March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok
 • Startsida
 • >
 • Nyheter
 • >
 • Finanssvepet torsdag – Alla vill till börsen – men få blir succé

Finanssvepet torsdag – Alla vill till börsen – men få blir succé

Torsdagssvepet – Bland budstrider, noteringar och valurnor

Utlandsägandet på Stockholmsbörsen ligger på all time high. Enligt statistik från SIS Ägarservice ökade det utländska ägandet under första kvartalet från 40,8 till 41,2 procent. Dagens nivå kan jämföras med förhållandet år 2000, strax innan it-bubblan sprack, då utlandsägandet summerades till 39,2 procent, året därefter minskade det utländska ägandet till 33 procent. Samma tendens kunde ses i samband med finanskrisen, då utlänningarna minskade från 37,3 procent (2007) till 34,8 procent (2008). Första halvåret 2010 började utländska investerare återigen att köpa i Stockholm. Utländska investerare ökar i bland annat uppköpskandidaten Meda, gruvbolaget Boliden och verkstadsjätten SKF, på säljsidan finns Elekta, Tele2, Castellum och Swedish Match, enligt Di.se 

 

Maud Olofsson prickades av KU förra veckan. Den uppmärksammade intervjun i SVT där den förra näringsministern parerar frågan, om huruvida statsministern kände till Nuonaffären, 8 gånger lär bli en klassiker i PR-sammanhang.  

 

Finansmannen och miljardären Staffan Persson köper aktiemajoriteten i Aktietorget av bl.a handelsplatsens grundare Patrik Engellau. “Finansmarknaden runt Stureplan gillar inte Aktietorget, det ska vi ändra på“. Aktietorget är en viktig del i det finansiella ekosystemet och jag har personligen ett intresse av att det här är en marknadsplats som fungerar, säger Persson i en kommentar till Di.se. Fyra av Staffan Persson portföljbolag är listade på Aktietorget, Synthetic MR, Spago, Switchcore och Accelerator. Konkurrens är bra och ett välskött Aktietorget är definitivt en tillgång för svenska investerare och entreprenörer. 

 

Alla vill till börsen – men få blir succé. Bara på First North de kommande veckorna är 6 nynoteringar aktuella. Fastighetsbolaget Akelius Residential (sista teckningsdag 22 maj), återförsäljaren PhoneFamilly (sista teckningsdag 23 maj), Ljusteknikbolaget Heliospectra (22 maj) och Kontraktstillverkaren Hanza (10 juni). IT-säkerhetsbolaget Clavister som debuterade på First North igår noterades i den inledande handeln till 23,10 kr och stängde på 19,30 kr. Bränslecellsbolaget MyFC som via regeringen fick överlämna en vatten- och saltdriven mobilladdare till President Barack Obama vid hans besök på Kungliga Tekniska Högskolan ska enligt planerna börja handlas omkring den 27 maj.

Spiltans Per H Börjesson gör en jämförelse mellan ovan nämnda Phone Familly och Dialect och kommer fram till att den sistnämnda “verkar helt klart vara en stabilare aktie”. (det bör tilläggas att Dialect är listat på Alternativa Aktiemarknaden där Börjesson är både ordförande och storägare). 

 

Bostadsrätt i Stockholm mer lönsamt än att arbeta? AFV: Så stor timlön ger bostadsrätten   

 

Historien om Pfizers bud på det brittisk-svenska AstraZeneca fortsätter. Det är oklart hur de brittiska budreglerna ska tolkas och högst troligt är inte sista ordet sagt i historien. Styrelsen och ledning sätts nu under press av aktieägarna för att bevisa att bolaget på sikt är värt mer än vad Pfizer erbjöd och det stora kursfallet efter den senast avvisande budhöjningen motsvarande 55 pund per aktie (cirka 610 SEK) gör ju inte det lättare för styrelsen.   

 

Itab shop concepts prestigeprodukt, kassa-disken Easy Flow för självscanning, har installerats på prov i en Lidl-butik i Lerum.  Igår meddelade bolaget att testerna går enligt förväntan och enligt kunden Lidl planeras ytterligare en testanläggning som ska installeras i Göteborgsområdet inom 3-4 månader men det är för tidigt att svara på om det blir någon utrullning i större skala. Samtidigt som detta besked kablades ut på morgonen meddelades att Itab genomför en split där en aktie blir två. Det medförde att handelstarten försenades till 10:30 men gav desto mer skjuts till aktien som steg rejält på börsen och var ett tag uppe i 154 kr, motsvarande en uppgång på 15 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}. Aktien backade sedan tillbaka under dagen och stängde på 144,75 kr motsvarande en uppgång på drygt 8 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6}.  

 

Helgens omröstning i Schweiz om köp av JAS Gripen blev ett knappt nej. Saab-aktien som inledde måndagen med ett rejält ras vände dock snart uppåt och återhämtade hela fallet redan under måndagen och stängde nära oförändrad nivå.  Det indikerar att marknaden inte tar speciellt hårt på att det blev ett nej men även att många som var oroliga för beskedet förmodligen redan hade sålt då aktien under ett par veckor före beskedet backat från över 200 kr nivån och stängde vid 189,20 kr i fredags, före helgens besked. Under tisdagen kom även besked att Slovakien är intresserade av att leasa JAS Gripen från 2016-2017 när man pensionerar sina MiG-29 plan. Det har sannolikt också hjälpt kursen samt att det finns de som tror att sista ordet inte är sagt i Schweiz-affären. I onsdagens Affärsvärlden spekuleras det på ryktessidan Börsgolvet att en eventuellt affär kan lösas genom uthyrning även i Schweiz “och den bli lika lönsam som en ren försäljning”.

 

Positionera tradingdesken för valår? Nyhetsbyrån Finwire skriver att enligt Söderberg & Partners brukar det vara en högre ekonomisk aktivitet under ett valår där både hushållens och statens konsumtion ökar. När det gäller börsen kan man se en osäkerhet och fallande börskurser upp till sex månader före valet. Efter valet, sett till en tidsperiod på 3-12 månader, har det vanligtvis varit stigande aktiekurser. ”Börsens reaktion går i linje med hur den reagerar på andra fenomen. Börsen ogillar osäkerhet och därför kan vi se att detta sker. Det är samma scenario som gäller oavsett om det blir sittande regering efter valet eller ett skifte, även om det blir en vänster- eller högerregering”, kommenterar Matthias Gietzelt, strateg på Söderberg & Partners. Det betonas dock att Sverige idag påverkas allt mer av global efterfrågan, snarare än av svensk politik vilket gör att riksdagsvalet bedöms få en begränsad påverkan. Hela rapporten från Söderberg & Partners finns här

 

Volvo presenterade svagare leveranssiffor än väntat under onsdagsmorgonen och aktien öppnade svagt för att sedan återhämta sig under dagen och stängde på plus. Den populära aktiepodden Börspodden tror sig, i senaste avsnittet, veta att beläggningen på Volvos fabriker för Construction Equipment har varit väldigt låg under kvartalet. Om Börspodden visar sig ha rätt så kan det innebära att andra kvartalet blir lite svagare än väntat.

 

I gårdagens Affärsvärlden rekommenderas köp i läkemedelbolaget Moberg Pharma tack vare fina tillväxtutsikter och attraktiv värdering. Det andra köprådet är fordonsunderleverantören Finnvedenbulten som fortsätter att övertyga med starka tillväxtsiffror och stigande lönsamhet. Medicintekbolaget Raysearch är för högt värderad och ges, under rubriken ”Skördetiden inprisad, rekommendationen Sälj. Om teknikhandelsboalget Addtech skriver Affärsvärlden att en attraktiv och bevisad affärsmodell lockar men att den kraftiga uppvärderingen under det senaste året skrämmer, tidningens rekommendation blir Vänta. 

 

Tidningen The economist spekulerar i ett rekordlågt deltagande i EU-valet. ”…so a record number will probably not bother to turn out. Many of those who do will back populists and extremists

 

 

 

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.