March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – Schweiz i ropet

Rapporterna börjar nalkas och med det en andra julafton för alla börsnördar och traders. Är det dags att börja köpa Sandvik? Har Volvo stigit för mycket för snabbt? Är det någon som sitter med skägget i brevlådan efter nedgången i Norge? Hur hårt slår valutan mot Clas Ohlson? Och var gömmer sig skrällen som alla har missat? Svaren kommer de närmsta veckorna. 

 

Avanza levererar som förväntat en bra rapport på onsdagen. På grund av ökande kapitalkrav kommande år föreslår styrelsen dock att utdelningen sänks till 7 kr (8 kr), vilket motsvarar 81 procent av årets vinst. Aktien stiger knappt 1 procent. 

 

Fastighetbolaget Castellum levererar ett helårsresultat  som är något under prognos. Såväl hyresintäkter som förvaltnignsresultat blev lägre än väntat. Utdelningen höjs till 4.60 kr/aktie, förväntat var 4,54 kr. Aktien hade tappat drygt 3 procent på onsdagseftermiddagen. 

 

Idag (torsdag) har Europeiska Centralbanken möte och marknaden avvaktar en eventuell presentation av kvantitativa lättnader. Beskedet kommer sannolikt bestämma riktningen för de europeiska börserna under de närmsta dagarna. 

 

Valutamäklarna orsakades stora förluster till följd av SNBs chockbesked förra veckan som stärkte CHF kraftigt och orsakade stora förluster för vissa spekulanter (och vinster för andra). Först ut att meddela obestånd var valutamäklaren Alpari. Flera andra valutamäklare har drabbats av betydande förluster. Så fort kan det gå på valutamarknaden där många arbetar med kraftig hävstång. Valutamäklarna tillåter ofta 100 eller 200 gångers belåning av positioner.

 

Onlinemäklaren IG Group avslöjar i en regulatorisk filing att de riskerar oförutsedda förluster på upp till 30 miljoner pund. Detta på grund av den extrema volatilitet som drabbade marknaden under torsdag förmiddag förra veckan efter att centralbanken i Schweiz beslutat att slopa golvet för valutan. Det skriver Finwire 

 

Goldman Sachs fick också en släng av sleven. Inför årsskiftet presenterade banken sina top trades för 2015 och trodde på bland annat på stärkt SEK mot CHF. När centralbanken slopade valutagolvet förra veckan så lär någon på investmentbanken ha fått en svettig förmiddag. 

 

Den holländska nätmäklaren Degiro kommer till Sverige. Förra veckan lanserade bolaget sin verksamhet i Danmark. “Degiro marknadsför sig som en mäklare med lägre tradingavgifter än konkurrenterna och siktar på att ta en marknadsandel på 25 procent i samtliga länder den etablerar sig i”, skriver realtid.se

 

Peter Wallenberg (1926-2015) avled i sitt hem på Värmdö i måndags 88 år gammal. Ett antal böcker har beskrivit familjens historia och däribland Peter Wallenbergs krokiga och dramatiska väg till toppen i sfären.  The Wall Street Journal kallar honom “Head of Dynasty That Shaped Modern Sweden” i en artikel som publicerades samma dag. Hans CV finns att läsa på Wallenbergstiftelserna 

 

Sverker Martin-Löf tvingas lämna samtliga sina styrelseuppdrag redan vid vårens bolagsstämmor erfar SvD Näringsliv och N360.se. Kritiken har de senaste veckorna varit kraftig efter avslöjanden om familjeresor i privatflyg, påkostade jakter och saftiga lönelyft. Läs mer om bakgrunden på n360.se i artikeln Maktsfärens spindelnät

 

Swedbank köper vid två tillfällen totalt 16.000 aktier i Moretime (Aktietorget) på torsdag förmiddag förra veckan till kursen 1,24 kr och 1,25 kr. Samtidigt finns det på säljsidan ett stort utbud av Moretime BTA på 0.99-1.05 kr.  Överlag har det varit konstigt höga rabatter i BTA (betald tecknad aktie) på Aktietorget under hösten. 

 

Eolus vind genomför sin hittills största affär. 29 vindkraftverk i sydvästra Sverige säljs för 95 miljoner Euro till energibolaget Ewz. Den genererade elen från de aktuella vindkraftparkerna kommer köpas av Google i enlighet med ett elhandelshavtal som tecknades i januari 2014. Försäljningen är en viktig affär för Eolus. Aktien stiger drygt 10 procent på beskedet. Branschkollegan Arise klättrar också något förvånande knappt 4 procent på beskedet. Det trots att Arise saknar avtal liknande det som Eoulus har tecknat med Google, vilket får antas ha varit centralt för affärens genomförande. 

 

Kläd- och heminredningskedjan Lexington ansöker om listning på First North. I samband med listningen gör bolaget en ägarspridning och tar in nytt kapital. Befintliga aktier i erbjudandet omfattar cirka 5,4 procent av det totala antalet aktier i bolaget före erbjudandet. Lexingtons intäkter uppgick under 2013 till 240 miljoner kronor och rörelseresultat till 12 miljoner kronor. Under samma år hade Lexington motsvarande 87 heltidsanställda. Näst största aktieägare i bolaget är finansmannen Staffan Persson-kontrollerade Zimbrine Holding BV med 32,9 procent av aktierna. Anmälningsperioden pågår under perioden 27 januari till 10 februari 2015

 

Stålföretaget SSAB vinstvarnar på tisdagen. Vinstvarningen är resultat av främst nedskrivningar av goodwill och det delägda bolaget Fortaco. Nedskrivningarna ger ingen klassflödesmässig påverkan men påverkar skuldsättningsgraden negativt med 2 procentenheter. Arbetet med att realisera synergier efter förvärvet av Rautaruukki löper bättre än förväntat skriver bolaget i pressmeddelandet. Aktie stärks knappt 2 procent på beskedet. 

 

Olje- och gasbolaget PA Resources meddelar på tisdagen att en nedskrivning på 2,1 miljarder kronor kommer rapporteras i bokslutskommunikén 2014. Aktie faller över 30 procent på beskedet och handlas på tisdag förmiddag till kurser omkring 1,50 kr. 

 

Tidningen Affärsvärlden lämnade i veckan köprekommendation för solenergibolaget Etrion med familjen Lundin som huvudägare. Det drev Etrions kurs över 15 procent när börsen öppnade på torsdagen. Sandvik fick också en köprekommendation som “långsiktigt innehav i värdeinvesterarens portfölj”. För teknikbolaget Mycronic gavs rekommendationen köp med en riktkurs på 35 kurs. Här resulterade tidningens rekommendation inte i någon kursdrivande effekt och Mycronic handlades nästan oförändrat kring 29:50 kr under torsdagen. Spelbolaget Cherry beskrivs som en “lottsedel med goda odds” och rekommenderades ta plats i “uthålliga investerares” portfölj. 

 

Det återkommande ladan. Finansminister Magdalena Anderssons uttalande lyfte på ett och annat ögonbryn när hon i höstas hävdade att ladorna var tomma. Sedan dess har regeringen reviderat ned tillväxtprognoserna och utsikterna för den svenska ekonomin ser nu mörkare ut än för några månader sedan. ”Det ser inte bättre ut än det gjorde i höstas, utan tvärt om. Jag tror att någon tidning skrev i förra veckan att ladorna blöder och det är ett annat sätt att uttrycka det på”, säger hon i en intervju enligt di.se 

 

Di.se är inte sena att rida på vågen och plöja djupare ner i jordbruksmetaforerna. ”Kliv ur ladan nu” lyder rubriken på PM Nilsson ledare dagen efter. ”Finansministerns bör lämna mörkret i ladan och gå ut på åkern.” 

 

De svenska långräntorna sätter nya rekordnivåer på nedsidan. 10-åringen har fallit ned till 0,74{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}. Efter SNBs kraftiga räntesänkning till minus (!) 0,75{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} ökar spekulationerna om negativ reporänta i Sverige också. Snart blir alla läroböcker i sparande och ekonomi inaktuella. Du ska visst ha pengar i madrassen. Det ger snart högre ränta än banken…

 

Den danska kronan är under attack på valutamarknaden. Marknaden spekulerar i att precis som SNB så måste även den danska centralbanken skrota knytningen eller åtminstone vidga handelsintervallet gentemot euron.

 

Samtidigt fortsätter dollarn sin klättring uppåt. USD/SEK har etablerat sig över 8-nivån utan några som helst problem och ännu har vi inga indikationer på ett trendbrott. Momentum i uppgången har visserligen avtagit något men uppgången är fortfarande lågvolatil och stabil. 

  

När världens politiska ledare och miljardärer i dagarna samlas för att diskutera bland annat klimathotet, reser de till schweiziska Davos i 1 700 (!) privata jetplan. Paradoxen uppmärksammas av bland andra CNN, Newsweek, Daily Mail, Dagens Industri, på twitter och baserar sig bland annat på uppgifter från tjänsten Flightradar, som följer flygplan i realtid. ”Av de 2.500 gästerna valde 500 i fjol att dessutom ta helikopter den sista biten från Zürichs flygplats.” skriver Di.se

 

Den billigaste och renaste energin är den som inte används. Förbättrad energieffektivitet sedan 1970 i elva länder med utförlig statistik, däribland Sverige, har resulterat i besparingar på motsvarande 1,4 miljarder ton olja år 2011 eller 743 miljarder utryckt i US-dollar. The Economist skriver i artikeln Invisible fuel  om hur mycket energibesparingar som fortfarande finns att göra (och görs löpande) och vad vi kan förvänta oss när dessa besparingar kombineras med solenergi. Priset för fossila bränslen kommer fortsätta att fluktuera, solenergi blir billigare och billigare

 

 Brentoljan fortsätter att handlas under 50 dollar/fat. Så här (lite) har produktionen förändrats geografiskt sedan 1985.

 

 

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.