januari 17, 2020
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Stockholmsbörsen tyngdes på torsdagen – lägre riskvilja

 • november 28, 2019
 • Redaktionen

Stockholmsbörsen tyngdes på torsdagen, precis som omvärldsbörserna, av en lägre riskvilja efter att USA:s president Donald Trump undertecknat ett lagförslag om att stötta demokratiprotesterna i Hongkong. Sandvik och SKF gick mot strömmen efter höjda analytikerbetyg, medan de indextunga storbankerna backade.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till 1.735. Aktier för blygsamma 11,4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index ned omkring 0,3 procent. I USA höll börserna stängt för Thanskgiving-firande.

På OMXS30 toppade de båda verkstadsbolagen Sandvik och SKF listan med uppgångar på 1,9 respektive 1,3 procent. Exane BNP Paribas har höjt sina betyg för aktierna till outperfrom med högre riktkurser. Mäklarfirman sänkte i samma analys Epiroc, som tappade 1,2 procent, till underperform.

Bland övriga aktier som trotsade det i övrigt dämpade humöret syntes defensiva aktier som Swedish Match och Essity.

De svenska storbankerna pressades av Finansinspektionens förslag om en höjning av riskvikterna för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter. Per Bolund sade även till Dagens Industri att IMF ska leda en granskning av penningtvätt avseende Norden, Baltikum och Sverige. Handelsbanken var ned 2,2 procent och SEB som rekylerade upp på onsdagen backade 0,9 procent i torsdagens handel.

Svagt på torsdagen gick även Getinge som sjönk 2,7 procent. På onsdagskvällen meddelade bolaget att det kommer att betala cirka 35 miljoner kronor i böter i Brasilien gällande fall av konkurrensbegränsande förfaranden.

Gränges retirerade 3,1 procent sedan bolaget flaggat för förvärv av Konin, en polsk tillverkare av valsad aluminium, för 2,3 miljarder kronor på skuldfri bas. En företrädesemission om 2 miljarder kronor kommer att genomföras.

Ner var det också för Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik. Aktien föll närmare 10 procent efter att bolaget vänt till förlust i det tredje kvartalet. “Engångskostnader” i USA och Tyskland, hävdar bolaget.

Informationstjänsteföretaget Karnov rapporterade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) för det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten var 6 procent. Aktien belönades med en uppgång på 3,7 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Gunnebo, som steg drygt 4 procent. Även Ework fick ett positivt omdöme och adderade 5,4 procent.

First North-bolaget Enzymatica, som marknadsför förkylningssprayen Coldzyme, stod för en rejäl rusning på dryga 27 procent efter att bolaget meddelat ett utökat samarbete med tyska Stada om marknadsföring och försäljning av en ny munspray för den tyska marknaden, där en första order om 2,5 miljoner kronor har lagts.

Nätbanken Avanza steg 7,9 procent. Det finns god potential, både kort och lång sikt när snittåldern på kunderna ökar och banken kan växa i takt med att kunderna mognar, skrev Handelsbanken Capital Markets som höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Lime tappade 2 procent till 139 kronor sedan den störste ägaren Monterro sålt 1,2 miljoner aktier i bolaget till kursen 136 kronor, en rabatt med knappt 5 procent mot stängningskursen. Investmentbolaget Svolder passade på att öka sitt innehav i kundhanteringsaktören till 5,4 procent.

Källa: Direkt/Veckans Affärer

 
ads

Tips