Genomsnittet för hela banksektorn ligger strax under 6 procent. En marginell nedgång från föregående år som beror på att balansomslutningen har ökat något mer än det egna kapitalet för storbankerna som dominerar marknaden.
Alla sparbankerna tillsammans, 60 stycken, har en genomsnittlig soliditet som är nästan tre gånger så stor, knappt 15 procent.
”Sparbankerna delar ut mindre pengar. Eftersom man inte har någon ägare som kan stoppa in pengar måste man själv spara mer över tid. Sedan har man haft ett framgångsrikt aktieinnehav i Swedbank, som har varit gynnsamt för utvecklingen av det egna kapitalet. Vid årsskiftet var det värt 19 miljarder”, säger Molenius som förklaring.
Uträkningen bygger på uppgifter från bankernas årsredovisningar. Den stora skillnaden jämfört med föregående år är att Nordea NDA SE -1,18% inte längre är en svensk bank.
Det har haft stor effekt på balansomslutningen, som minskat från 15.023 miljarder till 9.707 miljarder kronor. Men det har inte påverkat den genomsnittliga soliditeten. Nordea ligger, räknat i euro, precis på snittet.
I botten ligger Nordnet och Avanza, med en soliditet på 2,16 respektive 1,32. Siffrorna blir lite missvisande eftersom bankerna är ensamma om att ha med försäkringsrörelsen i sina balansräkningar. Räknar man bort detta har de två bankerna en soliditet på 4,9 respektive 4,5 procent.