augusti 4, 2020
  • facebook
  • twitter
  • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
  • New York
  • London
  • Moscow
  • Tokyo
  • Stockholm
  • Delhi
  • Hong Kong
  • Frankfurt
  • Startsida
  • >
  • CORONA
  • >
  • Hotell- och restaurangnäringen i kris – 20.000 jobb hotade

Hotell- och restaurangnäringen i kris – 20.000 jobb hotade

  • 2020-03-17 10:43
  • Redaktionen

Hotell- och restaurangnäringen drabbas hårt av att människor vill undvika sociala sammanhang där det finns risk att bli smittad. Restaurangen Oaxen tvingas hålla stängt i dag på tisdagen till följd av att alla gäster bokat av.

Lyxrestaurangen Oaxen Krog och systerkrogen Slip på Djurgården i Stockholm har de senaste veckorna märkt dramatisk skillnad på antalet restauranggäster. På tisdagen tvingas restaurangen hålla stängt efter att alla gäster har bokat av. Förra veckan minskade bokningarna med 85 procent.

– Det har varit en kraftig nedgång på kort tid, säger Agneta Green.

På en dag kan 50 reservationer bokas av på Slip, enligt Agneta Green. På stjärnkrogen Oaxen Krog gäller vanligtvis en avbokningsavgift på 2.000 kronor vid avbokningar mindre än 72 timmar före reservationen, men med den nya situationen har restaurangen behövt lätta på reglerna.

– Vi kan inte kräva avbokningsavgiften under de här omständigheterna och vi gör vår bedömning från fall till fall, säger Agneta Green.

Samtidigt är det först i april-maj som högsäsongen sätter igång och under sommaren trefaldigar Oaxen omsättningen. Då förstärks personalstyrkan. Nu går det att ligga lågt med att anställa. Ännu har ingen avskedats, men Oaxen-krogarna är återhållsamma med att ta in extrapersonal.

– Vi ser till att de som är fast anställda får sina timmar i första hand, säger Agneta Green.

Även om bokningar ställs in är det fortfarande gäster som kommer förbi spontant, framför allt för lunch och brunch på bistron Slip.

– Vi har luftiga lokaler och behöver inte sätta människor tätt. Det tror jag många ser när de kommer förbi, säger Agneta Green.

I nuläget ser hon inte att restaurangen ska behöva slå igen under en längre period.

– Vi kämpar på så länge det går. Vi har god likviditet så vi sitter inte i knipa, säger Agneta Green.

 
ads

Tips