger bestående effekter.

 

Kina adderade solenergi motsvarande hela Australiens kapacitet under det första halvåret, skriver Bloomberg 

 

Tysk ekonomi går sämre och sämre. Geopolitisk oro i Europa påverkar Europas största ekonomi och sentimentet i tysk ekonomi försämras snabbt. Tyska ZEW-index kom i tisdags in på en så låg nivå att en betydligt svagare konjunktur kan vara att vänta under de närmaste månaderna.
 
 
Medan tysk ekonomi går svagare än tidigare väntat, fortsätter den brittiska ekonomin att överraska positivt. Arbetslösheten är den lägsta sedan 2008.
 
 
David Myslinkski ser gynnsamt läge i att blanka SAS-aktien: ”Jag tänker starta höstterminen med två affärsförslag. Flygbolaget SAS aktie ser ut att stå på randen till en fullständig kollaps. Kursen testar för femte gången i år stödet vid 12 kronor. Stödet etablerades redan 2013 och om det bryts bedömer jag att aktien kommer att falla handlöst eftersom det inte finns någon som köpt aktien efter januari 2013 som har en upparbetad vinst, endast förluster. Sälj eller blanka aktien och köp inte tillbaka den förrän den nått ned till 10 kronor. Stop-loss föreslås vid 12,70 kronor.
 

Volvos VD, Olof Persson, får nytt extrauppdrag som ordförande i FN-panel om hållbara transporter. Det ger ett lojt intryck gentemot aktieägarna när Volvo samtidigt brottas med dålig lönsamhet. Är uppdraget en fjäder i den egna hatten eller finns det affärer för Volvo att hämta? 

 

Frekventa insiderköp i Cloetta. I veckan har vd, finanschef, kommunikationschef och chefen för region Skandinavien ökat på sina innehav i det egna bolaget. 

 

Apple väntas hålla ett evenemang för att presentera en ny iPhone med större skärm, tillhörande armbandsur och hälsofunktioner den 9 september. Underleverantörer har också börjat producera nya iPad enligt källor till Bloomberg. 

 

Harvardekonomen Carmen Reinhart påminner om att fler skuldnedskrivningar i stil med Greklands är att vänta. Hon lyfter dock fram en intressant punkt, att skuldnedskrivningar kan ske på olika sätt, bland genom inflation och att försäkringsbolag kan tvingas hålla en större andel statsobligationer och därmed skapa förutsättningar för negativa realräntor.

 

Alarming reports of Russia moving towards “humanitarian” intervention in Eastern Ukraine. ” skriver utrikesminister Carl Bildt i tisdags på twitter. En annan tittare @Ongaunited, väljer att illustrera samma budskap så här:

ads
Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

ads