juni 18, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Stolpe in på börsen med Zlatan?

 • oktober 01, 2016
 • Redaktionen
Storlaget Manchester United har haft några tunga år på spelplanen. Ekonomiskt har det däremot inte märkts så mycket i klubben. Frågan är om Zlatan och nye tränaren Jose Mourinho kan få laget att lyfta och ge en bra avkastning till aktieägarna?

När Sir Alex Ferguson tog över Manchester United som manager 1986 var storklubben en blek skugga av Busby Babes som lyckades komma tillbaka efter den tragiska flygolyckan 1958 och tio år senare (1968) vinna Mästarcupen (föregångaren till Champions League). Laget var lite bättre än ett mittenlag och ärkerivalen Liverpool dominerade på den tiden i engelsk fotboll. När Sir Alex lämnade sitt uppdrag sommaren 2013, lämnade han världens bäst skötta fotbollslag som precis hade vunnit Premier League (högsta serien i England).

 

Betway

 

Bakom Uniteds framgångar låg förstås Sir Alex skicklighet men också en del tur med omvärldstrender. I början av 1990-talet började pengarna på allvar flöda in i engelsk fotboll och det var i stort sett i samma veva som Sir Alex fick ordning på Manchester United och började vinna titlar. Med allt mer pengar som flödade in i fotbollen under 1990-talet och med framgångar på spelplanen kunde även Manchester United bygga upp en stark företagsstruktur och ett världsomspännande varumärke. Några europeiska storlag har under de senaste åren varit mer framgångsrika på spelplanen än United men Manchester United är fortfarande världens bäst skötta fotbollsföretag.

 

De senaste åren tre åren har dock klubben befunnit sig i en sportslig svacka. Jose Mourinho är den tredje managern sedan Sir Alex slutade för drygt tre år sedan. Laget befinner sig i en uppbyggnadsprocess och förhoppningen är att årets stjärnförvärv som Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba ska lyfta laget till den absoluta toppen. United slutade på femte plats i ligan förra året som innebär att man i år går miste om Champions League som är en kassako för europeiska toppklubbar. Klubbens ekonomiska stabilitet märks genom att omsättningen och förmågan att locka sponsorer har varit relativt stabil under de senaste tre åren när de sportsliga framgångarna har lyst med sin frånvaro.

 

Kan United ta sig upp till toppen igen och komma tillbaka till Champions League väntar ett rejält intäktslyft. Kapitalet fortsätter att flöda in i toppfotbollen, inte minst genom ökade TV-intäkter och där är Manchester United ett av de allra bäst positionerade lagen att utnyttja den trenden med sitt globala varumärke. Det är mer än tävlingspengarna som står på spel. Spel i Champions League ger merintäkter från flera olika källor. Profiler som Zlatan och Pogba bidrar dessutom starkt till ökat intresse för United.

 

Årets säsong kunde ha inletts lite bättre (fyra segrar, en oavgjord och två förluster). Det placerar laget på en sjätteplats efter sju spelade omgångar (38 totalt) men det skulle ändå förvåna om United inte hamnar bland de fyra bästa lagen i ligan och därmed säkerställer spel i nästa års upplaga av Champions League. Spelartruppen är bred och håller en högre nivå än hos de flesta konkurrenterna. Förra året hamnade laget på femte plats och det var utan Zlatan och flera bra nyförvärv som laget gjorde i somras. En placering bland de fyra bästa borde leda till ett lyft för aktien som är noterad på NYSE. Aktien har konsoliderat och handlats runt 16 USD/aktie under de senaste åren vilket är en annan indikation på styrka. Om aktien konsoliderar när framgångarna på plan lyser med sin frånvaro, väntar troligen ett lyft när resultaten blir mer positiva. Även om årets inledning inte har varit perfekt, finns det mycket i spelet som tyder på allt bättre resultat. Till skillnad från förra säsongen skapar man chanser även när man inte vinner.

 

För den spekulativt lagde investeraren är detta ett bra tillfälle att investera i Manchester United när aktien handlas inom intervallet 16,50-17 USD. Det råder fortfarande en viss osäkerhet eftersom säsongen är ung med sju matcher spelade av 38 och dessutom en mindre perfekt inledning. Inledningen har dock inte varit så dålig att laget har blivit avsågat från toppositionerna. Det skiljer ändå bara fem poäng till ligaledaren och tre poäng till fjärde platsen. Med den starka truppen kommer formen så småningom. Då minskar även osäkerheten vilket bör lyfta aktien. När det framstår som klart att United hamnar bland de fyra bästa lagen och kvalificerar sig för spel i Champions League, borde aktien leta sig upp till 19-20 USD per aktie vilket tidsmässigt kan ske till våren nästa år.

 
ads

Tips