juni 18, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Spelaktiernas väg tillbaka

 • januari 11, 2019
 • Redaktionen

Spelaktierna har varit populära i Sverige under stora delar av 10-talet. Både aktier i spelstudios och spelbolag har haft en stadig återbäring, trots mindre svängar. 2018 var däremot ett ostadigt år på den svenska och internationella börsen och just spelbranschen fick ta flera smällar, och inte minst på grund av den nya spellagen som började att gälla vid årsskiftet.

Frågan många ställer sig nu är om spelbranschen kommer att återhämta sig på börsen under 2019 eller om det återigen kommer att bli ett ostadigt år.

Spelbolagens återkomst

Att spelbolagens tillväxt avstannade under 2018 kom inte som en överraskning. I och med förberedelserna inför den nya spellagen, som började att gälla den 1 januari, var det tydligt att aktieägarna avvaktade för att se om deras respektive spelbolag fick sin licens godkänd. Hittills har ett 70-tal spelbolag ansökt om licens och inför det nya året hade ca. 50 sökande fått sina licenser beviljade. Marknaden för ett online casino som har fått en godkänd licens av den svenska Spelinspektionen, som har svenskutvecklade spel som NetEnts Starburst och Gonzo’s Quest i sitt spelutbud, samt som arbetar för ett ansvarsfullt spelande är därmed stark i Sverige. De nya reglerna kommer att bidra till att det blir en säkrare och mer rättvis marknad för både konsumenter och aktörer.

Trader of the Apocalypse by David Blackwell., on Flickr
(“Trader of the Apocalypse” (CC BY-ND 2.0) by David Blackwell.)

Trots höstens stillastående marknad pekar prognoser mot att spelbolagen kommer att komma tillbaka under året och början på 2020. Man räknar med att 2019 kommer att vara året då marknaden stabiliseras och anpassar sig efter de nya reglerna. Tittar man bakåt i tiden har spelaktierna alltid haft en stadig utveckling och man räknar långsiktigt med att de kommer att fortsätta växa. Och framför allt om fler bolag börjar att slå ihop sig till större konglomerat.

Nysatsning

Även andra av delar av den svenska spelindustrin har haft det tufft på börsen. Överlag har svenska spelstudios haft stora framgångar med sina spel, men på börsen har det gått sämre. Bolag som Starbreeze, som ligger bakom spel som Overkill’s The Walking Dead och Brothers: A tale of two sons, och mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment föll kraftigt under hösten. Samtidigt har det kommit ut nya bolag på marknaden. Nytt inom spelindustrin är Beyond Frames Entertaimnent, vars mål är att hjälpa till att utveckla mindre oberoende spelstudios och som framför allt arbetar med VR- och AR-teknik.

Sverige i framkant

Sverige är fortfarande ett av de länder där spelbranschen växer mest, och inte bara gällande spelutveckling och omsättning. För första gången består branschen av 20 procent heltidsanställda kvinnor, vilket gör Sverige till ett viktigt exempel. Under 2018 tillkom 61 nya bolag och det finns 343 aktiva företag inom den svenska spelindustrin. Investeringarna ökade med över 3 miljarder kronor och omsättningen med 17 procent, vilket gör att branschen har tredubblat sin omsättning på bara fem år.

Att man inte har sett någon större tillväxt på börsmarknaden kan bero på flera saker och kanske framför allt på att vi verkar vara på väg in i en björnmarknad. Men det finns fortfarande hopp och 2019 behöver inte alls bli ett år då marknaden sjunker, utan snarare ett år då marknaden återhämtar sig.

 
ads

Tips