augusti 8, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Lågkonjunktur? Inte bara av ondo!

 • 2018-12-01 13:47
 • Redaktionen

Krönika av Mattias Ahlberg

Då var det helg igen, veckorna går alldeles för fort och nu ramlar vi in i jultider. För oss på Raise Reach är det normalt en ganska lugn period fram till trettondagen, men ännu finns det en hel del att tänka på innan året är slut. Exempelvis har nog en hel del av oss dragit på sig en del skatt på vinster under 2018. De flesta som privat handlar med aktier använder sig säkerligen av ISK och andra kapitalförsäkringar, men om man inte har gjort det så är det bara att snällt betala för sina vinster.
Ett sätt att lätta skattebördan är att yrka på investeraravdrag för teckning av aktier i onoterade bolag. Det finns en hel del regler runt det dock men i grunden så är de allra flesta onoterade bolag godkända för investeraravdrag. Det är för långt att gå igenom detta i en krönika, men för den vetgirige länkar jag till Skatteverkets information om detta. Information om investeraravdrag.
Min uppfattning är att detta används i allt för liten utsträckning då man investerar i mindre företag, det finns inte heller någon riktig upplysning om det.

Idag ska jag skriva lite om ett bolag som är listat hos Raise Reach nyligen och som faktiskt gynnas av en lågkonjunktur. Företaget är Skillfinder Sweden AB som har utvecklat en plattform som matchar konsulter och uppdragsgivare. Man kan väl kalla det ett “Offerta” för konsulttjänster, fast med en enkelhet i affärsmodellen som gör det briljant.

Skillfinder är grundat av ett riktigt proffs i konsultbranschen, Suzanne Sparre, som tyckte för ett par år sedan att branschen borde förändras och förbättras. Skillfinder själva kallar sin plattform ett “Tinder för Linked-in” vilket är en bra beskrivning. Aktiebladet.se kommer att publicera en mer heltäckande VD-intervju med Suzanne under december där hon får presentera hela sin resa och vart det bär av. Redan nu kan du dock gå in och läsa om projektet på Raise Reach projektsida för Skillfinder.

Så till rubriken, hur kan en lågkonjunktur vara positiv för andra än kreditgivare (åtminstone kortsiktigt, sen brukar kreditförlusterna skjuta iväg efter ett tag)? Jo, för att i en brinnande högkonjunktur finns det hur mycket jobb som helst för konsulter, de får knappt vara i fred för alla förfrågningar. Men när konjunkturen sviktar och svångremmen runt uppdragsgivarnas budget dras åt är det inte lika enkelt längre och då kommer Skillfinders plattform verkligen till sin rätt.

Jag gillar verkligen bolagets enkla affärsidé då den blir så enkelt skalbar, initialt är det bara en månatlig medlemsavgift för de som erbjuder sina konsulttjänster som är intäktsflödet, därefter kan naturligtvis bannerannonsering mm hängas på plattformen. I erbjudandet hos Raise Reach flirtar man dessutom med konsulterna och erbjuder två års kostnadsfritt medlemsskap vid en minimiinvestering, vilket innebär att medlemskapet blir billigare än det normalt hade varit OCH man blir delägare i företaget med möjlighet till avkastning på investeringen.

Det ska bli väldigt spännande att följa Skillfinders framfart!

Med detta sagt önskar jag alla läsare en riktigt god helg så laddar vi batterierna för nästa vecka!

Mvh,
Mattias Ahlberg, VD RAIRE Invest AB (publ)

 
ads

Tips