juni 7, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Näthatare i symbios med media?

 • 2019-03-07 14:22
 • Redaktionen

Denna text är tänkt att väcka frågan om hur vanligt det är att de annars separata företeelserna näthat och mediabevakning arbetar i någon form av symbios. Läsaren får dra sina egna slutsatser angående eventuell symbios eller koppling mellan i texten nämnda mediaföreträdare och olika pseudonymer på Flashback. Aktiebladets uppgift är istället att belysa och ge exempel på möjliga effekter av fenomen som näthat, mediers källgranskning och förtal av företagare, enligt konceptet Journalistik 2.0.  /Redaktionen 

Parallellt med pågående mediadrev mot Systemhus AB sker ”bevakning” av bolaget även på hatforumet Flashback. Som anonym på nätet tycks det dock vara enklare att ta hatet ett steg längre. Nättrollet ”Luffa” har under flera år drivit en personlig hatkampanj mot Systemhus delägare Thony Norelli, vars samtliga affärsaktiviteter genom åren beskrivits som rena bedrägerier. I motsats till dessa påståenden har Thony Norelli aldrig dömts för något brott.

Samtidigt har nyligen förtalsdömde frilansjournalisten Håkan Slagbrand fått härja fritt i MittMedia-publikationer som VLT och Fagersta-Posten. I likhet med ”Luffa” tycks Slagbrand prenumerera på allt som rör Norelli varpå han fått en rad artiklar med uppenbart bristande källgranskning publicerade. I samband med olika mediers rapportering om Systemhus ännu ej datumsatta konkursförhandling i tingsrätten, stod exempelvis Håkan Slagbrands artikel i Fagersta-Posten för den mest felaktiga rubriken: ”Ville köpa gamla vattenverket i Norberg – skandalbolaget nu i konkurs”.

En rubrik som innehåller frasen ”skandalbolaget nu i konkurs” kan tyckas vara att gå händelserna något i förväg, för att uttrycka sig milt. Det torde till och med handla om ytterligare ett förtal från frilansjournalisten, som i ett annat ärende dömdes för just förtal mot Thony Norelli i Svea Hovrätt, december 2018. Detta även med tanke på hur Systemhus nuvarande situation beskrevs i Aktiebladet i samband med tidningen Realtids bevakning av Systemhus AB tidigare i veckan.

Varför då denna koppling till Flashback och den hängivna näthataren ”Luffa”? Det intressanta med den kopplingen och exemplet Systemhus AB är att Luffas aktiviteter ökade drastiskt den 5 mars, då ovan nämnda artikel i Aktiebladet beskrev Systemhus verkliga situation, och där Realtids ansvarige utgivare intervjuades om varför Systemhus syn på situationen inte hade förmedlats.

På förmiddagen fullständigt fördömer Luffa ett annat nystartat affärsprojekt som Thony Norelli är högst delaktig i, Sprinkle Group, som på morgonen publicerat ett pressmeddelande om sina planer mot Frankfurt-börsen. Bland annat ifrågasätter han en namnändring som bolaget bakom affärsprojektet genomfört. Vid lunchtid har Luffa dock sett nämnda artikel i Aktiebladet om mediadrevet mot Systemhus och byter spår. Nu radar han upp hur ”felaktiga” alla citat från Thony Norelli som förmedlas i artikeln är. För säkerhets skull passar han på att nämna Norellis personliga skuldärenden i samma inlägg också, vilket onekligen bekräftar att det handlar om en personkampanj mer än någonting annat.

Samma dag publicerar Realtid en ren nyhetsartikel som bygger på nämnda pressmeddelande från Sprinkle Group. Då blandar sig en annan pseudonym, ”burre”, in i Flashback-tråden. Burre länkar till nyhetsartikeln om Sprinkle med kommentaren att ”namnändringen verkar ha gått igenom, eller?”. Men strax därefter tas artikeln bort från Realtid varpå samma ”burre” kl. 16:57 spydigt skriver: ”Hoppsan, nu är ”nyheten” borttagen. Denna dag i Flashback-tråden avslutas med att ”Luffa” länkar till vad han anser är ”riktiga” Sprinkle, då han sett att det finns en liknande hemsida sedan tidigare. Därefter konstaterar Luffa att ”Norellis hemsida är ett plagiat” och att det sannolikt handlar om bolagskapning, för säkerhets skull med ett frågetecken efter.

”Luffa” hann alltså med ännu en totalsågning av Thony Norelli denna dag. Fortfarande utan att veta hur det förhåller sig i verkligheten, och i takt med det ständigt pågående mediadrevet.

Läs även:

Brist på källkritik – ett hot mot företagare

Psykologen: ”Näthataren ser det som ett spel”

Mediadrevet mot Systemhus AB – vad är agendan

 
ads

Tips