april 25, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – Haussig stämning på Stora Aktiedagen

Börsen fortsätter att vara starkt driven av låga räntor. Under de senaste dagarna har nya rekord satts på Stockholmsbörsen och många andra börser runt om i världen. Tittar vi på index för de 30 mest omsatta aktierna i Stockholm har kursnivåerna bara varit högre under några kortare perioder våren 2000, strax innan luften på allvar började pysa ur it-bubblan. Det skriver Anders Haskel och jämför den nuvarande stämningen på börsen med börshumöret vid tidpunkter då man pratade om ”ny ekonomi” och ”superkonjunktur” i en krönika på Aktiespararna.se

 

På onsdag ska riksdagen rösta om budgetramarna för 2015. ”Det blir regeringskris oavsett hur SD röstar” lyder rubriken i Dagens Industris ledare. 

 

Lifco övertecknades, Doxa övertecknades, Thule övertecknades. 

Hemfosa, NP3, Meda, Moretime?

 

Intresset för Lifco var enormt och de flesta verkar ha fått nöja sig med 50 aktier i tilldelning i kursraketen. 

 

Julklappar under 900 kr undanbedes… Nordnets Günter Mårder i fredag förmiddag på twitter efter Lifcos notering:

Trots den enorma kursrusningen vid Lifco-noteringen så är spararnas vinster ynkliga. Den klena tilldelningen ger ca 900 kr för de flesta.

 

ICA ger sig in i digitala betalningar genom appen ICA Handla. “Det märks att konsumenterna är mogna och nyfikna på mobila betalningar, vi testar därför en ny lösning som förhoppningsvis intresserar fler att ta del av vårt digitala erbjudande. Vi vill på sikt möjliggöra för alla att handla med mobilen”, säger Kalle Fahlin, tf marknadsdirektör ICA Sverige. 

Storbankernas tidigare trygga tillvaro utmanas på allt fler områden, från allt fler aktörer. 

 

Marcus Hernhag i Privata Affärers chatt på en fråga om preferensaktier: ”Lägst risk bland preffarna har Ratos Pref och de stora fastighetsbolagens. Problemet med vissa preffar som jag ser det är att de handlas över inlösenkurserna. Det borde begränsa uppsidan än mer och därmed falnar glansen något.

 

Sven Hagströmers Creades flaggar på tisdagen för köpet av 10,4 miljoner aktie i Transcom Worldwide. Efter transaktionen äger investmentbolaget 10,3 procent av aktierna och 16,3 procent av rösterna. Samtidigt flaggar Avanza Pension ned i Transcom, då deras innehav nu understiger 5 procent av rösträtterna. Transcom stänger på +7,69 procent, hela uppgången sker dock innan det blir officiellt att Creades ökar sitt innehav. 

 

Svensk tioåring börjar närma sig 1 procent. Det ligger på en lägre nivå än i samband med eurokrisen då kapitalet flockades till svenska räntepapper. Det säger en del om inflationsförväntningarna.

 

Den amerikanska ekonomin går som tåget och visar att gammal är äldst. BNP steg under förra kvartalet med 3,9{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} i årstakt vilket var betydligt mer än förväntat 3,3{031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}).

 

SEB:s chefsekonom: Den låga inflation som råder i dag är ett globalt fenomen med globala orsaker, bland annat ökad produktionskapacitet i världen. Läs mer på afv.se 

 

Konkursen i OW Bunker har nu kallnat något. Affärsvärlden listar orsakerna bakom den snabba konkursen

 

First North listade myFC som utvecklar portabla bränsleceller genomför en riktad nyemission. Bolaget som listades i våras genomför nu en riktad nyemission till ”en grupp investerare som innehåller såväl gamla som nya aktieägare.” Då teckningskursen på 3 kr (innehållande en unit med 1 aktie och en teckningsoption) motsvarar ca halva aktiekursen (5,60 kr när det här skrivs) så ser det hela mycket märkligt ut. Utspädningen blir enorm för de aktieägare som inte tillhör gruppen av ”såväl gamla som nya aktieägare”. 

Handlar det om en kompensation till de aktieägare som ropar högst om att de är missnöjda med aktiekursen utveckling? Utifrån ser det hela mycket märkligt ut.  

 

Aktiebladet besökte Aktiespararnas event Stora Aktiedagen i Göteborg i måndags. Det hela kan summeras som ännu ett mycket bra stor-event i Aktiespararnas regi. Rutinen märks och det hela flyter mycket professionellt. Intrycket från frågestunden som följer på varje bolagspresentationen kan sammanfattas som haussig – utan moln på himlen. Inte många tuffa frågor eller bekymrade miner det här året. Det är nog en bra återspegling av stämningen bland investerarna och ger en fingervisning om vilken psykologiskt tillstånd marknaden befinner sig i.   

 

Carl Bennet med familj köper tillbaka 150.000 aktier i Lifco till sin privata portfölj den 21 november, samma dag som noteringen.

 

Den ökande pessimismen om svensk ekonomi bland hushållen fortsätter. 

Bedömningen av nuläget är fortfarande mer positiv än normalt, medan förväntningarna är avsevärt mer pessimistiska än normalt.” I tillverkningsindustrin ökar dock konfidensindikatorn på grund av att bedömningen av orderstockens storlek blev mer positiv.

 

På fredag den 28 november är det Black Friday. En amerikansk shoppingföreteelse som har blivit internationell. Det lär bli en gyllene dag för e-handeln såväl som indikation på hur lätt eller hårt konsumenterna håller i slantarna. 

ads
Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

ads