March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – Det mesta ligger i korten

Börsen lunkar på men till tonerna av ökad skepsis. Verkstad har gått starkt på kronan och fastigheter går starkt på den låga räntan. Det gäller att hålla balansen på hög höjd. 

Regeringen bryter löftet och snickrar om skattemodellen. Magdalena Anderssons tomma lador ska spikas igen med minskat ROT-avdrag från och med nästa år. ROT-avdraget sänks från 50{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} till 30{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}.

Regeringen har samtidigt knäckt koden för att höja inflationen. Sänkningen av ROT-avdraget ger högre inflation nästa år. SEB beräknar ökningen till 0,3-0,4 procentenheter. Den intressanta frågan är dock vad sänkningen av ROT-avdraget gör för BNP? Räkna med en ökning av svarta byggarbeten som inte kommer att synas i statistiken…

 

KF eller ISK? Kapitalförsäkring för dig som placerar i utländska värdepapper med utdelning, eftersom du via avräkning kan få tillbaka utländsk källskatt. Ivesterarsparkonto för dig som placerar i svenska värdepapper och har bolåneräntekostnader, eftersom du i ISK kan kvitta räntekostnader mot din schablonintäkt. Läs mer på privataaffärer.se

 

I höstas tvingades Fingerprint Cards vd Johan Carlström till time-out från sin vd-post, efter att det stått klart att han var under utredning för grovt insiderbrott. Fingerprint har fortfarande inte gett något klart besked om Carlström kan komma tillbaka till posten, men enligt källor till SIX kommer Carlström inte få tillbaka vd-uppdraget – oavsett utfall i insiderfallet.

 

Seamless betalapp SEQR lanseras i Frankrike. De senaste veckorna har tjänsten lanserats i Nederländerna, Tyskland, och Spanien. 

 

Tagmaster gör en offensiv riktad nyemission (50 öre per aktie). Uppskattningsvis är det LMK Ventures som vill komma in till en förmånlig kurs. Efter att nyemissionen annonserades i tisdags så föll kursen från cirka 90 öre till drygt 70 öre. Aktien ser därmed återigen köpvärd ut, speciellt då teckningsrätterna ingår för den som köper innan 30 mars.  

 

Remium ser potential i kuvertföretaget Bongs aktie. ”Ledningen tror att de kan sänka de fasta kostnaderna med 150-200 miljoner kronor med full påverkan från nästa år vilket kan adderas till kassaflödena samt ett marknadsvärde om 230 miljoner kronor”, skriver mäklarfirman. Aktien har dock gått starkt, drygt 20 procent de senaste två veckorna. 

  

Avanza har backat några procent sedan Aktiebladet rekade den som en perfekt blankningskandidat förra veckan. 

 

Arne Talving, även känd som @Kavastu minns i ett intressant blogginlägg tillbaka till börskraschen i oktober 1987. 

 

Så blev det Nordnets tur att lansera billig belåning, i veckan kom ”knockoutlånet”. Desto mer diversifierad portfölj du bedöms ha, desto lägre ränta kan du få (från 0,99 – 2,49 procent). En och annan har nog i sin stilla fantasi frågat sig om det går att låna på en jämn viktning av Large Cap och sedan gå all in i biotech när lånet har beviljats. 

 

Trots avrådan från teckning från flera håll (placera.nu, di.se) så övertecknades Hoist Finance. Aktien öppnade sin första handelsdag på 65 kr vilket är cirka 12 procent högre än teckningskursen som fastställdes till 58 kr. 

 

Förra veckans FED-besked var lite duvaktigare än vad marknaden hade förväntat sig och det har sänkt den amerikanska dollarn. USD/SEK har letat sig ned från 8,80-nivån till under 8,50-nivån. Även euron har stärkts rejält gentemot USD, från 1,046 till 1.0970.

 

Sänkningen av reporäntan och utökade kvantitativa lättnader från Riksbanken har pressat ned de långa marknadsräntorna. Femåringen har parkerat vid/strax över 0 procent medan tioåringen noterar nya bottenrekord under 0,40 procent. 

 

Vad har Stefan Ingves och Darth Vader gemensamt?
I find your lack of faith in negative rates disturbing. 

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.