januari 28, 2020
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Räntor och valutor : Boris Johnsons ledning minskar – pundet tappar

 • december 11, 2019
 • Redaktionen

USA-räntorna går sidledes på onsdagen, och även dollarn visar små nettorörelser, parkerad strax under 1:11-nivån mot euron. Asienbörserna är blandade, med Tokyo svagt ned.

På tisdagen kom uppgifter om att Trump-administrationen kan låta deadline den 15 december passera utan att införa tullar på Kina-varor för 160 miljarder dollar.

Peter Navarro, handelsrådgivare till Donald Trump, sade dock att inget beslut fattats, vare sig om nya tullar eller ett avtal.

“Jag har inte fått någon annan indikation än att han kommer att skriva på ett bra avtal eller låta tullarna träda i kraft”, sade han på tisdagen enligt Bloomberg News.

Men även om samtalen skulle få fortsätta är det oklart om det kan landa i ett utlovat “fas ett”-avtal, där ökade köp av jordbruksvaror ska växlas mot sänkta tullar.

“Varje dag får vi en liten knuff i endera riktningen. Man vet helt enkelt inte vad man ska tro, huruvida dessa kommentarer har någon grund i verkligheten eller om det handlar om förhandlingstaktik”, sade Rob Carnell på ING till Reuters.

Demokraterna och Vita huset är överens om det nya handelsavtalet USMCA, som ska ersätta Nafta, men det kommer inte att behandlas i senaten förrän under 2020. Först ska också riksrättsprocessen behandlas klart.

Japanska räntor handlas 1-3 punkter upp, med den tioåriga statsobligationen runt nollstrecket.

Den nyzeeländska dollarn fick tillfällig skjuts av ett nytt stimulanspaket från regeringen, men har tappat därefter.

Pundet har tappat 0,3 procent mot dollarn efter en ny Yougov-mätning som visar att Boris Johnsons ledning minskar.

Enligt den omfattande mätningen, den sista inför valet på torsdagen, skulle de konservativa vinna 339 mandat av 650 i parlamentet, medan Labour skulle få 231, de skotska nationalisterna SNP få 41 och Liberaldemokraterna få 15 mandat.

Det skulle därmed ge Tories ett övertag på 28 mandat, vilket är klart mindre än de 68 som motsvarande mätning för två veckor sedan pekade mot.

“Undersökningen tillför mer osäkerhet om brexit. Timingen i detta precis innan FOMC, där Fed kan framstå som mer stoiskt, ger de som ligger långa i pundet incitament att ta hem lite vinster”, sade Vishnu Varathan på Mizuho Bank till Bloomberg News.

Ökad riskaptit fick kronan att stärkas mot såväl euro som dollar på tisdagen. Under onsdagsmorgonen inväntas svenskt KPI för november, där KPIF-inflationen väntas ha stigit något till 1,6 procent från 1,5 procent i oktober, vilket ändå är under Riksbankens prognos på 1,7 procent. Riksbanken är på väg att höja räntan i nästa vecka och det ska nog till en rejäl avvikelse för att få dem att inte göra detta.

Vi får även USA-KPI men onsdagens huvudnummer globalt blir räntebeskedet från Federal Reserve, klockan 20 svensk tid.

Då publiceras även prognoser och räntebanan (dot plot) och en halvtimme senare hålls en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell.

Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad styrräntan på 1,50-1,75 procent. Det är också så marknaden är positionerad enligt prissättningen i Fed funds-terminerna, enligt CME:s Fed watch tool.

Deutsche Bank noterar att Fed-mötet i stort bör landa i att upprepa budskapet från i oktober om en “paus”. Sedan det mötet har inkommande data stöttat Feds huvudprognos och nedåtriskerna har hållits i schack, även om framstegen på handelsfronten har varit begränsade. Budskapet bör därför i stort återspegla det i oktoberkommunikén.

Prognoserna bör heller inte ha ändrat så mycket, förutom en liten nedgradering av medianprognosen för inflationen och arbetslösheten på lång sikt (NAIRU). Räntebanan (dot plot) bör anpassas efter sänkningen med 25 punkter i oktober men fortsatt peka mot en liten uppgång över tid till en neutral nivå som ligger lite lägre.

På pressträffen väntas Jerome Powell upprepa budskapet på senare tid, som indikerar att FOMC ser att policyn ligger rätt och att det krävs en “betydande omvärdering” av utsikterna för att ändra hållning.

“I detta avseende tror vi att Powells kommentarer kommer att upprepa hans implicita budskapet från oktober om att även om ribban är hög för att sänka räntan, så ligger den än högre för att höja”, skriver Deutsche Bank.

Källa: Direkt/VA

 
ads

Tips