oktober 17, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Höga förväntningar på framtida gamingaktier

 • oktober 11, 2019
 • Redaktionen

Marknaden för dator, tv- och mobilspel är intressant. Både nationellt och internationellt släpps det nya spel som håller hög kvalitet och som skördar stora framgångar. Nästa år väntas både Microsoft och Sony att släppa nya spelkonsoler och det kommer att sätta press på spelutvecklarna att ta fram nya spel. 

Storslam på japanska börsen

Både Sony och Nintendo har klättrat på börsen under året. Efter ett par turbulenta år verkar det som att läget i den japanska spelsektorn håller på att stabilisera sig. Nintendo tog ett stort kliv uppåt när de meddelade att de skulle börja sälja Switch i Kina. Landet är en av världens största spelmarknader, tillsammans med USA och Tyskland. Sony Corps aktie har i sin tur stigit för varje gång företaget har släppt ny information om deras kommande spelkonsol, Playstation 5. Den nya konsolen kommer att ha stöd för 8k, 3D-ljud och ska enligt rykten ha en röststyrd assistent. Det finns ännu inget fastställt datum för när konsolen kommer att lanseras. Det ryktas däremot att bli någon gång under 2020. Deras huvudkonkurrent Microsoft kommer att lansera Xbox Two till julen 2020 och det är troligt att Sony kommer att lansera sitt PS5 antingen tidigare eller samtidigt.

Nintendos aktie är i skrivande stund värd 41 180 japanska yen, medan Sonys aktie ligger på 6200 japanska yen.

Läget på den svenska marknaden

I Sverige spelas det både på fritiden och i arbetet. Statistikorganet ISFFE rapporterade redan 2015 att närmare 62 procent av alla svenskar spelade tv/datorspel och antalet förväntas växa till 70 procent 2025. Enligt Spelinspektionen spelar även två av tre svenskar på vadhållning och nätcasinospel som spelautomater och blackjack. Dessa spel är tillgängliga både i mobilen och på datorn. De kommer också i olika varianter, vilket är en bidragande faktor till att så många spelar. Det finns ett spel för alla.

Spel sysselsätter också svenskarna i arbete. Spelbranschen i Sverige har vuxit med 42 % från förra året och omsätter över 19 miljarder kronor. Närmare 8000 personer är anställda på svenska spelutvecklingsföretag och antalet bara ökar. Branschen har gått uppåt de senaste 10 åren och det syns på börsen. Mobilspelstillverkaren G5 Entertainment har stigit och deras aktie är nu värd 126,60 kronor. Det går samtidigt indirekt bra för svenska spelutvecklare som numera är dotterbolag till internationella spelföretag. Aktiepriset för EA Inc, som äger DICE, ligger nu på 93,85 USA-dollar och franska Ubisoft, som äger Massive Entertainment, kostar 62,42 euro per aktie.

Olika spelutvecklare

Under tidigare år har de största spelföretagen varit de som utvecklar tv- och datorspel. På senare tid har de fått konkurrens av mobilspelsutvecklarna. Företag som i vanliga fall tillverkar datorspel har även gått över till att utveckla mobilsspel. Den som vill investera i spelaktier bör därför hålla ett extra öga på företagen som utvecklar mobilsspel. Enligt rapporter från Newzoo, som analyserar spel och esport, är mobilen den enhet som används mest för att spela. Spelgenrerna har blivit fler och under året har både Nintendo och Activision, som ligger bakom spel som Call of Duty, lanserat mobilspel.

Gamingbranschen fortsätter att växa och framtiden ser ljus ut. Marknaden är däremot känd för sina snabba skiftningar och framgångsrik spekulation behöver backas upp av en ingående granskning.

Källa: Jacob Brandt

 
ads

Tips