Ängla Eklund, jurist och ordförande för den ideella expertorganisationen Institutet för juridik och Internet, kommenterade tidigare detta ovanliga fall i P4 Sörmland, något som Aktiebladet rapporterade om. Bland annat menade hon att domen kommer att vara en vägledning för hur BBS-lagen ska tolkas och tillämpas i framtiden.
Att detta ännu så länge unika åtal därmed har en väldigt stor betydelse är de flesta experter och aktörer mot näthat överens om. Bland annat hoppas man få en bättre överblick på vilket ansvar administratörer har för vad som skrivs i olika grupper på sociala medier som Facebook, samt i hatiska trådar på exempelvis Flashback.
Handlar om såväl näthat som källkritik
Av nämnda anledningar hoppas man på en välformulerad dom som tar tillfället i akt att vägleda i hur dessa hatfyllda grupperingar ska hanteras i framtiden, inte minst juridiskt. Om domen skjuts fram ännu en gång återstår att se.
I samband med Aktiebladets pågående artikelserier om såväl näthat som mediers och internetanvändares källkritik är ärendet i vilket fall som helst av allra högsta intresse inför fortsatt bevakning av de båda fenomenen.