april 4, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Om börskraschen kommer? Så skyddar du dig!

 • oktober 13, 2018
 • Redaktionen

Krönika av Mattias Ahlberg

Bästa läsare,
Efter en extremt intensiv emissionsvecka med Systemhus AB som idag går in i sin sista vecka för teckning av aktier, är det en ynnest att koppla av med att författa en lördagskrönika. Rubriken må låta lite bombastisk och det är ju aldrig roligt att skriva om ämnen som börskrascher, men ändå finns det ljusglimtar om andra sätt att tänka i en sån här situation.

Börskrasch eller inte?
Veckan har varit blodröd över hela världen, ekonomiska rapporter pekar på krasch, börsen anses vara överköpt, det är oktober 10 år efter föregående finanskris etc. Ändå tar analytikerna nedgången med ro och menar att det är en naturlig korrektion efter många års kraftig uppgång, vilket Aktiebladet omskriver i en artikel från fredagen. Jag är beredd att tro på dessa analytiker, har ingen anledning att ifrågasätta deras expertis, det låter fullt rimligt. Men om de har fel? Tänk om alla domedagsprofeter har rätt? Nu är tiden för nästa cykliska krasch? Ja om det nu är så, så ska vi ju inte stå handfallna i alla fall!

Det är inte bolagen som blir sämre, psykologin styr
För att ett bolag tappar kursen kraftigt under en bred nedgång har ju ingenting med bolagets förmåga att göra alls, det är börspsykologin som styr. Börsen är ett gigantiskt flockbeteende, dessutom har man blandat upp det här flockbeteendet med en stor portion teknik i form av tekniska analyser, börsrobotar etc, sammantaget en superfarlig kombination vid utbrott både uppåt och nedåt på världens index. Utbrott skapar köpsignaler och säljsignaler, marknaden hänger på oavsett fundamentan för enskilda bolag. Warren Buffet har någon gång uttryckt att “Börsen är platsen som förflyttar otåligas pengar till de tålmodigas fickor”, det finns nog inte heller fog för att ifrågasätta det konstaterandet.

Att dansa i regnet
Med risk för att använda för många klyschiga citat här, men just det här gillar jag skarpt, “Livet handlar inte om att vänta på att ovädret ska passera, det handlar om att lära sig att dansa i regnet”, vet inte vem som sagt det men det är knivskarpt.
Vi kan ju ta hem alla pengar från börsen, men då blir vi dom som skänker pengar till de tålmodiga enligt Buffet, det känns som ett djärvt drag att göra tvärtemot hans “life hack”. Dessutom, om vi tar ut dom från marknaden helt så kommer nästa problem som jag skriver om i en tidigare krönika om att inflationen äter upp våra pengar.
Vi kan också ha ytterligare kapital och “snitta ner oss” i en nedgång, dvs köpa mer av de aktier man har för att sänka GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde), problemet med den strategin även om jag gillar det är att det går stick i stäv med en annan gyllene regel på börsen, “Försök aldrig att fånga en fallande kniv”. I ett normalläge är “nedsnittning” en bra strategi som skapar hävstång vid uppgång men i en fritt fallande börs är det livsfarligt.
Så kommer vi till det sista och som jag själv är allra mest insatt i, omplacera till investeringar som inte påverkas av börsens rörelser.

Inte påverkas av börsens rörelser?
Allt påverkas av världsekonomin och konjunkturläget såklart, men det finns placeringar som påverkas i betydligt mindre grad och det är det vi ska titta på. Fasta kontrakt med bestämd och fast avkastning är en sådan, just nu har vi på Raise Reach inga såna projekt öppna efter att “Ådö Etapp 1” stängdes fulltecknat för några veckor sedan, men vi kommer sannolikt att öppna nästa redan i kommande vecka.
Däremot så driver vi ju fortlöpande nyemissioner i onoterade bolag med planer på en notering inom normalt 12 månader, ibland längre och ibland kortare tid till notering. Dom sitter ju med triumfkortet i en allmän krasch! Värdet på de här bolagen styrs enbart på prestation, ingenting på spekulation eller psykologi. De kan själva avgöra när det är läge att äntra marknadsplatsen och tills det sker kan investeringar fortsätta att öka i värde i takt med bolagets utveckling.

Jag menar att det projekt som nu går in i de sista hektiska dagarna av emissionen, sannerligen är värt att ta en titt på. Vi har sällan haft så mycket aktivitet och intresse runt en nyemission som i Systemhus. Att de själva radar upp positiva nyheter av dignitet skadar ju inte direkt och det är väldigt tacksamt att jobba med en sån klient. I skrivande stund har redan 140 investerare fått upp ögonen för Systemhus och tecknat aktier och då har vi kvar den sista veckan som i alla andra emissioner vi varit involverade i har stått för 80-90 % av teckningsanmälningarna!

Nu är det färdiglatat för idag och tillbaka till emissionen. För er del hoppas jag att ni får en underbar helg med brittsommarvärme. Jag passar också på att uppriktigt be om ursäkt för mängden klyschiga citat i denna veckas krönika, kommer inte att bli en vana.

Allt gott!
Mattias Ahlberg, VD, RAIRE Invest