april 25, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok
 • Startsida
 • >
 • Nyheter
 • >
 • Finanssvepet – kursfall att vänta när utlänningarna lämnar

Finanssvepet – kursfall att vänta när utlänningarna lämnar

Börsen tar ett glädjeskutt på beskedet om eldupphör mellan Ryssland och Ukraina. Med skenmanövrar och allehanda utspel i färskt minne är det dock säkrast att återkomma med vad som verkligen gäller först nästa vecka. 

 

Alliansregeringen kan tänka sig att sälja andelar i det statliga bolåneinstitutet SBAB och statliga aktier i TeliaSonera för att finansiera avbetalningar på statsskulden. Försäljning av LKAB, Apoteket eller Vattenfalls nordiska verksamhet är inte aktuell, skriver TT. Svenska staten äger för närvarande 37,3 procent i Telia Sonera och hela SBAB.

 

Svenskarna räknar med att bopriserna stiger med 6 procent per år. Med tanke på hur länge- och mycket bopriserna har stigit kunde man tro att förväntningarna ligger ännu högre. I USA låg de på 14 procent per år innan bubblan sprack.

 

 

Håll koll på börsens utländska ägande. Om den svenska kronan fortsätter sin sydliga resa så får utländska investerare allt sämre avkastning på sina svenska placeringar. I år har kronan tappat cirka 8 procent mot dollarn samtidigt som börsen inklusive utdelningar har stigit med 9 procent, vilket således ger en ohedgad amerikansk investerare en avkastning på cirka 1 procent. Inte mycket att jubla för naturligtvis. 

Inte helt oväntat är det kring de bolag som utvecklats bra där de utländska investerarna flockas. Bolag som Astrazeneca, Assa Abloy, Husqvarna, Hexagon, Kinnevik, Ericsson, SCA, SKF och SHB för att nämna de mest utmärkande. Bolag som inte haft lika tur att attrahera utländska ägare är bolag som Atlas Copco, Boliden, Elekta, Sandvik och Volvo. Placeringsmässigt kan man spekulera i att risken är högre i bolag med högt utländskt ägande och lägre i bolag med mindre. Läs mer i Nordeas veckobrev 

 

390.000 sökte, men bara 241.000 har kommit in på högskola och universitet i höst. Hårdast är kampen om juridik-, ekonomi- och medicinutbildningarna i Stockholmsområdet. Flest förstahandsansökningar av alla landets utbildningar har läkarprogrammet vid Karolinska institutet i Solna, med 2.248 ansökande på 156 platser. Di.se har listan över programmen som kräver högst betyg. 

 

Ratos som inte har rosat marknaden de senaste åren, tappar en nyckelspelare till Creades. Per Frankling som leder ett av tre investeringsteam och ingår i Ratos ledningsgrupp blir ny VD på Creades där han kommer efterträda Stefan Charette.  

 

Insiderköpen fortsätter i East Capital Explorer. Senast (22/8) var det styrelseledamoten Paul Bergqvist som noterades för +2731 aktier, hans tredje köptillfälle under sommaren. Men flera insiders har ersättning även från fondbolaget och sitter därmed på dubbla stolar. East Capital Explorer har fått svidande kritik av föreningen Aktiespararna för sina höga förvaltningskostnader och sättet som bolaget ”matar” fondbolag East Capital med avgifter. Är det måhända köpläge ändå p.g.a låga P/E-tal i öst och en hög substansrabatt på cirka 40 procent? ECEX-aktien steg cirka 4 procent fram till lunchtid på onsdagen på beskedet om eldupphör i Ukraina men föll sedan tillbaka något under eftermiddagen. 

 

Phone Family som noterades på First North i har fallit markant senaste tiden. Från noteringskursen på 18 kr ner till nuvarande kurs på knappt 4 kr är fallet drygt 78 procent. Under sommaren har Phone Family tappat återförsäljaravtal med både Telia och Telia som tillsammans står för 31 procent av bolagets försäljning. I SvD Näringsliv anklagas Phone Family för att, i samband med sin notering, ha mörkat att avtalen var nära att sägas upp. Phone Family svarar på kritiken i ett pressmeddelande

 

Peter Gyllenhammar lägger beslag på säljsidan i Rottneros insynslista. Gårdagens försäljning av 100.000 aktier blir det sjätte tillfället som han säljer aktier sedan den 26 augusti. Han har också sålt aktier vid flera tillfällen under sommaren.

 

Akelius ger ut en ny runda preferensaktier. Emissionen på minst 1,5 miljarder kr kan utökas till 3 miljarder kr (1,02 miljarder senast, i maj 2014). Kursen höjs i denna rundan till 320 kr (300 kr). Utdelningen är 20 kr/år fördelat på 5 kr per kvartal (direktavkastning 6,4 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}). Är efterfrågan lika stark den här gången så kan det bli svårt att få full tilldelning som småsparare. Teckningsperioden pågår fram till 12 september.

 

Framtida kurstryck i Mr Green? Storägaren Hans Fajerson storsäljer aktier över börsen och har mellan 25 augusti och 1 september tryckt ut knappt 300.000 aktier. Fajerson blev största ägare i Mr Green så sent som i juli 2013 men lämnade nyligen styrelsen p.g.a tidsbrist. Om försäljningarna fortsätter över börsen så kan det mycket väl lägga ett lock på uppsidan i aktien. Det går också spekulera om varför försäljningarna sker över börsen och inte i block vid sidan av som annars är brukligt. Svårt att hitta tagare på samma nivå som börskursen?

 

Kinnevik bekräftar nu till sist att klädsajten Zalando ska noteras på Frankfurtbörsen 2014. Zalando som nyligen vände till vinst uppvisar en vinstmarginal på 1 procent för koncernen som helhet. Marginalen för enbart Tyskland där bolaget har varit verksamma längst landar på 4 procent. Anledningen till att Zalando ska värderas så mycket högre än H&M har dock inte fått något bra svar. Under 2015 lär det visas om Zalando är övervärderat eller om det finns “more than meets the eye”. 

Svenskarna räknar med att bopriserna stiger med 6 procent per år. Med tanke på hur mycket bopriserna har stigit och hur länge kunde man tro att förväntningarna ligger högre. I USA låg de på 14 procent per år innan bubblan sprack.

 

Utvecklingen i den amerikanska ekonomin är stark. Den konjunkturförsvagning som har drabbat de europeiska ekonomierna syns inte till. Tisdagens inköpschefssiffra noterades till 59, en bra bit över förväntade 57. Det är den högsta nivån sedan början av 2011!

 

Spanien lyckades ge ut en 50-årig obligation till räntan 4 procent. Totalt fick Spanien in en miljard euro i den obligationsemissionen. Om ett krisland kan finansiera sig så billigt på så lång tid, ökar det chansen för att eurozonen kommer ut ur nuvarande statsfinansiella kris. Billig finansiering kan dock minska reformviljan.

 

Det kinesiska kemikaliebolaget Tianhe faller fem procent i tisdags innan aktien handelsstoppas efter att en förgrening av hackernätverkat Anonymous anklagat bolaget för att vara en bluff. Tianhe svarar att det hela är ännu en attack av blankare som försöker trycka ner kurserna för kinesiska bolaget genom anklagelser om bedrägerier. Läs mer hos CNN 

 

Om analytikerna får välja. Populäraste storbolaget, med minst tio analytiker som följer aktien, är Saab. Försvarsindustribolaget har åtta av tio positiva råd varav sex stycken är köpråd. Mest ratade bolag är SAS. Fem av sex rekommendationer är negativa (undervikt eller sälj). Analytikernas mest älskade aktie i klassen små- och medelstora bolag är Rezidor. Hotellbolaget har bara köpråd.

 

År 2002 var 9,9 procent av svenskarna miljonärer (nettoförmögenhet). Fem år senare hade siffran stigit till 17,8 procent (källa SCB). Här är boken som enligt uppgift ska ha skapat flest miljonärer i världshistorien. 

 

Bästa landet att födas i är Schwiez. Sverige hamnar på fjärde plats i rankningen som affärstidningen The Economist har gjort. Går man tillbaka ett kvarts sekel till 1988 så placerade sig USA överst på listan före Frankrike och Sverige hamnade på nionde plats. 

 

ads
Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

ads