March 18, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Finanssvepet – snart simmar någon naken

Sedan toppen den 19 september har OMXS30 backat 10,8 procent. Om det mot förmodan skulle fortsätta ner i samma takt så aktualiseras ”oraklet från Omahas” gamla citat om att det är först när vattnet går ut som man ser vem som har badat naken. Tills dess så kan vi glädja oss åt att det både finns aktier som börjar se fundamentalt intressanta ut igen och volatilitet att handla. 

 

Oljepriset fortsätter att backa och Brent handlas nu under 84 dollar per fat. Marknaden väntar på att OPEC ska minska produktionen. Oviljan att göra så kan vara ett tecken på de vill dela en eventuellt neddragning av produktionen med USA, säger Saxos analytiker Ole Sloth Hansen i en kommentar till Bloomberg. 

 

Kakaopriset har stigit till det högsta på tre och ett halvt år. I västafrika, där Ebolautbrottet är som värst, finns två av världens största kakaoodlare, Elfenbenskusten och Ghana. 

 

Fastighetsbolaget Hemfosa vill emittera preferensaktier. Prefferensaktierna föreslås ges företrädesrätt till en årlig utdelning av 20 kronor per preferensaktie som utbetalas med 5 kronor per kvartal. Hemfosa äger fastigheter över hela Sverige. Ungefär hälften av beståndet består av ”samhällsfastigheter” (skolor, vård, rättsväsende, myndigheter) där staten och kommuner är hyresgäster. Övriga ytor består av kontor- och logistikfastigheter. 

 

SKF:s rapport för tredje kvartalet blev lite sämre eller lite bättre än förväntningarna beroende på vem man frågar. I vd-ordet som blir Tom Johnstons sista (han slutar omkring årskiftet) skriver han bland annat att ”Efterfrågan var något lägre än förväntat under kvartalet, särskilt i Euoropa och inom vår fordonsverksamhet.” B-aktien steg inledningsvis men stängde dagen på -1,95 procent. 

 

Elektronikkedjan Electra Gruppen har tappat i börsvärde i år trots fina vinster. Aktiebladet rekommenderade köp i torsdags. I söndags kom tidningen Börsveckan med sin köprekommendation. Aktien steg drygt 2 procent i börsöppningen på en i övrigt fallande börs. 

 

Aluminiumbolaget Gränges som noterades förra veckan (kurs 42,50 kr) har stretat emot i börsnedgången och handlas strax över noteringskursen. Styrkebesked för en nyintroduktion i en kraftigt fallande marknad? Kanske ser ut så vid en första anblick men med tanke på den skyhöga volym som Carnegie stödköper så ser aktien mest riskfylld ut. Vad kommer hända med Carnegies aktier? Först och främst, kommer de i raskt takt att hamna på säljsidan?

  

Rödgrönrosa röra. I förmiddags rapporterar Di.se att Bromma flygplats ska stänga med hänvisning till den ”rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad”  I eftermiddags ska flygplatsen inte stängas, med hänvisning till infrastrukturminister

 

Clas Ohlsons försäljningssiffror för september var något högre än väntat. I september ökade försäljningen med 9 procent. Jämfört med samma månad föregående år har 8 butiker tillkommit, det totala antalet butiker uppgick per sista september till 188 stycken. 

 

Gruvbolaget Northland Resources säger upp 90 procent av sina anställda. Av 269 medarbetare blir bara cirka 30 personer kvar. “Kvarvarande personal kommer också underhålla gruvan och processanläggningen på ett sätt som möjliggör en så smidig och kostnadseffektiv uppstart som möjligt, samt möjliggöra för fortsatt arbete kring tillståndsprocessen för Sahavaara” står att läsa i pressmeddelandet

 

Badrumsföretaget Sanitec som har varit på börsen mindre än ett år blir föremål för bud med rejäl premie. Schweiziska Gerberit vill betala 97 kr per aktie, ett bud som rekommenderas av Sanitecs styrelse. I samband med noteringen höjdes det en del varnande fingrar för att säljaren riskkapitalbolaget EQT var duktiga på att betalt. Inte lika bra som schweizarna är på att betala visar det sig. 

 

Androids dominans över bland annat Apples IOS fortsätter att öka tack vare utbudet av billigare modeller. Nästa år kommer det att säljas över en miljard smarta telefoner och surfplattor med Googles operativsystem i världens tillväxtländer, enligt analysföretaget Gartner. Trenden mot billigare smartphones har blivit tydligare, främst under andra kvartalet 2014 då de flesta av de ledande kinesiska tillverkarna ökade sina volymer och marknadsandelar, enligt Gartner. 

 

Amerikanska Netflix backar över 25 procent i efterhandeln på onsdagskvällen. Rapporten för tredje kvartalet som släpptes under onsdagen finns här. Dessutom planerar innehållsleverantören HBO en egen streamingtjänst.

 

Har Europa blivit en trött och bekväm kontinent? Det är sällan som man får chansen att höra en av världens högst rankade företagsledare resonera om bland annat sin omvärld i ett avspänt samtal. Det levererar Börspodden i veckans intressanta intervju med Hexagons VD Ola Rollén.  

 

Avslutningsvis, några tips över blockgränsen så här i höstmörkret. 

Av Peter Dyamo, twitter @vargmod

 

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.