augusti 8, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Kryptovalutors vara eller inte vara?

 • 2018-11-11 10:00
 • Redaktionen

Krönika av Mattias Ahlberg

Bäste läsare,
Ännu en vecka har passerat och det är full fart på både Raise Reach och Aktiebladets redaktion. Riktig “business-as-usual”, alla vet exakt vad som behövs göras och när det måste vara klart, det är en befriande känsla!
Ett nytt fastighetsprojekt öppnades för investeringar mot fast ränta i tisdags. Det är en liten smäcker fastighet i Malmköping där byggnation redan är påbörjad, mindre än 2 MSEK lånas in av fastighetsbolaget Systemhus via investeringsplattformen Raise Reach, det borde rimligtvis kunna stängas inom kort och 11 % i årlig ränta smakar förstås fågel. Det är först till kvarn som gäller som vanligt. Kika gärna in på projektet.

Idag lämnar jag aktiegrupperna för ett tag och ger mig in på ett annat mastodontämne som jag väl redan nu kan garantera kommer att resultera i uppföljare och fördjupning, men jag tycker att vi skrapar lite på det för att skapa diskussion och debatt inte minst på vår egen Facebookgrupp. För det är ett känsligt ämne med kryptovalutor, det finns nog lika många domedagsprofeter som individer som lovordar företeelsen. Jag påstår att båda har rätt, under olika förutsättningar!

Argumenten för och emot
Det finns vissa argument, framförallt emot kryptovalutornas existensberättigande. Ett av de vanligaste är att det inte finns något underliggande värde i valutan. Det är förvisso helt korrekt historiskt, Bitcoins värde har t.ex ingenting med ett underliggande värde att göra utan styrs helt och hållet med tillgång och efterfrågan. Men det händer saker på den här fronten, de flesta valutor och tokens som lanserats det senaste året har underliggande värden i olika former, så där var det argumentet nedskjutet.
Ett annat vanligt argument emot är att digitala valutor bara är ett sätt att undvika att betala skatt, att det är en safe haven för skattesmitare. Ett av Skatteverkets fokusområden för deklaration 2018 (inkomst 2017) var just kryptovalutor och handel med dessa. Jag såg framför mig år av utredningar för att kunna fälla någon för skattebrott, men så blev det inte, redan nu för några månader sedan kom de första utslagen där kryptohandlare snällt får inbetala skatt på sina inkomster som inkomst av kapital. Så var även det argumentet nedskjutet.
Det tredje argumentet är att det är osäkert att investera i och äga tillgångar i valutor som nästan bara fungerar att växla mot andra digitala valutor. Det är just på det argumentet vi börjar vår resa, för det är det mest bärande av motargumenten.

En valuta som inte går att använda är värdelös
Just precis så är det. De som är medelålders som jag kommer nog ihåg när betalkorten gjorde sitt breda intåg i Sverige och Europa? Minns ni kommentarer som att man kunde vara att man var osäker på om den restauranten man skulle gå till tog kort eller om man måste ta ut kontanter? Det är inte så extremt länge sen och än idag i Europa är det här ett vanligt förekommande problem, i London började taxibilarna ta kort för bara några år sedan. I Sverige blir vi irriterade om de som säljer bullar på stranden inte har en liten kortläsare med sig, för vem har kontanter idag? Problemet är snarare det omvända att allt fler slutar att ta emot kontanter. Precis samma utveckling måste kryptovalutorna ha för att blomstra, eller ens överleva.

Kryptovalutor och användning idag
Det är en fullständig omöjlighet att leva ett normalt liv baserat på kryptovalutor idag. Visst är det en del handlare som varit innovativa och börjat ta betalt med Bitcoin på nätet men vi är ännu mycket långt ifrån den nya världens valutas genombrott. Du kan t.ex inte tanka bilen, betala hyran eller betala på Pressbyrån med din Bitcoin wallet, dessutom är det ohyggligt få arbetsgivare som betalar ut lönen i Bitcoin, ännu så länge. Jag har dock svårt att tro att de som lovordar kryptovalutorna har tänkt att det ska stanna här, med dagens extremt snabba utveckling kan det gå fortare än vi anar, men många måste vara med.

Vem tar taktpinnen?
Jag tror som sagt att det kommer att gå våldsamt fort för betalmedlet att etablera sig. Det kommer att ses som extremt innovativt att i exempelvis en e-shop ge möjligheten att, naturligtvis vid sidan av kortbetalning eller e-plånbok, betala med kryptovalutor. Men jag tror inte det är främst där man kommer att kunna se innovationen och utvecklingen, jag är ganska säker på att det är inom fastighetsutveckling det kommer att hända. Det är ganska naturligt, fastighetsproduktion kräver mycket kapital och i kryptovalutor finns det ett enormt kapital som kan vara svårt att sätta i arbete förutom att köpa och sälja det. Bara market cap för Bitcoin överstiger 100 miljarder USD, för ca ett år sen var värdet nära 300 miljarder USD, hisnande summor. Det finns en annan sak som också talar för att fastigheterna blir de första som leder utvecklingen och det är att fastigheter har ett realvärde vilket medför att man på riktigt kan skapa ett underliggande realvärde för en kryptovaluta eller token som de kallas.

Det tror jag är den närmaste utvecklingen och det är lite mer än en gissning. I branschen viskas det om att fastigheter och kryptovaluta är “the perfect match” och de första stapplande stegen har setts. Det har knappt skrapats på ytan av möjligheterna med kryptovalutor och blockchain-teknologin, det kommer att bli enormt intressant att följa utvecklingen!

Uppdatering: Fredagen den 7/12 fick Raise Reach i uppdrag att marknadsföra en finansieringsrunda för den första Svenska start-upen med kombinationen kryptovalutor och fastigheter. Kika gärna in på det spännande projektet Blockhomes här.

Där stannar vi för den här helgen och önskar en trevlig fortsatt helg och en framgångsrik kommande vecka.

Mattias Ahlberg, VD RAIRE Invest

 
ads

Tips