april 21, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

När får Sverige negativ ränta på sparkonton?

 • september 01, 2018
 • admin

Krönika av Mattias Ahlberg

Många var vi som log åt Schweizarnas problematik att betala ränta i stället för att erhålla ränta på sitt surt förvärvade sparkapital. Visst, det är nära på omöjligt att hitta en bank där det erbjuds någon ränta på sparkontot, men vi får i alla fall inte betala för att spara pengar på ett sparkonto, eller?

Förlorarna är varje individ med pengar på ett sparkonto
Faktum är att vi visst har fått våra sparkonton att sjunka i reellt värde och det är inte kopplat till några dolda bankavgifter utan något helt annat, inflationen. Nollräntan på traditionella sparkonton med fria uttag har varit dominerande åtminstone sedan 2010 på marknaden, under samma period har inflationen ökat med ca 7,7 % eller nära 1 % per år. 2017 såg vi en rejäl inflationshöjning till 1,8 %. Inflationsmålet är 2 % per år.

Det betyder alltså att vi under en lång tid har betalat för varenda krona som har suttit på nollräntekonton, tryggt skyddade av statlig insättningsgaranti förvisso, men fortfarande en inte alls obetydlig kostnad. Slutsatsen är att med pengar på ett sparkonto förlorar man pengar hur man än vrider och vänder på det.

Vad kan bankerna göra åt det?
Dessvärre är svaret: Absolut ingenting! Banker och kreditinstitut i gemen är i allra högsta grad vinstdrivande företag. Deras uppgift är att låna in kapital billigare än de lånar ut det så de får en räntemarginal, sen ska ju den räntemarginalen täcka allt från lokalhyror till löner och vidare lämna en avkastning som aktieägarna kräver. Med hänsyn till att bostadsköpare idag tycker att allt över 1 % i ränta på bostadslånet är rent ocker så krävs det inte lång tid av beräkningar för att inse att kalkylen lämnar ingen som helst utrymme för banken att betala ränta på sparkonton. De står näst intill bakbundna för den här situationen. Det är naturligtvis gravt förenklat av mig eftersom en bankrörelse har så mycket fler intäktsströmmar än bara räntemarginal, men det bottnar ändå i detta.

Vad kan du göra för att förhindra det här?
Många har ju insett det här förhållandet och som en naturlig reaktion har begreppet Peer-2-Peer-Lending tillkommit. P2P är väldigt enkelt beskrivet sparande utan mellanhänder, alltså, kapitalet går direkt till låntagaren som på så vis kan skapa en avkastning som är betydligt högre än priset den betalar för att låna kapitalet. Hos de här aktörerna är räntor ända upp till 15 % årligen inte ovanliga. Vi kan då rätt enkelt räkna ut att den som lånar inte kan finansiera bostadslån med 1 % ränta. Tvärtom används det här kapitalet till allt från att färdigställa fastighetsprojekt till factoring och konsumentkrediter, investeringar som avkastar betydligt mer än de räntor som betalas till långivaren. Man måste alltså söka alternativa investeringar som ligger utanför traditionella banksystem för att inte förlora pengar varje år och istället tjäna pengar på sitt kapital.

Vart ska man börja leta?
Det finns ett flertal företag inom Peer-2-Peer och Crowdlending som det också kallas, bland de mer välkända är Raise Reach, Tessin, Savelend och Kameo, alla har sin egen touch och produktutbud på sin plattform, det de alla har gemensamt är att de presenterar erbjudanden om alternativa investeringar som ett mycket smartare sätt att placera sitt sparkapital.

Vart ska det ta vägen?
Jag tror att detta bara är i sin linda, alternativa investeringar kommer att växa så länge de traditionella investeringsmodellerna på ett eller annat sätt är satta ur spel, vilket de varit ett bra tag nu. Jag ser ett helt annat finansiellt landskap än det vi är vana vid där alternativa affärer kommer att ha minst lika stort inflytande över finansmarknaden som de traditionella. Och i ärlighetens namn, vilket är mest intressant att prata om i fikarummet av hur mycket ränta du har på ditt sparkonto eller hur mycket avkastning du har på ditt sparande?

För mer läsning om alternativa investeringar rekommenderar jag Aktiebladets eminenta artikelserie “Early Bird” och vidare så önskar jag alla Aktiebladets läsare en riktigt skön helg!

 
ads

Tips