March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – Skattekaplöpningen

Börsen inledde med ett glädjeskutt efter påskledigheten men vände på klacken redan under onsdagen med Electrolux som tyngsta sänke. Brantast föll PA-Resources, drygt 41 procent efter att handelsstoppet hävdes.

 

Klimatsystembolaget REHACT har lämnat in en polisanmälan mot styrelseledamoten Jerzy Hawranek enligt ett pressmeddelande i tisdags. De anmälda händelserna har rubricerats som misstanke om förskingring, urkundsförfalskning och trolöshet mot huvudman. Sedan tidigare pågår en förundersökning hos Ekobrottsmyndigheten mot Jerzy Hawranek avseende misstanke om otillbörlig marknadspåverkan. Pressmeddelandet gav ingen kursreaktion och marknaden verkar ta beskedet med en gäspning. 

 

Medicinteknikbolaget Elos (small cap) förvärvar USA-baserade Onyx Medical, en leverantör inom ortopedisegmenten trauma och extremiteter. Affären förväntas slutföras under april 2015. Därefter ska Onyx fortsätta med bolagets befintliga verksamhet som en affärsenhet inom Eloskoncernen, och fungera som en plattform för expansion i USA. Aktien öppnar oförändrad på 97 kr. 

 

Alteco Medical (aktietorget) VD kommer att avgå. icke-konkurrerande bolag inom läkemedelsindustrin ”Beskedet från Jonas kom plötsligt, men han kommer att arbeta kvar ett tag till för att säkerställa en smidig överlämning” säger ordförande Hans Petersson. Jökmark kommer tillträda en tjänst för ett ”icke-konkurrerande bolag inom läkemedelsindustrin”. 

 

Under första kvartalet ökade Nordnets kunder mest i följande aktietorgsbolag. 

Homemaid (städtjänster) pressad kurs till följd av politisk risk (rot-rut). 

Recyctec (cleantech). Renar glykol för återanvändning. 

Medirox (koagulationsdiagnostik) Stark Q4, minskad utdelning tolkas som offensiv tillväxtsatsning?

Railcare (järnvägsunderhåll) Stark tillväxt. Utdelning (3 kr) för första gången. 

 

Fastighetspreffar. ”Utdelningshungriga preferensaktieägare i fastighetssektorn skakades strax före påskhelgen om av nyheten att Oscar Properties utnyttjar möjligheten att lösa in befintliga preferensaktier och emittera nya preferensaktier med sämre villkor. Beskedet innebar en värdeminskning för preferensaktien på ungefär 10 procent”, skriver Finwire. 

Flera fastighetsbolagschefer lugnar i en intervju i tisdagens Dagens Industri sina preferensaktieägare. ”Jag tycker spontant inte att det verkar helt schyst och skulle aldrig göra så mot mina aktieägare” säger Rutger Arnhult. Inte heller FastPartner som handlas 16 procent över inlösenkursen har några planer på inlösen. “Det är inte aktuellt. Vi vill inte göra oss ovän med kapitalmarknaden“, säger vd och storägaren Sven Olof Johansson. ”Vi har rätt att göra inlösen, men har inga sådana planer i närtid“, säger också David Mindus vd och storägaren på Sagax. 

 

Amerikansk arbetsmarknadsstatistik för mars kom in på långfredagen samtidigt som börsen hade påskstängt i Europa.  ”Utfallet blev att antalet nya jobb hamnade på ungefär hälften så många som analytiker hade räknat med, vilket är en ovanligt stor avvikelse. Dessutom justerades siffrorna ned för månaderna innan”, skriver Anders Haskel.  Ytterligare någon svag konjunktursiffra från framför allt USA kan därför bidra till ett ökat tvivel på konjunkturen som till slut leder in börsen på en gropigare väg.

 

Huggsexa på tillgångarna? Gunvor Group med oljekändisen Torbjörn Törnqvist i spetsen meddelar att man inte har för avsikt att bidra med ny finansiering till PA Resources, varken i form av aktiekapital eller nya lån. Det framgår av ett pressmeddelande i tisdags. Dessutom begär Gunvor Group återbetalning av ett utestående lån på 84 miljoner dollar plus upplupen ränta. Beskedet från Gunvor Group ledde till att PA:s aktie handelsstoppades innan öppning på onsdagen. Efter att handelstoppet hävdes senare under dagen föll aktien som en sten, hela 41,67 procent rakt ner i hålet. 

 

Räntehöjningen i USA ser ut att kunna dröja till efter sommaren. Den senaste tidens statistik från USA indikerar att återhämtningstakten har planat ut. Återhämtningen på arbetsmarknaden har inte varit lika stark som förväntat på sistone. Överraskningsindex är på den lägsta nivån sedan 2009 vilket indikerar att förväntningarna på den amerikanska ekonomin har blivit för stora. 

 

I Sverige är det förstås inte tal om räntehöjningar utan minusräntan lär vara kvar ett tag. Femåringen pendlar runt noll och räntan på den femåriga statsobligationen är vissa dagar svagt negativ.
 

SEK är stabil för närvarande utan stora förändringar vare sig mot euron eller dollarn. Överlag råder det stiltje på valutamarknaden just nu. 

 

Riksbankschefen Stefan Ingves sticker huvudet i sanden och blundar för möjligheten att inflationsmålet är förlegat. Nu möter vi godartad prispress som ska motverkas av minusränta. Det är underbart för aktie- och husägare, men skadligt för Sverige” skriver Henrik Mittelman i en analys på di.se i onsdags. 

 

Skattehöjningskapplöpningen fortsätter efter ROT-kapning med höjd bensinskatt och högre skatt på Investeringssparkonto och nu öppnar Centern upp för sänkta ränteavdrag. Frågan är hur lång tid det tar innan andra hakar på?

 

Regeringen tappar förtroende enligt Aftonbladets mätning. Förtroendet för statsminister Stefan Löfvén rasar snabbt och miljöminister Åsa Romson placerar sig i botten. Romsons förvirrade tal i Almedalen 2014 om ”vita män”  tillsammans med bottenfärg-gråvatten-diesel-skandalerna ligger henne säkerligen i fatet.  

 

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.