March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – Dystopiska vindar

En vecka i moll – men inte helt utan ljuspunkter

Swedbank tappar bolånekunder efter avslöjande om hur banken har räknat med extra räntedagar. I Di-tv spekuleras det om att kunder med ca 1,6 mdr kr i bolån funderar på att byta bank. Samtidigt har Skandiabankens ansökningar ökat med 10 procent jämfört med veckan innan. Det är ”oerhört mycket” säger Skandia Bankchef Öyvind Thomassen och förklarar ökningen med att både Swedbank men också andra storbanker tappar på grund av senaste tidens ”negativa nyheter”. Se klippet på di.se 

 

Medtechbolagen Hansa Medical, Exini och Prostalund backar på beskedet om att den gemensamma styrelseordföranden och storägaren Bo Håkansson förolyckades i söndags efter en motocrossolycka på sin gård i Skåne. Håkansson var med och byggde upp bolag som Active Biotech, Active Capital, Nedermann, Peltor, Biolin Scientific, Wihlborgs AB, Wilh Sonesson (Midsona) och Hansa Medical.

 

Den starka dollarn bäddar för en stark börs under årets fjärde kvartal, säger Nordeas Jonas Olavi. ”Utsikterna är generellt positiva just nu. Vi tror att börsen slutar 10-15 procent upp i år, inklusive utdelningar”. Samtidigt ser Olavi att att sanktionskriget med Ryssland är det största hotet på börsen för närvarande.

 

Gruvjätten Boliden anges som det storbolag som har mest att vinna på en starkare dollar. Om dollarn stiger med 10 procent förbättras Bolidens rörelseresultat (EBIT) med 23 procent, enligt Nordeas team. Även Börsens sorgebarn Elekta gynnas av en starkare dollar trots att de valutasäkrar sin försäljning. Detsamma gäller för Ericsson och Volvo var rörelsemarginal stiger med 13 procent respektive 12 procent när dollarn stiger med 10 procent. 

 

På förlorarlistan återfinns hemmafixarkedjan Clas Ohlson, som köper varor på en internationell, dollarbasserad marknad och främst säljer dem i Sverige. Även flygbolaget SAS förlorar på den starka dollarn, som driver upp priset på flygbränsle.

 

Tre exportbolag som förlorar på en stark dollar är Husqvarna, Electrolux och till viss del H&M. Gemensamt för dessa är att merparten av produktionskostnaderna sker i dollar medan intäkterna till stor del kommer i form av euro, brittiska pund samt danska, svenska och norska kronor. ”Överlag tror vi att den starka dollarkursen blir bestående och får en positiv inverkan på börsen överlag de närmaste ett, två åren”, avslutar Olavi. Se detaljerna i Jonas Olavis kommentar 

 

Manegen krattas för Lifcos notering. – Vi kommer att noteras den 21 november om allt går enligt plan, säger storägaren Carl Bennet till DI. Lifco kommer inte att ta in något nytt kapital vid noteringen. Bennets holdingbolag säljer dock en storpost även om planen är att vara kvar som ”långsiktig ägare”. Han understryker samtidigt vikten av att inte krama ut den sista droppen som huvudägare. – Jag är väldigt angelägen om att de som investerar i Lifco gör en bra affär.

En av ”golvets vänner” i onsdagens utgåva av Affärsvärlden tror att försäljningen grundas i att Carl Bennet behöver kapital för att hantera Getinges bekymmer med amerikanska läkemedelsverket FDA. 

 

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu kommit överens om energifrågorna. Det innebär bland annat att Vattenfalls planer på byggande av ny kärnkraft avbryts. Kärnkraften ska bära en större del av sina samhällsekonomiska kostnader, säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas, är beskedet. I energiöverenskommelsen står att “Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram” Till detta skall det teknikneutrala certifikatsystemet användas, därutöver nämns också ”stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft”

Eoulus Vind och Arise vars aktiekurser har backat den senaste perioden gynnas av politiska incitament för utbyggnad av vindkraften. 

 

Gunvor Group lämnar budpliktsbud om förvärv av samtliga A- och B-aktier samt konvertibler i Rörvik Timber. För varje aktie, oavsett aktieslag, i Rörvik Timber erbjuds 3,92 kronor kontant. För konvertibeln 2011/2016 erbjuds ett kontant vederlag motsvarande 100 procent av nominellt belopp tillsammans med upplupen ränta. Gunvor Group uppställer inga villkor för erbjudandets fullföljande och finansieringen sker “med tillgängliga medel inom Gunvor Group-koncernen”. Rörviks aktie handlades upp till cirka 3,90 vilket är strax under budnivån och i konvertibeln har bara ett avslut skett t.o.m onsdag på 100 procent av nominellt värde.  

 

Net Insight har stigit drygt 30 procent sedan 1 september. Aktien har registrerats för flera insiderköp under augusti och september och bolaget har fått Jan Barchan som ny största ägare. Är det något på gång bakom kulisserna?

Finansmannen Jan Barchan är bland känd för att ha tjänat en bra slant på en tidig investering i kursläsaren Arcam. Han hamnade också i rubrikerna genom konkursen i hans bolag Audidev 2009 och för att ha åtalats för grovt insiderbrott i studsvikaktien. 

 

Kinnevik har varit modeaktien på Stockholmsbörsen. Zalandos notering motsvarade dock inte förväntningarna. Det väcker den gamla frågan om värdet på andra innehav. Kinneviks B-Aktie föll med 9,6{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} under onsdagen.

 

Den svenska kronan har börjat stärkas. EUR/SEK föll rejält under veckan och det kan indikera ett trendbrott för paret. Dollarn fortsätter dock att vara stark men är rejält överköpt nu.

 

Spreadarna mellan högriskobligationer och statsobligationer ökar. Skräpobligationerna hade under det tredje kvartalet sin svagaste kvartalsutveckling sedan 2011.

 

Bilbranschen är alltid en bra konjunkturindikator. 2014 kan bli ett av bilindustrins bästa år, tror Bil Swedens vd. Han är även optimistisk för resten av året på grund av hushållens positiva inkomstutveckling, ökad sysselsättning och låga räntor.

 

Mediebolaget MTG faller med 4,8 procent under tisdagens inledande handel. CTC Media (som MTG har en 38-procentig ägarandel i) rasade dagen innan med 22,6 procent på Nasdaq. CTC skrev på sin hemsida att lagförslaget om massmedier godkänts i den andra och tredje läsningen i det ryska parlamentets underhus med endast smärre ändringar. Nu ska förslaget, som “skulle införa ytterligare restriktioner på utländskt ägd media” gå till överhuset, och därefter till presidenten för signering.

 

Investeringsklimatet är utmanande i Ryssland med bland annat hot om konfiskerad egendom, godtycke från myndigheter, finansiell korruption och vänsskapkorruption. Men det är inget nytt fenomen. IKEAs vägran att betala mutor till lokala myndigheter när man byggde ett varuhus och shoppinggalleria i östra Moskva under förra decenniet gjorde att man inte fick nödvändiga tillstånd att starta verksamheten. Senare fick Tele2 problem att få licenser för 3G och 4G och blev i princip tvungna att sälja verksamheten i Ryssland. I andra vågskålen ligger givetvis att där det finns risk så finns det också möjligheter.  

 

Rött i portföljen? Norwegian Energy Company, Noreco, faller handlöst på Oslobörsen under onsdagen. Klockan 15:30 hade aktien tappat 73 procent. Kursraset kommer efter att bolaget meddelat att det tvingas göra nedskrivningar på närmare 800 miljoner norska kronor. På listan över största aktieägare finns bland annat Nordnet (bank & pensionsforsikring) och Nordea. 

 

Onsdagsbörsen stängde till slut på minus 1,4 procent. Även i Di.se eftermiddagsrubriker blåser dystopiska vindar.
Rödgrön Härdsmälta” – Beskedet är helt obegripliga säger FP-ledaren om kärnkraften.

Normans tuffa varning”  – Hans allvarsord om Sveriges Ekonomi ”Finns anledning att vara orolig”.

Hemmets snara dras åt” – Få har insett allvaret. men snart kan livet bli väldigt mycket dyrare. 

 

Köpt Alibaba-aktier? Nej det har du inte!Finansbloggaren Cornucopia skriver om det invecklade upplägget för att runda de kinesiska lagar som inte tillåter utländskt ägande i internetbolag. Hur många investerare har faktiskt koll på att de har tecknat aktier i holdingbolag som som har kontrakt med Alibaba om delade vinster? Mer info finns också att läsa på The Diplomat

 

 

Ligger tekniken för att utvinna olja alltid steget före Peak-Oil?

Why Peak-Oil Predictions Haven’t Come True


 

 

 

 

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.