augusti 4, 2020
 • facebook
 • twitter
 • Väntar på att kurserna hämtas..
ISSN 2003-5926
 • New York
 • London
 • Moscow
 • Tokyo
 • Stockholm
 • Delhi
 • Hong Kong
 • Frankfurt

Veckans Aktie – Tobii

 • 2019-01-14 15:54
 • Redaktionen

Bolag: Tobii AB
Lista: Nasdaq (MTF) (TOBII)
Marknadsvärde: Ca 3 234 MSEK
Analysen skriven av: Tobias Lantz
Kurs vid analystillfälle: 32,34 SEK

 

Verksamheten

I Tobii-koncernen ingår tre affärsområden: Tobii Dynavox, Tobii Pro och Tobii Tech. De vänder sig till helt skilda marknader och användare med en bredd av produkter och tjänster som även går utanför eyetracking.

 • Tobii Dynavox är den globala ledaren inom specialutvecklade kommunikationshjälpmedel.
 • Tobii Pro erbjuder ledande eyetracking-lösningar och tjänster för att studera mänskligt beteende.
 • Tobii Tech vidareutvecklar Tobiis eyetracking-teknologi för volymmarknader som datorer, datorspel och bilar.

  – Tobii Tech är inriktat på teknologi- och marknadsutveckling för att integrera eyetracking i konsumentelektronik och andra volymprodukter. Primära satsningsområden är speldatorer, vanliga datorer, virtual reality och smartphones. Affärsområdet befinner sig ännu i ett tidigt stadium kommersiellt.

 

Eyetracking-teknologi gör det möjligt för en dator att veta exakt var man tittar. En eyetracker kan läsa av din närvaro, uppmärksamhet, fokus, sömnighet, medvetenhet eller andra mentala tillstånd. Denna information kan användas för att nå djupa insikter i konsumentbeteende eller för att utforma nya användargränssnitt för olika typer av tekniska produkter.

Mycket av den information som hjärnan bearbetar kommer via synen. Genom att kunna observera en persons blick ges möjlighet att nå djupa insikter i vad denne uppmärksammar, och som följd även dra slutsatser om vilka faktorer som driver ett visst beteende.

 

Viktig information från den senaste tiden
Tobii startade året på ett starkt sätt! Förra veckan meddelade Tobii att de samarbetar med HTC för att integrera sin eyetracking-teknologi i HTCs nya VR-headset VIVE Pro Eye och dess nya eyetracking-funktioner kommer att demonstreras av båda företagen på teknikmässan CES 2019. Tobii meddelade under hösten 2018 att de tecknat ett samarbetsavtal med en ledande VR-tillverkare och kan nu bekräfta att det avtalet är med HTC.

Både Tobii och HTC kommer att demonstrera det nya VR-headsetet med integrerad eyetracking under CES och kommer att visa hur eyetracking bidrar till bättre enheter och bättre upplevelser i VR.

Strax efter de släppte den information så meddelade Alienware, att deras nya flaggskeppsprodukt  Alienware Area 51-m, blir den första konsumentprodukt som integrerar Tobiis nya eyetracking-plattform IS5. Area-51m är en bärbar speldator byggd för tävlingsinriktat spelande och har Tobiis eyetracking-teknologi inbyggd i nederkanten av bildskärmens ram.

“Det är svårt att tänka sig ett bättre sätt att starta 2019 än att meddela vårt fortsatta samarbete för att integrera den bästa eyetracking-tekniken i ALienwares prisbelönade bärbara speldatorer” sade Henrik Eskilsson och fortsatte att säga “Area-51m är en fantastisk spelmaskin och det känns väldigt passande att Alienware är det företag som lanserar den första bärbara konsumentdatorn med Tobiis nya eyetracking-plattform IS5”

I torsdags den 10e januari på CES 2019, öppnade Alienware officiellt sin nya online-plattform för tävlingsinriktad spelcoaching, alienwareacademy.com. Akademin är ett samarbete mellan Tobii och Alienware, och är den första i sitt slag med lektioner som berikats med eyetracking-insikter från Tobii. Plattformen kommer att erbjuda ett kontinuerligt växande utbud av lektioner, självstudiekurser och interaktiva övningar där spelare på alla nivåer kan lära sig av tips och tricks från proffs om hur de kan förbättra sina färdigheter och ta sitt spelande till nästa nivå.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är Tobii en aktie och ett bolag med stor framtidspotential. De ligger rätt i tiden med sina utvecklingsområden, VR ökar i popularitet för varje vecka som passerar och “vanligt” datorspelande har pågått under en lång tid och ser inte ut som det kommer minska.

Aktien i allmänhet har rivstartat under 2019. Sista handelsdagen på året för Tobii (28e december) var kursen på 27,08 SEK/aktien. I skrivandes stund är den på 32,34 SEK/aktien. Den har en bit kvar innan den kommer upp i nivåerna aktien hade under 2018. Men än så länge så ser det ljust ut!

Om Tobii kan hålla kvar i denna leverans till marknaden så kan vi nog räkna med riktiga toppar under 2019. Sen kan man självklart aldrig ta något för givet.

Genom eyetracking-teknologin så kommer det bara fler och fler områden att utveckla denna. Bara under en vecka har det kommit tre nyheter/affärsområden där man kan göra kopplingen till just Eyetracking. Eyetracking har även funnits som utvecklingsområde i över 150 år. Inte just inom dator och VR givetvis, men det har en bred historia.

Många som använt VR tidigare har ofta klagat på till exempel “åksjuka” men tack vara eyetracking så motarbetas detta då du inte längre är fast i en “tunnel vision”.

För att avsluta så ser framtiden ljus ut för Tobii, och fler avtal bör komma efter att fler och fler ser behovet av Eyetracking i sin hårdvara. Inom en snar framtid kommer vi se att Eyetracking är den nya standarden inom Virtual Reality.

Disclaimer

Sektionen Veckans Aktie på Aktiebladet.se innehåller analyser som är författade av Aktiebladets läsare. Veckans Aktie är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåtet att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans Aktie eller Aktiebladet.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. Analyser i Veckans Aktie berör aldrig några riktkurser för en enskild aktie. Aktiebladet.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans Aktie skickas per e-post till info@raisereach.com

 

 
ads

Tips