mars 22, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Finanssvepet 4 april – “Cover my ass”

 • april 03, 2014
 • Redaktionen
Börsen konsoliderar men är aldrig tråkig. Här är allt du behöver veta från vecka 14 bland högt och lågt

Veckan inleddes med 1 april och sin vana trogen levererar Aktietorgsnoterade Bahnhof ett av årets bättre Aprilskämt. Alla svenskar har fått sina digitala spår insamlade, som privata mail, surfhistorik, alla videosamtal, bilder och kontoutdrag. ”En fullständig frånvaro av sekretess och total demokratisering av informationsflödet” enligt pressmeddelandet.  (en sömnig måndagshjärna på redaktionen trodde för några sekunder att Cision återigen var ”hackat”) 

Cevian Capital med Christer Gardell är på PR-offensiven gällande sitt Volvoinnehav. De uppger förvänta sig en tvåsiffrig rörelsemarginal vilket översatt i aktiekurs innebär långt över dagens nivåer runt 100 kronor.

Gruvbolag och besvikelser har gått hand i hand under en längre period. I början på veckan ansökte Lappland Goldminers om konkurs då det inte bedömde finnas förutsättningar för att genomföra de planerade emissionerna som hade kunnat rädda bolaget. Därmed fick vi se ännu en kollaps i den svenska gruvsektorn.

I västafrikanska Guinea har utländska gruvbolag stängt verksamhet och dragit tillbaka personal på grund av Ebola-utbrottet i regionen. Under gårdagen hade 134 personer smittats och 84 dödsfall rapporterats enligt Reuters

Kontanthanteringsföretaget Loomis kommunicerar på fredagen köpet av schweiziska Via Mat, som är verksamt inom internationell värdelogistik. Affären tas positivt emot på börsen.

Det hypade IT-bolaget Klarna har fått utstå mycket kritik i veckan. Bolaget anklagas för att ha satt i system att skicka påminnelser före fakturor.

Realtid.se granskar HQ-mejlen som Stockholms tingsrätt nu har gjort offentliga. En trader som var aktuell på HQ under ”tradingskandalen” 2007 och som numera arbetar på Finansinspektionen får ”andra arbetsuppgifter” under en period som en konsekvens av artiklarna. FI kände inte till medarbetarens bakgrund vid anställningen 2010. Kanske en vinnande strategi att rekrytera från “the dark side” under parollen it takes one to know one. 

Fredrik Craaford, huvudansvarig för tradingportföljen lär även vid något tillfälle ha använt den Hollywood-klingande frasen ”Cover my ass

Professor Per Lundborg varnar för japanskt scenario även i Sverige. Precis som vi har gjort vid flera tillfällen, bland annat i artikeln Deflation i Sverige – på väg mot japanskt öde?

Ryssland på väg mot recession då data visar stor risk för att tillväxten under första kvartalet troligen varit negativ, i så fall för andra kvartalet i rad. Ukrainakrisen har som förväntat kostat.

I Kina föll den ekonomiska aktiviteten i mars med den snabbaste takten på nästan tre år. Europeisk data visar dock fortsatta tecken på konjunkturförbättring. Dessutom har diskussionerna om kvantitativa lättnader i Europa kommit upp på ECBs bord.

Guldpriset har åter fallit igenom 1300-nivån. Trots ständiga börsrekord och historiskt låga räntor, upplever inte marknaden behov av gömställen vilket minskar efterfrågan på guldet.

High Frequency Trading (HFT) har hamnat under luppen på allvar i USA. Det kan innebära början på slutet för robotahandeln.

Robotar som istället har framtiden för sig är de som ökar automatiseringsgraden i industrin. Tidskriften The Econonomist har publicerat flera artiklar om hur robotar blir allt viktigare och vilka yrken som hotas i framtiden. Affärsvärlden köprekar ABB i veckan, som också ligger i framkant på automatisering, delvis på samma tema. Mät- och medicinsteknikföretaget Elos VD Göran Brorsson flaggade också för större satsningar på automatisering när Aktiebladet intervjuade honom tidigare i år. 

Veckans vinnare på largecap, vid lunchtid, blev Intrum Justitia som ökar knappt 6 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}. Förlorarlistan toppas av Telia (-7 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}) vars förra VD Lars Nyberg inte beviljades ansvarsfrihet tidigare i veckan på grund av misstänkta korruptionsaffärer. 

Lag Börs går head to head med Lag Betting. Pastamannen och fotbollsexperten Glenn Strömberg utmanar börsen och väljer värdeinvesteraren Günther Mårder till dess representant. Kan Glenn tunnla Günther genom att spela på favoriter i Champions League? I andra ringhörnan tampas en utpräglad värdeinvesterare som försöker leka trader under två veckor. Günther har ändå lyckats ta ledningen med +1,42 jämfört med Glenns +1,1 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} när det är en vecka kvar av tävlingen. Insatsen på 10.000 och eventuell avkastning skänker Günther till Barncancerfonden och Glenn till fotbollsklubben Kista Galaxy.  

 

 

 

 

 
ads

Tips