juli 7, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Psykologen: ”Näthataren ser det som ett spel”

 • 2019-01-18 11:27
 • Redaktionen

Näthat är en företeelse som inte bara drabbar kändisar och privatpersoner. På forum som Flashback får även företagare sin del av kakan. Psykologin bakom näthataren och fixeringen vid dess hatobjekt är intressant som fenomen, inte minst då hatet i vissa fall kan få såväl själsliga som ekonomiska konsekvenser.

Vem är den typiska näthataren och hur mycket ökar denna destruktiva företeelse i samhället? Hur fungerar ett klassiskt nättroll egentligen rent psykologiskt? Det är några av de frågor man ställer sig som betraktare av fenomenet näthat.

– Den här typen av nätforum är en förhållandevis modern företeelse. Det var en bit in på 90-talet som de började dyka upp och då handlade det om en väldigt liten grupp människor och så kallade sub-grupper inom olika intresseområden. För att bedöma om näthatet ökat eller blivit grövre så är därmed historiebeskrivningen egentligen för kort, berättar Johan Waara, leg. psykolog vid Uppsala universitet.

–Tillgängligheten har dock ökat genom att allt fler använder sig av sociala medier. Därmed har också människor med tveksamma syften knäckt koden för att skapa sig fake-konton och sedan bara ”ösa på”, fortsätter han.

”Näthataren känner utanförskap”

Det som nog är det svåraste att förstå för gemene man och betraktare av denna utveckling, är varför nättrollen förföljer dessa personer, samt inte minst vad de får ut av det.

– Det man uppmärksammat hos nättroll rent allmänt är att de ofta ser det som ett spel. Med ett alias och en kontroversiell profilbild får man många att reagera bara på det. Sedan kastar man sig ut i olika trådar och vräker ur sig kontroversiella uttalanden och svar på frågor för att få en reaktion.

Men vem är den här näthataren?

– Det finns ingen speciellt typ av personlighetsdrag eller specifik psykisk diagnos som kan tillskrivas den typiska näthataren. Det som dock kartläggningar visar, framförallt hämtade från USA, är att det oftast är ensamma män, unga sådana, som exempelvis befinner sig utanför arbetsmarknaden och/eller känner någon slags utanförskap. Men likafullt finns det också såväl kvinnor som äldre personer som ägnar sig åt detta.

– ”Nättrollen” som jobbar under alias är även en kategori för sig, och det finns samtidigt också en hel del personer på nätet som uttrycker sig helt ohämmat i olika ämnen, utan att dölja sig bakom något alias. Även kända personer svingar hårt för att nå ut i bruset. Och man måste ta i ordentligt, annars bryr sig ingen, förklarar Johan Waara.

Näthat kan ha en förödande effekt

Alla nättroll stannar dock inte vid att vräka ur sig förtal av företagare på forum som Flashback. Det finns även de som gärna tar det ett steg längre, för att uppnå bästa ”effekt”.

– Ja, ett forum som Flashback borde normalt inte ha så stor betydelse i ett sammanhang där en företagare förföljs. Detta med tanke på vilken kategori av människor som håller till där. Det förekommer däremot också näthatare som kör ett dubbelspel genom att också förfölja och förstöra för företagaren in real lifepå olika sätt. Det är inte det vanligaste fenomenet, men inte desto mindre fruktansvärt och här kan det också ha en förödande ekonomisk effekt.

Men grundtaktiken är densamma oavsett målet för förföljelsen?

– Ja, som psykolog skulle jag nog bedöma att själva upplägget många gånger kan vara ungefär detsamma. Jämför exempelvis med ryska trollkonton. I propagandasammanhang så har man många gånger använt sig av lögn, till och med kraftfull lögn. ”Ta i så du spricker, till och med så att det låter orimligt”, tycks vara parollen. Det är det första steget, som sedan gör att en efterföljande mindre lögn låter rimligare sedan.

Den feta lögnen banar väg

– Den stora feta lögnen banar väg så att säga, och skriver man om en företagare på Flashback på det här sättet använder man sig gärna av samma teknik. Hatets avsändare är i de allra flesta fall en person som inte mår bra, som känner sig förminskad och nedtryckt av någon anledning.

– Att bedriva kampanj mot en eller flera personer är på intet sätt en ny företeelse. Skillnaden är att det numera finns nya verktyg för det. Nätbaserade verktyg, säger Johan Waara.

Fakta: Under våren 2019 beräknas boken NÄTHATAD släppas. I boken beskriver entreprenören Thony Norelli hur han under många år förföljts och förtalats av en klassisk nättroll på flera fronter, och hans kamp för upprättelse. Länk till mer information om boken och möjlighet till förbeställning här

 
ads

Tips