maj 29, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Trumpattack mot Obama en valstrategi?

 • 2020-05-23 06:56
 • REFH

Mitt under virusbekämpningen pumpar USA:s president ut twitterinlägg om “Obamagate”, något han hävdar handlar om brottslighet kopplad till Barack Obama. Statsvetare beskriver attackerna som en avledande manöver – och valstrategi.

Chris Galdieri

 Donald Trump vill distrahera från sin hantering av coronavirusutbrottet, som ingen är särskilt imponerad av. Men han vill också säkra stöd från sin väljarbas, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

Det är välkänt att president Trump var en av de mest tongivande rösterna i den så kallade birther-rörelsen som inför och efter valet 2008 ifrågasatte om Barack Obama verkligen var amerikan. Galdieri säger att en del av Trumps valframgångar 2016 har sin grund i att vissa amerikaner hade svårt att acceptera att en svart man valdes till president.

I Trumps huvud
Trump medgav först hösten 2016 att Obama faktiskt var amerikan. Och han har haft svårt att glömma att Obama drev med honom och birther-rörelsen när den dåvarande presidenten höll tal på Vita husets journalistmiddag 2011, något bland annat tidskriften The Atlantic noterar.

– Sedan dess har Obama inte lämnat Trumps huvud, säger Galdieri.

– Och Trump har rivit upp så mycket han kunnat av Obamas politik, det är en form av vendetta på presidentnivå.

Ur det perspektivet är den kanske inte så märkligt att Trump de senaste veckorna twittrat om “Obamagate” minst 18 gånger, enligt publicservice-kanalen NPR.

Flynn i fokus

Michael Flynn

Vad handlar då “Obamagate” om? Källor nära Trump säger till webbtidningen Politico att det är en teori som går ut på att Barack Obama hösten 2016 var inblandad i ett försök att “sätta dit” Michael Flynn. Flynn blev senare Trumps förste nationelle säkerhetsrådgivare, men sparkades efter drygt tre veckor eftersom det framkom att han ljugit om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör.

Centralt för “Obamagate” är ett dokument vars offentliggörande Vita huset gjort en stor sak av. Det innehåller namn på personer inom Obamastyret som ansåg att personen som haft kontakt med Rysslandsambassadören, nämligen Flynn, skulle namnges i underrättelserapporterna om rysk valpåverkan. En av de som nämns är Joe Biden, då vicepresident och den som med all sannolikhet blir Trumps motståndare i höstens presidentval.

Det är dock svårt att hävda att de namngivna personerna ville sätta dit Michael Flynn, eftersom de inte visste vem han var när hans namn var maskat, noterar The Atlantic.

Större än Watergate
Det har inte stoppat Donald Trump. Enligt USA:s president pågick en Obamaledd “kupp” för att sabotera för hans inkommande styre. Trump påstår att han är offer för det “största politiska brottet i Amerikas historia”, uppmanar senaten att hålla utfrågningar med Obamastaben och förordar fängelsestraff.

“Obamagate får Watergate att se litet ut”, twittrade presidenten nyligen. Men när han fick frågan från en Washington Post-reporter om vad “Obamagate” egentligen handlar om gav han ett svårbegripligt svar.

– Obamagate. Det har pågått länge. Det pågick redan innan jag valdes och det är verkligen skamligt att det hände och om du tittar på vad som pågått, och om du tittar nu – på all denna information som offentliggörs – och vad jag förstår är det bara början – så var det några hemska saker som hände, sade Trump.

– Brottet är väldigt uppenbart för alla. Allt du behöver göra är att läsa tidningarna, utom din.

Vita huset har inte preciserat vad brottet skulle vara. Men konservativa medier, som Fox News som anses stå Trump nära, framställer “Obamagate” som något så allvarligt att presidenten måste ta viktig tid från virusbekämpningen för att hantera det – och rackar ner på liberala medier för att de inte bevakar frågan ordentligt. I fredags ifrågasatte Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany “bristen på journalistisk nyfikenhet” rörande “Obamagate”, enligt Fox News.

Som Clintons e-post
Viruspandemin har grusat Donald Trumps främsta argument för att bli omvald i höst, den tidigare så ljusa ekonomin. Därför lär han nu ta det säkra före det osäkra genom att motivera sin redan entusiastiska väljarbas och samtidigt svartmåla sin motståndare, anser Galdieri.

– Trump kommer att försöka dra in Joe Biden i “Obamagate”. Jag skulle tro att han vill få det till något som liknar Hillary Clintons e-posts 2016, något som låg som en filt över valrörelsen, men där ingen riktigt förstod vad som var fel.

 
ads

Tips