april 26, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – Björnar lämnar stan

Börsen fortsätter till nya höjder och minusränta blir ett nytt begrepp 

Intressant från Tractions VD ord: “Många nationalekonomer tycks inte acceptera att världen har förändrats i och med att priser sjunker som en konsekvens av kapade mellanhänder och hårdnande konkurrens samt lansering av nya produkter och tjänster – där det inte finns historiska mätdata på vad dessa skulle kostat tidigare. Därtill bortser de ifrån kraftigt stigande tillgångspriser i inflationsberäkningen men tar med effekterna av sänkta räntor och fallande oljepris, som bidrar negativt till inflationen. Det är tydligt att många nationalekonomer bygger sina modeller på ofullständiga parametrar och därmed drar felaktiga slutsatser av verkligheten. De tror lite naivt att företagen kommer att investera mer om rådande låga räntor sänks ytterligare, vilket dock de flesta inser inte kommer ske i mätbar omfattning. Istället bidrar aktiviteterna till uppbyggnad av finansiella bubblor, ökad skuldsättning och stundom ett osunt konsumtionsbeteende. Vidare kan dess stimulanser bidra till att nödvändiga strukturreformer skjuts på framtiden. Sammantaget är det aningen snurrigt att pengar i någon filosofisk meningen inte ska betinga något värde, eftersom priset på dem nu är noll eller negativt.” Läs hela vd:s kommentar här 

 

 

Ola Rollén säljer 1 miljon aktier, motsvarande hälften av sitt innehav i Hexagon. Likviden kommer användes till investeringar inom det högteknologiska området under ett eget holdingbolag. Rollén kvarstår som vd i Hexagon. Det framgår av ett pressmeddelande i måndags.  Hexagons aktie backar något på beskedet på en i övrigt oförändrad börs. Vid stängning är både index och Hexagon i det svarta. Det säger en del om börstemperaturen när aktien stänger upp samtidigt som vd halverar sitt innehav.  

 

Intressant att Ola Rollén halverar sitt innehav. Sist han minskade sitt innehav kraftigt gjorde var det ypperlig tajming att gå ur aktien.” skriver Insiderfonders Erik Lidén på twitter. 

 

 

Åklagare misstänker brott i handeln med Eniros preferensaktier och har inlett en förundersökning om insiderhandel. Eniro presenterade den 6 februari en garanterad nyemission på knappt en miljard kronor. Det fick stamaktien att falla rejält samtidigt som preferensaktien, som har en garanterad utdelning, stack i väg som ett spjut uppåt.

Preferensaktien började dock stiga redan innan nyemissionsbeskedet, vilket fick såväl Stockholmsbörsen, Finansinspektionen som Ekobrottsmyndigheten att reagera. Det skriver Finwire 

 

Sverker Martin-Löf besvarar elden. Den avgående Industrivärden-ordföranden PO-anmäler (pressombudsmannen) Svenska Dagbladet för behandlingen av honom som en del av den omfattande granskningen av SCA. Det skriver resume.se. Till sin hjälp har han anlitat advokaten Percy Bratt som är specialiserad på bland annat mediarätt och som tidigare har varit ombud i ett flertal uppmärksammade mål. 

 

Börstemperatur. Man vet att börsen har en lång uppgångsperiod bakom sig när Aftonbladet kör en artikel på temat Så blir du en börshaj.

 

På tal om Aftonbladet så backade norska Schibsted (som äger bla SvD, Aftonbladet och Blocket) -7,56 procent i fredags efter en svag rapport. Aftonbladets ebitda-marginal sjönk med fem procentenheter till 14 procent under det fjärde kvartalet. Även Blocket märker av en inbromsning. 

  

Alla Hjärtans dag passerade i helgen med tillhörande presenter. I Skatteverket broschyr Skatteregler för enskilda näringsidkare på sidan 11 under Gåvor står att läsa: ”Mutor kan du aldrig få avdrag för”. 

 

 

Aktiebladet rekar köp i Transcom på torsdag morgon. Börspodden på torsdag eftermiddag. Det blev en snabbt vinst om knappt 10 procent för dig som hoppade på Aktiebladets rek på torsdagmorgonen.

 

Deflamo som vi nämnde förra veckan fick en flygande start efter ytterligare en rekordorder. Aktiekursen steg över 16 procent på nyheten i tisdags.

 

Parhästarna rider iväg. Efter att Jan Dinkelspiel nyligen berättat att han lämnar Nordnet och befattningen som innovationschef, så kommunicerade också Günther Mårder i veckan att kommer lämna Nordnet till förmån för VD-posten i Företagarna. 

 

Klart besked – schablonintäkten på ett investeringssparkonto blir inte negativ om statslåneräntan sjunker under 0. Däremot kan kontot bli skattefritt. ”Skatteverket anser att schablonintäkten på ett investeringssparkonto och avkastningsskatten på en kapitalförsäkring blir noll kronor om statslåneräntan skulle vara negativ den 30 november året innan inkomståret”. Det skriver en rättslig expert på Skatteverket i ett mail till di.se 

 

Nordnet sänker räntan på sitt sparkonto till 0,20 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} (0,30 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}). Den som sätter in 1000 kr per månad till rådande ränta kan se fram emot att bli miljonär om 79 år. 

 

Lexington, med teckningskurs 40 kr, öppnade i onsdags på 57 kr men handlades redan efter 10 minuter till 67 kr. Till skillnad mot Dustin så var det många som inte fick tilldelning i Lexingtons emission. Hos Nordnet krävdes att över 2.000 aktier (+80.000 kr) hade tecknats för att få någon tilldelning, hos Avanza tillämpades också lottning. Aktien stängde under sina första handelsdag strax över 60 kr efter en uppgång om cirka 50 procent. 

 

Lägre utdelning till statskassan.  I fjol blev utdelningen från de statliga bolagen den lägsta sedan 2005. I år blir det ännu mindre. Gruvjätten LKAB och energibolaget Vattenfall är de bolag som har det tuffast. Nordea genererar inte längre någon utdelning efter att staten sålde samtliga sina aktier. Från Posten blir det, likt förra året, inte heller i år någon utdelning, efter att resultat stadigt har minskat. De bolag som bidrar till statskassan är TeliaSonera som än så länge är en pålitlig inkomstkälla, samt Svenska Spel och SJ som borde kunna höja sin utdelning efter ett dubblerat resultat för 2014. 

 

Riksbanken sänkte räntan med 0,10 procent till -0,10{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} förra veckan. Fortfarande har dock ingen bank sänkt inlåningsräntan till negativ. Det dröjer till tidigast nästa räntesänkning. Forex Bank passar dock på att höja sina räntor i ett marknadsföringstrick.

 

Att det blir en räntesänkning till, där Riksbanken går så långt ned som till -0,25{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} är inte uteslutet. Riksbanken själv flaggar för ytterligare räntesänkningar och skjuter kommande räntehöjningar ytterligare fram i tiden.

 

I och med räntesänkningen anslöt sig Sverige till minusränteklubben vilket skapade en hel del debatt. Det är dock inga dåliga medlemmar i den klubben. Schweiz och Danmark. Minusränteklubben är också “safe haven” klubben. Om ekonomier med hög statsskuldsättning har eller är nära nollränta är det inte helt orimligt att “safe haven” länder har minusränta. Åtminstone inte i detta globala låginflationsklimat.

 

Inte nog med att reporäntan har sänkts, Riksbanken har även avviserat ett mindre QE-program, d.v.s. köp av statsobligationer. Köpen kommer att ske i papper med upp till 5 års löptid. Det har pressat femåriga statsobligationer till minus! Tioåringen har dock fortfarande en “anständig” ränta på 0,50{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}.

 

Kronan handlas ungefär som innan räntesänkningen. En större nedgång inträffade efter räntebeskedet men SEK har sedan gradvis stärkts. Marknaden var beredd på nyheten och dessutom ligger ECB också i stimulansfas, precis som Riksbanken. FED ligger i en annan fas men det har under de senaste tolv månaderna återspeglats i USD som har blivit kraftigt överköpt.

 

 

Björnar har de senaste dagarna setts lämna stan i ilfart. Men de (vi) lär komma tillbaka.

 

ads
Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

ads