juni 26, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Veckans Aktie – Copperstone Resources

 • september 03, 2018
 • admin

Bolag: Copperstone Resources
Lista:  Nasdaq First North (MTF) (COPP)
Marknadsvärde: Ca 251 MSEK
Analysen skriven av: Mattias Ahlberg
Kurs vid analystillfälle: 1,024 SEK

Verksamheten
Copperstone är ett ganska renodlat prospekteringsbolag vilket innebär att man undersöker markområden för att kunna utvinna ädelmetaller, som bolagsnamnet antyder med fokus på koppar men andra metaller kan komma med också. När man har de rapporter som krävs och de är positiva så säljer man antingen hela området till någon som utvinner metallen eller sköter utvinningen självt. Det är ett långt och tröstlöst jobb ända tills den där positiva rapporten kommer fram som kan ändra hela bilden fullständigt, det kräver såväl tålmodiga aktieägare som en tålmodig ledning. Copperstone har ett antal prospekteringsprojekt i norra Sverige som är i olika stadier, för mer detaljerad information se resurslänkarna.
Något som sticker ut med Copperstone är deras förmåga att använda sin aktie fullt ut till att genomföra ganska omfattande strukturaffärer, det är den förmågan som fångar mitt intresse främst.

Information från bolaget senaste 12-månadersperioden
Jag vill uppehålla mig vid förmågan att göra strukturaffärer. En avknoppning för egen notering har skett av Nordic Iron Ore AB (NIO), den digra aktieägarlistan med mer än 8 000 aktieägare fick tilldelning och första handelsdag på First North var planerad till 29 augusti men kommunicerades att den skulle bli upp till en månad förskjuten. Orsaken uppgavs vara ett VD-byte i NIO. Vidare så har det beslutats och skrivits ett letter of intent med Sunstone Metals Ltd (Sunstone) avseende förvärv av kopparprojektet “Viscaria”. Förvärvet, som ska betalas dels kontant och dels med nyemitterade aktier gör Sunstone till ny huvudägare av Copperstone.
En rapport för första halvåret 2018 släpptes den 23 augusti och bjöd inte på några större överraskningar åt något håll egentligen, en likvid kassa på nästan 8 MSEK vid utgången av juni känns ganska tryggt.

Sammanfattning
Min analys är att Copperstone med sina aggressiva förvärv är ett mycket spännande bolag att titta vidare på. Man bör dock vara uppmärksam på stora förändringar, det krävs inte bara en tålmodig ägare utan också aktiv och påläst för att lyckas på lite längre sikt. Förvärvet av Viscaria kommer att späda ut aktierna med 160 miljoner nya B-aktier, sett till att det bara finns ca 242 miljoner befintliga så inser ni att affären är väldigt stor. Rimligtvis borde det ge någon dipp i kursen när de nya aktierna emitteras å andra sidan har jag sett en beräkning om att bolagsvärde efter transaktionen blir så högt att kursen borde stå i 1,17 SEK trots de nya aktierna. Det är en helt korrekt matematisk uträkning, men som vi alla vet så följer inte kurserna matematiken alla gånger, eller knappt aldrig faktiskt. Kursen har stått och hoppat runt 1 SEK en längre tid och jag vill tro att de positiva effekterna av att bolaget växer kommer att dämpa det negativa med utspädningen. Aggressiva förvärv ska uppmuntras enligt mig för det visar på att bolaget har andra resurser och kompetenser än att bara sköta sin kärnverksamhet. Vid nästa förvärv av samma dignitet behöver de ju bara släppa 80 miljoner nya aktier.
Det är en trevlig aktie för både den långe och tålmodige men har samtidigt en volatilitet som är attraktiv för tradaren.
Bolaget är beroende av en tight kommunikation med aktieägarna som alla prospekteringsbolag, hittills har de skött den delen ganska väl och vi hoppas att det fortsätter så, eftersom det är avgörande med en likvid aktie om man ska fortsätta att växa genom förvärv.
Det är hög aktivitet på Placera och det finns även en sluten grupp på Facebook med nästan 3 000 medlemmar som jag kan rekommendera den vetgirige.

Resurslänkar

Investor Relations
Facebookgruppen

 

 

 

 

 

Disclaimer
Sektionen Veckans Aktie på Aktiebladet.se innehåller analyser som är författade av Aktiebladets läsare. Veckans Aktie är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåtet att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans Aktie eller Aktiebladet.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. Analyser i Veckans Aktie berör aldrig några riktkurser för en enskild aktie. Aktiebladet.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans Aktie skickas per e-post till info@raisereach.com
 
ads

Tips