Internetforskaren om näthat och motstrategier
Annakarin Nyberg, internetforskare och författare av två böcker om näthat, berättar om vilka nycklar som finns för att bemöta näthatet som drabbar så många, inte minst våra digitala entreprenörer. Bland annat har hon studerat härskartekniker och olika sätt för den drabbade att bemöta dessa.
En vanligt förekommande missuppfattning när det gäller näthat är enligt Annakarin Nyberg att det framförallt är barn och unga som behöver lära sig hantera det fria flödet på nätet.
– Ja, vi vuxna är nämligen dåliga förebilder. Tittar man på ett exempel som influencern Bianca Ingrosso som uppmärksammades strax innan jul, då hon gick ut med att hon inte orkar längre, så är det framförallt vuxna kvinnor i kommentarsfälten. Det här är definitivt inte bara ett problem bland unga.
Teknikutvecklare borde ta ett större ansvar
– Sociala medier är dessutom byggda för att skapa så lite friktion som möjligt. Vi har en teknikutveckling som gör att vi designat bort reflektion, dvs. möjligheten att tänka efter innan vi skriver och skickar iväg våra kommentarer. Jag skulle önska att fler teknikutvecklare tog ett tydligare ansvar här. Vi sätter många kraftfulla verktyg i händerna på barn och vuxna idag. Verktygen är för det allra flesta helt fantastiska möjliggörare, men de bidrar givetvis också till att vi kan hota, hata och kränka varandra.
Men vi har också alla ett eget ansvar, menar Annakarin Nyberg.
– Dels måste vi föra fler och mer nyanserade samtal om våra nätaktiviteter – överallt och hela tiden. Det ska vara lika naturligt som att fråga ungarna vad de gjorde på gympan idag. Vi behöver också bli bättre på att visa nätkurage, precis som civilkurage är viktigt. Fler behöver visa mod att lägga sig i och säga ”det där är inte ok” eller ”hur tänkte du nu?” Vi ska inte glömma bort att internet blir vad vi gör det till.
Som influencer är man såbar för näthat
Boken ”Sociala medier och härskartekniker” (2014) är ett resultat av att Annakarin studerat framväxten av det digitala entreprenörskapet i sociala medier sedan 2008. I samband med det har hon läst tusentals kommentarsfält hos våra stora influencers, och studerat hur man använt språket för att ta plats på andras bekostnad. Men också hur man använder funktioner i tekniken för att synas och höras.
– Stora nätprofiler, eller influencers, bygger varumärket kring sin person. Det gör dem intressanta men också sårbara. Jag har tittat på hur de skyddar sig. Det rasar ibland in väldigt hårda diskussioner i deras kommentarsfält. De som kommenterar kan använda språket men även funktionaliteten för att för att vinna poänger eller trycka ner. Jag har intresserat mig för vilka härskartekniker som används, men också hur tekniken kan användas för att skydda den drabbade bättre, samt motstrategier mot själva näthatet.
– Vissa ignorerar det som händer i hopp om att hatet ska dö ut. Andra svarar med vänlighet, vilket gör det svårare att hata. En annan motstrategi handlar om att gå off-line och exempelvis ringa upp näthataren. Det blir då många gånger oerhört obehagligt för denne. Att synliggöra hatet i sina egna kanaler och be andra följare om hjälp med hur man ska tolka och hantera det, är en effektiv motstrategi som också används av flera influencers.
Nätkurage är viktigt
Det här ämnet är viktigt att belysa. Inte minst ur ett företags synvinkel, då effekten kan bli att företag drar sig för att skapa sig en närvaro på nätet.
– Man vet i dessa fall inte hur man ska förhålla sig till hat och hot. Även mildare kommentarer kan för oss mer vardagliga nätanvändare vara tillräckligt för att man inte ska vilja finnas på nätet. Därför är det här med nätkurage så viktigt. Det gäller även exempelvis politiker. Jag brukar säga till dessa att de tillsammans måste stå upp för varandra mot näthat genom nätkurage, oavsett politisk tillhörighet.
Förutom nätkurage är generositet genom att stötta varandra en nyckel för att skapa trygghet på nätet, menar Annakarin Nyberg.
Näthat motverkas när företagare peppar varandra
– Det kan vi göra på lite olika sätt. Det är viktigt vi är schyssta mot varandra i våra kommentarer, som motvikt till hatet. De influencers som jag har följt genom åren är duktiga på att peppa varandra. Det har skapat en positiv ton, vilket har gjort att de har vågat växa och utvecklas som företagare. De har skapat positiva öar på nätet där de har kunnat utvecklas och växa på ett mer skyddat sätt. Och kommer det in någon som inte följer spelreglerna så är de skarpa och säger tydligt ifrån.
Annakarin Nyberg vill också lyfta fram att ju mer vi lär oss om sociala medier, desto bättre kontroll kommer vi att få över dess negativa aktörer.
– Ja, om man ska se en trend så blir vi allt duktigare på att läsa av och förstå sociala medier. Därmed närmar vi oss att få kontroll över det som sker. Samtidigt måste vi förstå att det finns en allmänt positiv trend med internet också. Det finns fantastiska initiativ, där jargongen är både positiv och utvecklande. Det ska vi lära oss av. Nätkärlek ett är den bästa medicinen mot hat, säger Annakarin Nyberg.