juli 3, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Hur blir man en vinnare på börsen? Öppna alla sinnen!

 • 2018-11-03 13:17
 • Redaktionen

Krönika av Mattias Ahlberg

Bästa läsare,
Veckorna flyger förbi just nu, som de ofta gör när det är mycket att göra. På Raise Reach förbereds det både nyemission i ett intressant och innovativt konsultmatchningsbolag och även ett nytt ränteprojekt ska publiceras i kommande vecka. Mycket finjusteringar för att skapa  ett investeringsunderlag som håller högsta klass.
Igår spatserade jag med en kollega i Kungsträdgården och såg att de börjat montera två stycken lysande renar, en smärtsam påminnelse om att det nu är blott en och en halv månad kvar tills finansmarknaden faller i dvala vid Lucia och vaknar först efter trettondagen.

Succéserien Veckans Aktie skördar nya framgångar för varje vecka. Förra veckan var med den veckans otroligt sura börs första veckan som vi backade med portföljen, sura miner på redaktionen, men vilken återhämtning och vändning vi fick denna vecka, inte minst med måndagens analys LeoVegas som klättrat varje dag i veckan med den bästa dagen i onsdags (+14 %). Nu ser det väldigt roligt ut igen trots den sättning vi haft på börsen nyligen. Vi är nu upp över 56 % sedan start, det kan löna sig att hänga på våra duktiga läsares analyser!

Som jag skrev redan förra veckan så blev det allt för mycket information att hantera på en krönika, därför blir detta en uppföljning med inriktning på ett speciellt fenomen på aktiegrupperna, nämligen motsättningar mellan fundamental och teknisk analys, eller är det en motsättning?

Vad är skillnaden mellan fundamental och teknisk analys?
Enkelt beskrivet är fundamental analys baserat på företagets förmåga och förutsättningar att öka eller sjunka i värde. Det kan t.ex handla om förmågan att teckna nya avtal, skapa tillväxt, komma till lönsamhet osv. Generellt så är fundamental analys det som långsiktiga investerare försvarar sina investeringsbeslut på, då den av naturliga orsaker är mer lång och bygger på reella värden. Teknisk analys är den totala motsatsen, den tar inte det minsta hänsyn till om företaget går bra eller dåligt, om det är nya avtal eller heta PM på gång. Teknisk analys baseras nämligen på historiska kursdata och historiska rörelser i värdepappret i fråga.
Det är skillnaden, men behöver det vara en motsättning?

Hur ser det ut i forum och aktiegrupper?
Jag skulle säga att generellt finns det stora motsättningar i forumen mellan de två teknikerna och att det är överlägset mest fundamentala analyser i grupperna. Visst finns det hela grupper som bara hanterar teknisk analys, men då får man ha lite tur om man ska hitta analyser på just det papper man är intresserad av.
Motsättningarna är som sagt stora, teknisk analys sammankopplas generellt med “Traders” och nämns inte sällan i negativa ordalag medan “Traders” ofta kallar de långsiktiga för tråkiga investerare i sina grupper. Samtidigt gnälls det en hel del bland de fundamentala på handelsrobotar, men det är fullt lagligt och bara att anpassa sig till, robotarna agerar i mångt och mycket på teknisk analys. Väldigt tråkigt och framför allt trångsynt.

Vinnarna behöver båda!
Varför ska det finnas motsättningar? Jag vågar påstå att den som släpper sin prestige lite grann och nosar på den andres tekniker är de som kommer att bli vinnare. Analyshusen som tidigare var väldigt mycket fundamentala för det var mer “på riktigt” att räkna på prognostiserade tillväxttal etc. har förstått det här för länge sen och har numera ofta en skvätt teknisk analys i det dom publicerar. Varför kan inte vi vanliga småsparare förstå detsamma?

Vi har fått en hel del förfrågningar om utbildande artiklar i Teknisk Analys och kanske blir det senare en serie i detta, det förutsätter att vi kan hitta någon riktigt duktig på området, för jag är det inte. Den första och viktigaste ingrediensen är dock nyfikenheten och att inte avfärda tekniker bara för att man inte är bekväm med dom, just nu.
Aktiebladet hade en artikel för ett par veckor sedan där vi i börsfallet samlade ett antal analytikers synpunkter, varav en av Johnny Torssell, hanterade stöd och motstånd för OMXS30, precisionen i den var alldeles för bra för att avfärda teknisk analys som nonsens.

Där slutar vi för idag, önskar er alla en fantastisk fortsatt helg!

Mattias Ahlberg, VD RAIRE Invest

 

 
ads

Tips