juli 19, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Spelmarknaden kan självsanera sig

 • maj 02, 2019
 • Redaktionen

När den nya spellagen presenterades var det några som ifrågasatte om marknaden skulle krympa och att spelbolagen skulle bli färre. Den frågeställningen försvann när den dåvarande Lotteriinspektionen, som numera är Spelinspektionen, godkände licenser till över ett femtiotal spelbolag innan det nya året började och lagen trädde i kraft. (Källa: Pexels.)

Drygt fyra månader in på året har diskussionen uppstått igen. Däremot är det inte bristen på licens som kan få bolagen till att bli färre. Det kan istället ske en intern uppstädning av marknaden på grund av de helt nya förutsättningarna. 

Syftet med lagändringen

Det fanns flera syften med en ny lag för spel och vadhållning. Dels var statens spelmonopol förlegat och lagstiftningen hade inte hängt med i utvecklingen av spel på nätet. Det krävdes också en ökad kontroll av marknaden och ett större säkerhetsnät för spelarna. Från och med nu kan spelbolag, oavsett ursprungsland, erbjuda sina spel i Sverige så länge de har fått en godkänd licens och uppfyller kraven om att skydda spelarna från ett osunt och överdrivet beteende. SuprPlay Limited, som ligger bakom spelsajten NY spins, är ett av de bolag som är registrerade på Malta och som redan i november förra året tilldelades sin svenska licens. För att öka spelarnas säkerhet har de valt att följa konceptet ”Pay N Play”, vilket innebär att spelarna inte behöver uppge några personuppgifter utan kan identifiera sig via mobilt ID. Spelarna förses även med verktyg som insättningsgränser, tidsgränser och självtestning – vilket numera är ett krav från staten.

Bergochdalbana på börsen

På börsen har spelaktierna gått upp och ned. Stockholmsbörsen har generellt återhämtat sig från höstens ras, men för specifika spelaktier är marknaden fortfarande något av en bergochdalbana. Detta har inte kommit som en överraskning och marknadsanalytiker gick tidigt ut och varnade om att spelaktierna kommer att påverkas av den nya lagändringen och att de behöver tid för att anpassa sig. I och med den nya möjligheten att kunna pausa och sätta gränser för sitt spelande har spelbolagens intäkter minskat. Det är den här minskningen som kan leda till att spelmarknaden börjar att självsaneras. Mindre bolag som inte har råd med de minskade intäkterna riskerar att bli uppköpta eller får lägga ned. Större spelbolag behöver inte påverkas lika mycket av minskningen och kan istället vara med och forma den nya marknaden. (Källa: Pexels.)

Framtiden för spelmarknaden

De minskade intäkterna kommer inte att bli slutet för spelmarknaden. Det kommer istället att skapa ett nytt normalt. Det förväntas också uppstå fler diskussioner om riktlinjerna i spellagen. Sedan starten har regeringen och spelbolagens branschorganisationer, SPER och BOS, diskuterat innebörden av punkten om måttlig marknadsföring. Trots stora förändringar i marknadsföringen av spel har civilministern, Ardalan Shekarabi, inte varit nöjd med resultatet och ytterligare ändringar, och förtydligande av punkten, kommer sannolikt att komma under året.

Statistiskt sett har svenskarnas spelande sett likadant ut sedan 2016. Antalet spelare har varken ökat eller minskat avsevärt. Hittills i år har det inte skett en minskning av antal spelare och marknaden kan fortfarande vara lukrativ för spelbolagen trots att den är mer kontrollerad och säker.

 

 
ads

Tips