januari 27, 2020
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Nyamko Sabuni kommenterar AF-bråket: ”Vi kommer att komma överens”

 • december 06, 2019
 • Redaktionen

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är villig att blidka Moderaternas och Kristdemokraternas krav på partierna inom Januariavtalet, för att undvika en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), skriver Dagens Industri.

”Det är fritt att i riksdagen vidta de åtgärder som man vill vidta, det finns ingen majoritet av vissa delar av den här reformen i riksdagen och då är det viktigt att vi Januaripartier hörsammar det”, säger Nyamko Sabuni.

M och KD kräver en tydlig tidsplan och att kravet på att LOV, lagen om valfrihet, ska vara en bärande del i reformen av Arbetsförmedlingen slopas.

LOV kan, om Januariavtalets planer följs, bli allenarådande för upphandlingen av de tjänster som Arbetsförmedlingen, när myndigheten reformerats, ska köpa av bolag som ska förmedla jobben i Sverige i framtiden.

Centerpartiet har varit det parti inom Januariöverenskommelsen som tryckt på just för att LOV ska få en så central roll. Nu utmanas alltså den linjen.

”Det står i Januariavtalet att det ska vara LOV men för oss är det inte viktigt att det ska fastställas att det ska vara LOV. Vi vill också att vi ska ta oss tid att resonera kring hur vi säkrar kvalitén för de arbetssökande när reformen sedan sjösätts”, säger Nyamko Sabuni.

Hur ser du framför dig att skrivningen om LOV ska ändras i Januariavtalet, ska den tas bort?
”Jag har inget svar på det och jag tror inte att någon har svar på det. Vi fyra Januaripartier måste träffas och resonera kring de här frågorna och även resonera med M och KD för att se vad det är de efterfrågar.”

Det var under torsdagseftermiddagen som Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gjorde klart att han kommer gå vidare med partiets två veckor gamla hot om att avsätta Eva Nordmark.

V-ledaren lade över bollen till Moderaterna, som i sin tur tillsammans med Kristdemokraterna plockade upp den och meddelade att man går vidare mot en misstroendeomröstning. Även Sverigedemokraterna kommer att rösta för att avsätta S-ministern.

M och KD gav regeringen till på tisdag nästa vecka att meddela om man hörsammar de två kraven på tidsramar för reformen och slopandet av LOV.

Men Nyamko Sabuni ser framför sig ett odramatiskt slut på den här historien.

”Vi kommer komma överens och jag hoppas att M och KD också ska tycka att våra slutsatser bär för att de inte ska fullfölja misstroendeförklaringen mot ett statsråd som försöker genomföra en reform som de också vill se och står för”, säger hon.

Ett av Vänsterpartiets krav för att man ska avbryta färden mot misstroende av arbetsmarknadsministern är att regeringen förhandlar om reformen av Arbetsförmedlingen med partiet.

I det 73-punktsprogram som upprättats mellan partierna inom Januariavtalet står det dock uttryckligen att Vänsterpartiet inte får ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under mandatperioden. Den skrivningen står Nyamko Sabuni fast vid.

”Vi kommer inte förhandla med Vänsterpartiet, de vill inte se reformen och de vill inte se privata aktörer inkluderas i reformen och därmed finns ju inget att förhandla om. Vänsterpartiet kommer inte att förhandla med Januaripartier”, säger hon.

Är det här med andra ord en dödsdom för arbetsmarknadsministern?

”Det är ingen dödsdom därför att det inte är Vänsterpartiet som avgör arbetsmarknadsministerns framtid, det är i sådana fall M och KD som gör det.”

Att Vänsterpartiet skulle ha haft något inflytande i och med den situation riksdagen nu hamnat i, där tre partier följer V:s exempel och därmed trycker på Januaripartierna för förändring av reformen av Arbetsförmedlingen, är inget partiledaren ser.

”Nej, det anser jag inte. Vi har sett de här problemen komma, M och KD påpekar dem, och jag tycker inte alls att det är fel att vi tittar på tidsaspekten och hur vi ska kunna få kvalitet i upphandlingssystem”, säger Nyamko Sabuni.

Källa: Dagens Industri

 
ads

Tips