april 26, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – industrin lyfter men hushållen deppar

Börsen går starkt och reporäntan kan inte bli lägre. Men börsen ligger 9-12 månader före, vad väntar bakom hörnet?

 

Rätt tajmat så var det inte svårt att bli miljonär på Eniroaktien förra veckan. Kursgrafen liknar inte så mycket en horisontal puckelpist som en snabbspolning genom alperna.

Efter ytterligare ett brant kursfall i torsdags förra veckan på över 20 procent så handelsstoppades aktien igen. Då var det en artikeln på di.se om att förhandlingarna med Eniros långivare är på väg att bryta samman och att styrelsen med Lars-Johan Jarnheimer i spetsen är på väg bort, som utlöste kursfallet.  

 

Handelsbanken ser köpläge i oljan och tror att priset kommer gå mot 90 dollar/ fat igen.

-Marknaden börjar sätta tilltro till att OPEC sänker produktionen vid nästa möte 27 november. De tror att oljepriset kommer stiga i upptakten till mötet.

Flera länder inom OPEC har också klart uttalat att de gärna ser högre priser och exempelvis Saudiarabien behöver minst 91 dollar/fat för att balansera sin statsbudget. Saudiarabien lär vara uthålliga med ett lägre oljepris under en period men andra länder inom kartellen som Venezuela och Libyen kräver redan nu minskningar i produktionen för att få upp priset över 90 dollar/fat igen, skriver banken.

 

Strykvargarna Volvo och Sandvik låter sitt ansikte lysa över aktieägarna och give dem frid. Aktierna i de båda verkstadsjättarna klättrade markant efter oväntat bra rapporter. 

 

Bill Gates filantropiska arbete imponerar. I veckan identifierades roten Cassava (maniok) som världens mest intressanta grönsak 

 

Riksbanken sänkte räntan till 0 procent i tisdags från 0,25 procent. Marknadens förväntningar låg på en sänkning till 0,05-0,10 procent. Därmed markerar Riksbanken ännu en gång på att all fokus ligger på inflationen.

Den svenska centralbanken har all anledning att oroa sig över den låga inflationstakten. Den låga inflationen är i sig inte ett lika stort problem som de låga inflationsförväntningarna. Riksbanken räknar inte med att inflationsförväntningarna stiger upp till målet under prognosperioden.

 

Nu när räntevapnet är förbrukat kommer Riksbanken att behöva kommunicera andra potentiella åtgärder. Inte säkert att de sätts in under den här konjunkturcykeln men väl i nästa lågkonjunktur. För att undvika oönskade effekter bör Riksbanken redan i förväg ha visat upp arsenalen.

 

Nollräntan kommer att ge mer bränsle till prisuppgången på bostadsmarknaden. Valutgången med reglerande åtgärder gjorde att prisuppgången närmade sig sitt slut. Nu kan prisuppgången förlängas ett par månader. Vår prognos om pristopp på den svenska bostadsmarknaden under 2015 kvarstår dock.

 

De svenska storbankerna klarade Europeiska bankmyndighetens (EBA) stresstest galant.  Italien blev sämsta europeiska land med nio banker som visade på kapitalbrist i översynen. 

 

FED avslutar köp av tillgångar (kvantitativa lättnader) och ger en hint om när den första räntehöjningen kommer, utan att ge en hint. FED talar mycket om arbetsmarknaden och inflationen och att man kommer att göra en sammanvägd bedömning. Därmed lämnas tolkningen om när första räntehöjningen kommer till marknaden, igen. (Vår prognos är slutet av Q2 2015)

 

Bostadspriser och hushållens belåning har varit ständigt aktuell under året och inte minst de senaste dagarna efter Riksbankens räntesänkning och spekulationerna före. CNBC har på ämnet sammanställt en lista över världens tio dyraste bostadsmarknader, återgiven i Affärsvärlden. Sverige finns med och hamnar på en niondeplats, listan toppas av Belgien före Australien och Kanada. Spanien hamnar kanske något förvånande så högt som på plats 10, anledningen är trots den senaste tidens prisfall så är bostadspriserna höga jämfört med de spanska lönerna. 

 

Industrin lyfte oväntat humöret i svensk ekonomi i oktober. Barometerindikatorn steg till 104,3 i oktober från reviderade 101,5 i september. Men hushållen deppar. 

Såväl inrikespolitiken som omvärlden bedöms ha lagt sordin på stämningen vid köksborden. Många bäckar små har för hushållen bildat ett träsk där oron på tillgångsmarknader, ’tomt i ladorna’- retorik, dödliga virus samt presumtiva främmande ubåtar har dragit ned stämningsläget, kommenterade Nordea inför beskedet.

 

Dibs (Firsth North) som erbjuder betallösningar på nätet, rusade drygt 40 procent på onsdagen till kurser strax över 80 kr i spåren av ett bud. Kortbetalningsföretaget Nets erbjuder 82:50 kronor kontant per aktie. Flera av styrelseledamöterna i Dibs ställer sig bakom budet.

 

Börsen står högt. Eller rättare sagt, aktörerna på marknaden ger ett bekvämare och kaxigare intryck med tveksamheten bortblåst. Det indikerar en börs som handlas närmare toppen.  Exemplen syns lite överallt, ”lönsamma småbolag med P/E under 15” från en aktör brukade vara ”lönsamma småbolag med P/E under 12” eller “…under 10″. Försiktigare investerare/sparare på twitter har blivit kaxigare. ”Sluta tönta er i bolag x, det är fortfarande prisvärt!” Aktiepoddarna slår rekord i antal och i aktieforumen råder ingen brist på tvärsäkerhet. Det indikerar avståndet till panik är litet om börsen väl börjar falla. De starka Q3-rapporterna satte stop för den senaste korrektionen men några negativa besked bort så ser den karusellen ut att kunna sätta fart igen med kraft. 

 

Monsterturbinen. En prototypturbin med 80 meter långa vingar har producerat 192 000 kilowattimmar el på ett enda dygn. Nytt världsrekord, enligt danska Vestas. Det är tillräckligt för att täcka dygnsbehovet för ungefär 13 500 danska hushåll Läs mer på nyteknik.se

ads
Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

ads