april 26, 2018
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • instagram
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Sydney
 • Delhi
 • Bangkok

Utebliven räntehöjning ställer till det för marknaden

När de flesta förväntade sig en första räntehöjning från Federal Reserve överraskade den amerikanska centralbanken med att låta räntan vara oförändrad. Det var inget bra besked till marknaden.  

Den amerikanska dollarn har under 2014 och 2015 handlats upp rejält mot många andra valutor på antagandet att räntehöjningar kommer snabbare i USA och att den amerikanska valutan därmed blir mer attraktiv. Fortfarande är det så att räntehöjningar är närmare i USA än i t.ex. eurozonen men marknaden får nog ompröva hur snabbt räntehöjningarna kommer att ske. USD borde därför ha en viss fallhöjd mot europeiska valutor. Inget långsiktigt trendbrott men väl en korrigering efter tidigare för kraftig uppgång under för kort tid. USD föll direkt efter att FED inte höjt räntan men har stigit tillbaka sedan. Egentligen ska dollarn ner men i och med att det är en valuta som brukar gynnas i tider av makroekonomisk oro vilket vi delvis ser nu, kan man inte vara säker på dollarns riktning.

 

Långräntorna var på väg upp tidigare under våren dels på antagandet om en starkare konjunktur och därmed kommande inflationstryck men också delvis på grund av att FED antogs snart börja höja räntan. Även räntemarknaden får backa lite i sitt antagande. Långränteuppgången kommer men den fördröjs. FEDs besked spelar en mindre roll än oron för en djup kinesisk nedgång och dess påverkan på omvärlden.

 

Aktiemarknaden gynnas egentligen av en utebliven räntehöjning men den kan ändå vara kontraproduktiv. Just nu råder det osäkerhet kring konjunkturen, mycket på grund av osäkerheten kring Kina och hur kinesisk konjunkturnedgång påverkar omvärlden. I och med att aktiemarknaden ändå vet att en räntehöjning kommer snart så hade den hellre sett att världens viktigaste institution ser positivt på framtiden. Så blev det dock inte. FED skickade ingen styrkesignal om att bättre tider står framför oss och får upp inflationstrycket.

 

Även om FED inte höjde räntan i september, väntas en räntehöjning under hösten, troligen redan i oktober. Ingen ifrågasätter att den kommer utan alla undrar bara när. Det kommer även att vara starten på en räntehöjningscykel och i slutet av nästa år bör Fed Funds ligga på en procent.

 

Därför hade det varit bättre för i alla fall aktiemarknaden om FED hade höjt räntan redan nu så att marknaden hade fått det osäkerhetsmomentet ur vägen. Som det är nu kvarstår osäkerheten på hur marknaden kommer att reagera på den första räntehöjningen på toppen av allt annat som har fått börsen att backa sedan i augusti. Därför är det inte konstigt att säljarna dominerar på börsen.

 

Vi är sedan tidigare försiktigt inställda till aktiemarknaden. Detta är inte en upprepning av finanskrisen men då den långsiktiga stigande trenden på börsen är bruten, kan det ändå röra sig om en djup korrigering. Vi är mitt inne i den fortfarande utan signaler om att botten är nådd. Vid 1400-nivån för OMX S30 kan det vara läge att börja gå in i marknaden försiktigt men det skulle inte förvåna om det svenska indexet rör sig ända ned till 1250-1300 intervallet innan botten.

 

ads
Föregående «
Nästa »

 
 
 
 
 
 
 
 

ads