Men tingsrätten anser att mannen måste ha bevittnat åtminstone sex av de aktuella åtta kommentarerna. Trots detta har han dock inte agerat. Samtidigt ska 52-åringen ha hållit sig ”medvetet okunnig” om de övriga två, enligt domen.
Sammantaget anser tingsrätten att de åtta kommentarerna var uppenbara exempel på hets mot folkgrupp. Tidigare har diverse media, inklusive Aktiebladet, rapporterat om de grova kommentarerna och det uppenbara näthat som förekommit i den lika uppenbart rasistiska gruppen.
Fallet har uppfattats som både viktigt och banbrytande med tanke på att domen till dags dato är unik och bedöms kunna vara betydelsefull för hur man i framtiden kunna tolka BBS-lagen gentemot de många hatiska grupper som florerar på sociala medier.
Hatgruppen spårade ur
Bakgrunden till fallet är att polisen Peter Springare i början av 2017 skrev ett Facebookinlägg där han hävdade att personer från Mellanöstern och Afrika begår en stor andel av de brott som begås i Sverige.
Han ville också bland annat ”förinta alla vänsterextrema journalister”.
Facebook-gruppen drog till sig ett stort antal medlemmar som ville stå upp för Springare, som själv senare tog avstånd från gruppen. Han ansåg nämligen att den spårat ur fullständigt.