augusti 8, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Veckans aktie – Aerowash

 • 2019-03-04 12:30
 • Redaktionen

Bolag: Aerowash (AERW B)
Lista: Spotlight Stock Market
Marknadsvärde: Ca 85 MSEK.
Analysen skriven av: Redaktionen
Kurs vid analystillfälle: 15,60 SEK

Verksamhet

Aerowash är ett svenskt bolag som utvecklar och säljer automatiska tvättrobotar för ämnade för flygplan. Deras robot klarar av att tvätta i princip samtliga flygplan som finns på marknaden. Istället för att på traditionellt vis tvätta flygplanen för hand, kan nu personerna enkelt göra rent flygplanen med hjälp av en trådlös handkontroll.

Flygbolagsbranschen har sedan dess begynnelse varit erkänt som ett dåligt investeringsområde. Det sägs att om du investerat 10 kr i en indexfond som speglade flygbolagsbranschen när du såg bröderna Wright för första gången lyfta 1903, hade du idag fortfarande haft 10 kr. Detta till trots att flygindustrin har revolutionerat vårat sätt att förflytta oss på planeten. Stora investeringskostnader, pressade priser och stora overheadkostnader är några av de största anledningarna till varför detta oftast anses som en dålig investering.

Aerowash tillhandahåller således en väldigt bra produkt som marknaden de facto är i skrikande behov utav, med Aerowash tvättrobot så minskar flygbolagen arbetstimmar,

tvättningen går snabbare, (enligt bolaget halverar deras robot tvättiden jämfört med manuell tvättning) vilket leder till att planet i sin tur får mer ”flygtid” – där pengarna för flygbolaget kommer in. Bortsett från dessa faktorer så blir även resultatet bättre och risken för skador i tjänsten för personerna som utför tvättningen minskar. En investering i tvättrobotar för ett flygbolag är vad man skulle kunna kalla för en ”no brainer”.

Nuläge

Bolaget har en utvecklad, marknadsledande produkt som erbjuds till en marknad som skriker efter effektiviseringar. Bolaget har kunder som Air Canada & US Aviation Service, något som borgar för att deras produkt matchar marknadens krav. Aerowash robot AW12 blev också godkänd av Airbus (världens näst största flygplanstillverkare) och finns inkluderad i underhållsmanualen för dessa.

Aerowash släppte rapport 28/2 vilket mottogs av besvikelse från aktiemarknaden, bolaget minskade omsättningen med 50 procent jämfört med föregående år och vände till förlust i de fjärde kvartalet. Investeringscaset i vår mening är dock inte vad bolaget levererar för siffror i nuläget, utan mer av vad som komma skall. Omsättningen var låga 2,3 miljoner kronor jämfört med 4,6 miljoner i fjol. Man bör beakta en investering i Aerowash som en framtidsinvestering inte som en kassako, det finns andra noterade aktier som uppfyller de kriterierna.

“Som jag tidigare kommunicerat kommer vi även under 2019 ha ett starkt fokus på Nordamerika. Med tre system i drift i Kanada och en genombrottsorder på USA har vi lagt grunden för en expansion på den nordamerikanska marknaden. Den amerikanska marknaden för våra produkter är mycket stor och innefattar både ett civilt och ett militärt segment. Vi tror på fler affärer på USA redan under 2019”, skriver vd Niklas Adler i rapporten.

Sammanfattning

Aktiekursen i Aerowash har inte haft någon spännande utveckling i år, aktien är ner cirka 25 procent efter ett tapp på omkring 8 procent på rapportdagen. Om man har en tro att flygindustrin kommer fortsätta expandera så är Aerowash ett intressant bolag positionerat i en intressant nisch.

Om man funderar på en investering i Aerowash så mår man vara beredd volatilitet, eventuella nyemissioner och en lång investeringshorisont, som alltid när man investerar i ett företag som är i startgroparna. Börsvärdet är i sammanhanget väldigt lågt på sina 85 mkr, med en investering i Aerowash finns det möjligheter för en enorm uppsida. Som vanligt när det kommer till investeringar så är ofta risk och avkastning starkt korrelerade.

Disclaimer
Sektionen Veckans Aktie på Aktiebladet.se innehåller analyser som är författade av Aktiebladets läsare. Veckans Aktie är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåtet att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans Aktie eller Aktiebladet.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. Analyser i Veckans Aktie berör aldrig några riktkurser för en enskild aktie. Aktiebladet.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans Aktie skickas per e-post till info@raisereach.com

 
ads

Tips