januari 20, 2020
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Vad är en aktiehandlare?

 • oktober 22, 2019
 • Redaktionen

En aktiehandlare är någon som antingen har en egen firma eller är anställda och jobbar med att köpa och sälja aktier. De kan också köpa och sälja fonder och liknande. Aktiehandlare fokuserar normalt sett på att göra vinst genom att göra bruk av värdeförändringar av individuella aktier på marknaden.

Vissa aktiehandlare arbetar även som finansiell rådgivare om de har klienter som de blivit anlitade av.

Vad gör en aktiehandlare?

En aktiehandlare håller koll på marknaden och hanterar ekonomiska investeringar i olika aktier. De kan även hantera olika fonder, till exempel pensionsfonder och investeringsfonder. Ofta arbetar de med olika typer av aktiehandel. Det kan handla om så kallad day trading, momentum trading eller market making, till exempel.

Andra sorters aktiehandlare kan köpa och hålla aktier för en längre tidsperiod, från flera månader till flera år. Aktiehandlare arbetar oftast tillsammans med börsmäklare för att få tillgång till aktierna de handlar med.

En av en aktiehandlares ansvarsområden är att göra efterforskningar om de aktier som de är intresserade av att handla med. Det finns flera olika filosofier kring hur efterforskningen ska gå till och man brukar kategorisera dem i technical, fundamental och environmental research. Man kan antingen välja att använda sig av en av dessa eller att använda en mix, beroende på vad man föredrar och på situationen.

Målet med att göra efterforskningar om aktierna är att minska riskerna och få högre vinster från investeringarna. För att göra det behöver man ta reda på fakta om företagen och andra faktorer som påverkar marknaden. Det är lite detektivarbete och man måste försöka gissa hur allting kommer att utveckla sig i framtiden baserat på några få ledtrådar. Ju fler ledtrådar man kan ta reda på, desto lättare blir gissningsleken.

Vill du bli aktiehandlare?

Det kan verka ganska glamoröst att arbeta som aktiehandlare. Man kanske föreställer sig någon i kostym eller med pennkjol och klackar som hastar nerför Wall Street med en Starbuckskaffe i handen och som tjänar mycket pengar. Men det är långt ifrån alla aktiehandlare som lyckas, och det är verkligen ett jobb som kräver att man är villig att ta risker och ibland tråkiga konsekvenser. Det man vinner idag kan vara borta imorgon.

Om du vill arbeta som aktiehandlare behöver du ha en viss personlighet. Det gäller att vara mycket driven och samtidigt äventyrlig, ambitiös, bestämd, utåtriktad, energisk, entusiastisk, optimistisk och ha stort självförtroende. De är dominanta, övertalande och motiverande.

Det viktigaste av allt för att lyckas som aktiehandlare är att fixa det första jobbet. Det krävs både utbildning och ett analytiskt tänkande för att bli anställd. Rekryteringsprocessen fungera ungefär som för de flesta toppjobben.  Först måste du skicka in ett CV sedan blir du inbjuden till en arbetsintervju där du måste utföra ett par tester. Du hittar tips för hur du strukturerar ditt CV här.

Hur är en aktiehandlares arbetsplats?

En aktiehandlare kan arbeta på många olika platser. Det kan vara allt från ett hemmakontor till kontorslandskap. Stämningen är oftast hektisk, spännande och stressfylld.

Beroende på vilken marknad man handlar och var i världen man jobbar kan man behöva börja tidigt på morgonen. På västkusten i USA börjar man ofta jobba vid 3 på natten eftersom börsen öppnar klockan 6 i New York.

Det finns inte tid att uträtta ärenden, ta långa kaffepauser eller ha flextid. Det gäller att arbeta effektivt och självständigt med goda resultat.

Källa: Henrik Skoglund

 
ads

Tips