juni 18, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Hur påverkar valet börsen?

 • augusti 25, 2018
 • admin

Krönika av Mattias Ahlberg

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg, men hur påverkar utgången egentligen oss småsparare? Det korta svaret är att det påverkar oss i rätt liten omfattning, men några variabler finns det som kan komma att påverkas som är värda att hålla ordning på.
Traditionellt är börsen svag eller orolig i sex månader innan valet, i år har vi inte sett direkt orolighet med stora svängningar men en viss svaghet kan skönjas, det är helt normalt, men ganska onödigt.

Högkonjunktur
Den högkonjunktur som vi befinner oss i är inte nuvarande regering eller tidigare regeringars förtjänst till största delen, det är mer makroekonomiska variabler som påverkar den, den stora skillnaden är hur väl politiken fungerar i en högkonjunktur respektive lågkonjunktur. Nu kommer signaler om en sviktande konjunktur och det man har att ta ställning till är vilket av blocken som hanterar en potentiell lågkonjunktur på bästa sätt. Alliansregeringen hanterade finanskrisen på ett utomordentligt sätt 2008, medan våra grannars ekonomier kraschade fullständigt så märkte vi i Sverige faktiskt knappt av den.

Valrörelsen i år
Som de flesta är väl medvetna om så har årets val väldigt mycket kommit att handla om migrations- och välfärdsfrågan och alldeles för lite om andra viktiga frågor som sysselsättning och den enskilda individens intressen. De frågorna har nästan helt kommit bort i skuggan av välfärden och migrationen. Men vad berör oss småsparare? Ja väldigt lite av fokusfrågorna, först nu för några dagar sedan gick finansminister Magdalena Andersson ut med lite strategier för att öka skatteintäkterna som kan komma att påverka oss småsparare. Det första är bankskatten som är på tapeten igen, handlar om att bankerna tjänar för mycket pengar och bör betala mer till det allmänna. Det må vara fundamentalt korrekt men frågan är vem det drabbar? Bankerna har alltid lyckats med att skickligt slingra sig ur de här reformerna genom att låta sina kunder ta smällen och när årsredovisningen ramlar in året efter så har bankerna tjänat ännu mer, på kundernas bekostnad. Det andra var att beskatta kapitalägare hårdare och här bränns det väldigt mycket mer, man har redan infört en höjning av skatten på ISK i år. Hur straffet ser ut för kapitalägare är inte presenterat dock, det man kanske bör ha med sig är att varje småsparare är de facto “kapitalägare”. Det är svårt att göra en bedömning när man inte sett det utvecklade förslaget men lite oroande är det.

Det är vad företagen bakom dina papper presterar, som avgör din långsiktiga framgång
Oavsett konjunkturläge, regering eller börsindex så finns det en sanning som är ofrånkomlig. Peter Lynch uttryckte det väldigt väl “På lång sikt finns det ett hundraprocentigt samband mellan vad som sker i företaget och vad som händer med aktien”. Alltså, koncentrera dig mer på företagens utveckling än variabler som ändå inte går att påverka, på lång sikt är företagets utveckling det enda viktiga för din framgång.

Alternativa investeringar
Ett sätt att verkligen slippa bry sig om ett sviktande börsklimat är att vikta över mer till investeringar som är helt okopplade till börsen. Det finns flera företag som erbjuder investeringar utanför börsens påverkan, ett av dom är RAIRE Invest med investeringsplattformen Raise Reach där man som registrerad medlem kan hitta investeringsmöjligheter som inte bara är exklusiva för medlemmarna utan även helt okopplade till börsens svängningar. Just nu finns det investeringsmöjligheter i fastighetsbolag med 10 % ränta genom så kallad Crowdlending. Och dom kommer att bygga klart sina hus och sälja dom oavsett vilka som går vinnande ur slaget den 9:e september.

Med önskan om en skön helg för alla läsare!
Vänligen, Mattias Ahlberg

 
ads

Tips