March 24, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Normalisering att vänta efter uppgörelsen i USA

De amerikanska politikerna har haft svårt att enas om budgeten och skuldtaket. Det har satt avtryck i marknaden under de senaste två veckorna. Det blir dock “business as usual” efter den väntade uppgörelsen.

De stora partierna, republikanerna och demokraterna i Amerikas förenta stater, har fortfarande inte kommit överens när det gäller skuldtaket och budgeten. Deadline för en uppgörelse var den 1 oktober men ännu har inte något beslut fattats.  Det första som skedde var att USA- dollarn backade mot den svenska kronan. Vid vår förra krönika den 30 september var dollarn värd 6,51 svenska kronor. Direkt efter den 1 oktober amerikansk tid, backade dollarn till 6,36 kr. Den amerikanska valutan har i skrivande stund återhämtat sig till 6,48 kr.  Det svenska börindexet OMX 30 har fram till den 9 oktober backat med 2,4 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} men har efter rapporter från USA att man vill ha någon form av uppgörelse, återtagit förlorad mark och är tillbaka på ungefär samma nivå som innan deadline för uppgörelse. Förhandlingar om lånetaket har återupptagits i Senaten där utslaget troligtvis blir till demokraternas fördel genom egen majoritet, därefter skall förslaget tillbaka till representanthuset där republikanerna är i majoritet. Den 17 oktober är det deadline, då måste ett beslut tas om lånetaktet och den amerikanska budgeten, annars kommer det att bli mycket oroligt på världens finansmarknader.

Förenta Staternas president Barack Obama har nominerat den kvinnliga ekonomiprofessorn Janet Yellen att efterträda Ben Bernanke som chef för USA:s Centralbank Federal Reserve. Senaten skall godkänna utnämningen men eftersom demokraterna är i majoritet där är det en formsak att hon utses. Utnämningen mottogs väl av marknaden och bidrog till att dollarn stärktes. Yellen uppfattas som en duva, vilket innebär att det inte blir några större förändringar i närtid efter hennes tillträde i januari 2014. Janet Yellen har suttit i bankens ledning under en längre tid och innan dess var hon chef för filialen i San Fransisco. I dagsläget görs det inte någon nedtrappning på obligationsköp från centralbanken, men man kan förvänta sig en gradvis återhållsamhet med obligationsköp (tapering) i slutet på året.  När väl de politiska partierna kommer överens finns det fortsatt ett bra investeringsklimat i Nordamerika. Mycket av det som var outsourcat av USA till tillväxtländer plockas tillbaka hem igen. Den internationella valutafonden skriver ned prognoserna för Brasilien, Indien, Kina och Ryssland. Vi ser att det är stora svängningar på dessa marknader och investeringar kan passa den som vill ta stor risk.

Gynnsams balanserade fondportfölj visar en avkastning på nästan 11 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} sedan årsskiftet. Vi har inte gjort några förändringar under perioden.  Den offensiva portföljen visar en avkastning på 13,2 {031dbc6796ad9347cb52ab3b7d7993539529a8a28732a735adbd531be7edfbb6} under 2013. Gynnsam kommer fortsatt att ligga med investeringar i aktiefonder i Europa och USA, därtill kommer en mindre del att investeras i företagsobligationer. Vi tar ett bredare grepp och har Asienfonder i våra offensiva portföljer. Ryssland förlitar sig på fortsatt höga energipriser, liksom övriga BRIC-länderna har fått stora intäkter för mycket stor export av andra varor. Framför allt Kina ställer om till mer konsumtionsinriktad ekonomi för sin egen hemmamarknad. Vi bevakar dessa marknader speciellt i Ryssland och Kina där det är billiga aktiefonder och stabilt styre. Vi följer givetvis utvecklingen i Washington mycket noga och är redo att agera.

Jan Norne

Fondkrönika presenteras i samarbete med Gynnsam Fond & Försäkring AB.

Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2017 © Aktiebladet. Alla rättigheter reserverade.