april 21, 2019
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • Väntar på att kurserna hämtas..
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Veckans Aktie – SenzaGen

 • oktober 01, 2018
 • Redaktionen

Bolag: SenzaGen
Lista:  Nasdaq First North (MTF) (SENZA)
Marknadsvärde: Ca 805 MSEK
Analysen skriven av: Mattias Ahlberg
Kurs vid analystillfälle: 52,6 SEK

Verksamheten
SenzaGen har en teknologiplattform, kallad GARD, som gör det möjligt att ersätta djurförsök med genetiska tester i provrör för att bedöma om de kemikalier som vi kommer i kontakt med i vår vardag är allergiframkallande samt för att kunna göra en tidig screening av substanser i läkemedelskandidater. Bolagets tester är patentskyddade. Testerna säljs i egen regi i Sverige och USA genom dotterbolag samt genom partners i flertalet länder. Bolaget ligger i Lund som så många andra medtech-bolag och har ett dotterbolag, SenzaGen Inc. i Kalifornien.
Affärsmodellen är alltså dels att sälja testresultat med stöd av det patenterade GARD-systemet och dels att utveckla nya tester inom ramen för GARD.

Information från bolaget senaste 12-månadersperioden
SenzaGen är ett mycket kommunikativt bolag och håller marknaden uppdaterad vilket är bra. Löpande under hela året skickas pressmeddelanden i synnerhet avseende tester av plattformen GARD och godkännanden, certifieringar etc. Alla relevanta händelser kan läsas i bolagets halvårsrapport. Det som inte finns med där var att i september kom beskedet att OECD som är det bärande organet i godkännandeprocessen, i det här fallet är det GARDskin. De har senarelagt godkännandet och en certifiering kanväntas först 2020, beskedet lade sig som en våt filt över aktiekursen och i samma veva börjar en tongivande aktieägare att sälja stora volymer. Det var ingen bra kombination och raset var ett faktum, det hjälpte inte att det samtidigt släpptes att GARDair var färdigt för lansering och försäljning. Några dagar efter insynsförsäljningen kom aktieägaren själv ut bland annat på bolagets Facebookgrupp och förklarade försäljningen. Det handlar om Danska skatteregler och han måste lyfta likviditet för att betala skatt för en annan affär några år tillbaka i tiden. Det hade alltså ingenting att göra med hans tilltro till bolaget.
 

Sammanfattning
Alla som varit aktieägare i forskningsbolag, i synnerhet inom medicin, vet att tillvaron främst handlar om att vänta. Vänta på genombrott och vidare vänta på marknadsordrar.
SenzaGen var succébolaget som var kraftigt övertecknat inför sin notering på First North med namnkunniga investerare som Leif GW Persson m.fl. Nog fick de tidiga investerarna rätt alltid, de fick se sina investeringar öka i värde med 123 %, efter första handelsdagen! Därefter har det legat runt det priset, mellan 30 och 40 SEK per aktie men i juli 2018 stack det iväg. Aktien var uppe två gånger och nosade på 70 SEK under sommaren innan de dåliga nyheterna från OECD och den till synes opassande insiderförsäljningen i september. Efter förklaringen till insiderförsäljningen är min bedömning att marknaden överreagerade kraftigt på de två eventen. Efter det kraftiga fallet verkar nu ett stöd runt dryga 50 SEK ha etablerats och när röken efter några olyckligt sammanfallande besked och information så hoppas vi på en klättring uppåt. Bolaget är precis lika bra och innovativt som innan den informationen kom och i fallet med OECD var det inte på något sätt bolagets fel att förskjutningen kom. I fallet med insiderförsäljning så fanns det en förklaring.

Det är hög aktivitet på Placera och det finns även en sluten grupp på Facebook med drygt 1 000 medlemmar som jag kan rekommendera den vetgirige.

Resurslänkar

Investor Relations
Facebookgruppen
Halvårsrapport (Jan-Jun 2018)

 

Disclaimer
Sektionen Veckans Aktie på Aktiebladet.se innehåller analyser som är författade av Aktiebladets läsare. Veckans Aktie är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåtet att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans Aktie eller Aktiebladet.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. Analyser i Veckans Aktie berör aldrig några riktkurser för en enskild aktie. Aktiebladet.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans Aktie skickas per e-post till info@raisereach.com
 
ads

Tips