januari 17, 2019
 • facebook
 • twitter
 • googleplus
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Bangkok

Goldman Sachs utfärdar varning för Bitcoin, och ännu mer för Ethereum

 • februari 13, 2018
 • Redaktionen

Den amerikanska investmentbanken jämför kryptovalutorna med den holländska tulpanbubblan. Goldman Sachs skriver ”Våra efterkommande kommer utan tveka att skratta åt vår tids mänskliga sinnessjukdom”. Bitcoin handlas när detta skrivs till strax under 8 700 USD och låg på över 10 200 USD när Goldman Sachs utfärdade en varning för Bitcoin, och ännu mer för Ethereum. Den digitala valutan har varit otroligt volatil under 2018 och haft enorma svängningar intradag.

ads

Under det senaste året har kursen på Bitcoins stigit med en faktor på mer än 10, även om den också sjunkit avsevärt. När handelsåret 2016 avslutade stod denna krypotvaluta under 1 000 USD innan den rusade under 2017 för att i december toppa strax under 20 000 USD. Därefter har kursen rasat kraftigt.

Marknadsvolatiliteten, tillsammans med en brist på reglering, citerades av Securities and Exchange Commission som anledningar till att det inte var sannolikt att godkänna en börshandlad fond som investerar i Bitcoins inom en snar framtid.

Även andra kryptovalutor har sett liknande utveckling

Andra digitala valutor har sett liknande kursrörelser under det gångna året, både upp och ner. Ripple, som för närvarande är den tredje största kryptovalutan, gick från att handlas till under ett cent för ett år sedan till mer än 3,30 dollar i början av januari. Sedan dess har värdet på Ripple mer halverats. Ether, som körs på Ethereum blockchain, handlade runt 10 dollar för ett år sedan. Kursen för denna kryptovaluta ökade till över 1 330 USD i mitten av januari, men har därefter också fått se en kursnedgång.

Goldman är inte den första analytiker som anser att kryptovalutorna är den största bubblan i historien, och den ser Ethereum som en potentiellt större än än bitcoin. När Ethereums kursrörelser jämförs med aktier, tulpaner och bitcoin, försvinner de andra väsentligheterna i jämförelse, ett faktum Goldman kallade “förvånande”.

“Medan vi inte vet om bitcoin eller någon annan kryptovaluta kommer att dubblas eller tredubblas i värde från från rådande priser tror vi inte att dessa kryptovalutor kommer att behålla sitt värde i det långa loppet i deras nuvarande inkarnation,” skrev den amerikanska investmentbanken till sina kunder i förra veckan.

Trots pessimismen vill Goldman bygga upp en avdelning för krypotrading

Trots Goldmans pessimism överväger investeringsbanken enligt uppgift en ny handelsverksamhet som är dedikerad till Bitcoin och andra digitala valutor. Enligt Goldman är ett annat tecken på att kryptovalutorna är en potentiell bubbla den senaste tidens utveckling för de företag som har sett sina aktiekurserna rusa när de bytt namn till att inkludera termen Blockchain.

Sådana aktier rusar, skrev Goldman, och citerade den holländska historikern Theodorus Schrevelius. Efter tulpanbubblan skrev Schrevelius att “våra efterkommare utan tvekan kommer att skratta åt vår ålders mänskliga sinnessjukdom, att i vår tid har tulpanblommorna blivit så ärade”.

Liksom UBS och HSBC före det har Goldman utryckt ett intresse för blockchain, vilket är den decentraliserade ledgertekniken som understödjer bitcoin och andra krypovalutor. I en blockchainlösning beräknar de så kallade gruvarbetarna komplexa beräkningsproblem för att validera transaktioner på nätverket och belönas med bitcoin eller andra sådana mynt. På grund av det sätt den struktureras kräver det inte deltagande av någon form av mellanhänder – precis som bitcoin inte har stöd av en regering eller centralbank – och det är nästan omöjligt att förfalska transaktioner på blockchain.

Blockchain-tekniken är livskraftig

Vi tror att konceptet med en digital valuta som utnyttjar blockchain-tekniken är livskraftig med tanke på fördelarna som den kan ge: lätt att genomföra globalt, lägre transaktionskostnader, korrigeringskonjunktur eftersom alla transaktioner kunde spåras, ägarskydd osv säger Goldman. Bitcoin självt tillför dock inte någon av dessa egenskaper.

Goldman har vägit hur effektivt Bitcoin är för de olika syften som dess förespråkare argumenterar för att det kan tjäna. I slutändan kom den amerikanska investmentbanken till slutsatsen att Bitcoin är för flyktigt att fungera som en värdebevarare och för ineffektiv att ersätta traditionella valutor som ett sätt att överföra värde. Men Goldman Sachs anser att kryptovalutor skulle kunna vara ett lönsamt alternativ på gränsmarknaderna, där traditionella tjänster av pengar är otillräckliga.

 
ads

Tips